Aparaty cyfrowe tylko dla profesjonalistów?
Zwiń
X
-
Aparaty cyfrowe tylko dla profesjonalistów?
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńTagi: Brak -
Odp: Aparaty cyfrowe tylko dla profesjonalistów?
artykuł z cyklu "szef kazał mi coś napisać"
zero konkretów ,dużo slow, wyrwane z kontekstu zdania jakiegoś wywiadu
szkoda czasuNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam! -
W artykule:
Rekord branży padł w 2010 r. Na rynek dostarczono wówczas prawie 121,5 mln aparatów.
Na wykresie ta wielkość podana jest
ANE W MLD SZTUK,więc chyba głąby mylą miliony z miliardami.
Co do meritum ,to się zgadzam.Ludzie "fotografują" nawet tabletami i "nagrywają" smartfonami.
Tak jak zmniejsza sie ilość użytkownikow gramfonów a nawet odtwarzaczy CD o aparatach analogowych nie wspominając,
tak zmniejsza się ilość uzytkowników apartatów cyfrowych z wiedzą "analogową".
Wszystkoumiejace aparaty zdominują rynek fotograficzny dla mas.
Na szczęście masy fotografują masowo,byle jak ,więc może dla nas zaciętych hobbystów zostanie trochę
wolnej przestrzeni na fotkę, jeśli już się przez ten tłum przebijemy
.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXIIKomentarz
-
Nie wiem co bardziej głupie, artykuł czy komentarze ignorantów. Ale to nie jest odosobniony przypadek, według takich właśnie statystyk nasze państwo się szybko rozwija i mamy coraz wyższą średnią krajową.Komentarz
-
Chyba nie ogarniam tego skrótu myślowego - znaczy się np. PKB liczą na podstawie komentarzy w internecie pod artykułami z Wyborczej - czy coś jednak pokręciłam
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Jest ten sam brak znajomości tematu, wszystko opiera się na danych statystycznych, które tak na prawdę są oderwane od rzeczywistości. Podobnie jak w artykule ze sznurka
Komentarz
-
prawdziwy spadek to kompakty, lustra i bezlusterkowce to tylko wahania
oczywiscie killerem kompaktów są głównie jabłkofony i konkurencja od Samsung
99,9999% uzytkowników smartfonów nigdy nie zrobi nimi dobrego zdjęcia
jakiś jeden na milion i owszem, znam przypadki zdobywania prestizowych nagród za zdjęcia
zrobione telefonem - co oczywiście na ogólną wartość telepstryków nie ma żadnego wpływuKomentarz
-
A jasne czyli po prostu wszyscy to dyletanci poza kilkoma jedyniesłuszniewiedzącymi
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Mniej więcej takie jest podejście władzy do wyborców,ale ja nie o tym. Ignoranckie podejście do wielu zagadnień to uproszczenie tematu. Dane statystyczne i różnego rodzaju średnie połączone z brakiem wiedzy lub co gorsza manipulowaniem faktami daje zafałszowany obraz rzeczywistości, w najlepszym wypadku spłycony i nieprawdziwy.Komentarz
-
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Czemu uważasz że to co piszę to samokrytyka? Pytam z ciekawości. Owszem, jestem samokrytyczny wobec siebie w różnych sytuacjach oceniając siebie, swoją pracę itp., nie wiem z czego wynika to co napisałeś...
Komentarz
-
Artykuł "uroczy". A najlepiej podoba mi się jak gamoń poucza profesjonalistów (bo zgodnie z tytułem o nich mówimy) jakie kryteria zastosować przy zakupie.
Myślałem, że profesjonał dobrze wie, czego oczekuje od aparatu. A wizyta w sklepie to tylko formalność, bo wcześniej już przetestował puchę wśród kolegów.
Niestety niektórym pismakom, podobnie jak ochronie lustrzanka cyfrowa zawsze będzie się kojarzyła z pro aparatem. A tylko wąska grupa modeli spełnia to kryterium.
Canon oficjalnie przyznaje się do 3 obecnie produkowanych modeli: 5D mkIII, 1DX i 1DC. A że zawodowcy lubią czasem inne modele, np 6D lub 7D to już inna sprawa. Wg firmy to body dla entuzjastów
.
I na koniec, o zgrozo zostaną na rynku tylko 3 firmy. Obstawiam: Hasselblad, Leica i Pentax
.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.plKomentarz
-
Dlatego, że wypisywaniem takich ogólnikowych truizmów nikogo do niczego nie przekonasz.
BTW: Zawsze mnie też interesuje skąd osoby negujące dane statystyczne posiadają wiedzę pozwalającą im na tę negację."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
A skąd ci przyszło do głowy że mam zamiar przekonywać kogokolwiek do swojego zdania? Statystyki i średnie nigdy nie były dla mnie wiarygodną wartością zarówno ze względu na tzw.błąd statystyczny jak i sposób obliczania i uzyskiwania efektu końcowego. Dla przykładu: jak podał Eurobarometr spożycie alkoholu w Polsce w roku 2009 było niższe niż w pozostałych państwach UE. Ciekawy był wiek badanych - 15+. Równolegle prowadzono podobne badania na temat spożycia alkoholu wśród młodzieży, a wyniki " wlano" do jednej butelki. I nie jest to przykład odosobniony.
Swoje zdanie ogólnie ujmując zawsze opieram na doświadczeniu swoim lub ludzi mądrzejszych ode mnie i nigdy nie przekonywałem do niego innych.Komentarz
-
Czyli reasumując najlepszym źródłem informacji jest własne "zdaje mi się"Statystyki i średnie nigdy nie były dla mnie wiarygodną wartością zarówno ze względu na tzw.błąd statystyczny jak i sposób obliczania i uzyskiwania efektu końcowego. Dla przykładu: jak podał Eurobarometr spożycie alkoholu w Polsce w roku 2009 było niższe niż w pozostałych państwach UE. Ciekawy był wiek badanych - 15+. Równolegle prowadzono podobne badania na temat spożycia alkoholu wśród młodzieży, a wyniki " wlano" do jednej butelki. I nie jest to przykład odosobniony.
.
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz