Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: "Proszę włączyć aparat!" słowa od Pani Celnik...
Ale to standardowa procedura security. Nic wspólnego z celnikami. Pani na bramce nie była celnikiem tylko security officer. Włączenie aparatu czy komputera jest losowo stosowane na całym świecie po to, żeby sprawdzić czy to nie bomba. Nic nadzwyczajnego.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zamieszczone przez allxages
A swoją drogą to po co kłaść laptop na tackę? To akurat jest wszędzie i nie cholera nie wie po co tak.
Nie, nie wszędzie. Np. w Dubaju nie chcą choć, znowu losowo, się zdarza. Chodzi o prześwietlenie samego laptopa. W torbie może być "nakładka" z dyskami i inną elektroniką na obrazie roentgena wyglądająca jak wewnątrz laptopa.
- - - Updated - - -
Zamieszczone przez najeli
?...i po raz pierwszy trafiłam we FRA na "papierki" -- w specjalnym pomieszczeniu pan przykłada papierek do urządzenia a potem wkłada ją w maszynę bodajże wykrywającą kontakt z materiałami wybuchowymi.....
Narkotyki. Tak wykrywa się ślady narkotyków.
Ogólnie to nie ma co robić sensacji. Baaaaaaaardzo standardowe procedury. Kiedyś w Londku pani pytała każdego czy własnoręcznie pakował bagaż i czy osoby obce miały potem dostęp do walizek. Serdecznie tej Pani i im podobnym współczuję. Musi być smiertelnie nudno tak przez 8 godzin pytac o tao samo. Tej Pani co kazała włączać aparat też wspólczuję z identycznych powodów. Robią to dla naszego bezpieczeństwa i zero w tym sensacji.
Hi...
Też jest śmieszna historia, że każą otwierać laptopy i sam widok klawiatury ich uspokaja. Choć to akurat seryjnie na lotnisku w GDN, nie spotkałam się z tym nigdzie indziej.
Ostatnio leciałam z torbą sprzętu, akurat tylko z analogiem, i po raz pierwszy trafiłam we FRA na "papierki" -- w specjalnym pomieszczeniu pan przykłada papierek do urządzenia a potem wkłada ją w maszynę bodajże wykrywającą kontakt z materiałami wybuchowymi. Co ciekawe -- z cyfrą na tym lotnisku byłam wielokrotnie i nigdy tego nie robili (choć mój były latał z większą kamerą i właściwie zawsze tam lądował).
Pocedura uruchamiania urządzeń elektronicznych jest dość standardowa. Spotkałam się z tym parę razy. A pani rzeczywiście mogła nie wiedzieć jak działa Mamiya...
PS. I jeszcze zależy od lotniska. Z tym samym zestawem rzeczy we FRA nawet nie mrugną, a w GDN trzepią od dołu do góry.
GDN ma najwyższą notę jeśli chodzi o bezpieczeństwo wszystkich portów lotniczych w Polsce. Jako ciekawostkę mogę Ci powiedzieć - że pracowników jak przychodzą do pracy - sprawdzają jeszcze bardziej . Ale to nie to forum . Jeśli chodzi o uspokojenie widokiem klawiatury - latałem trochę w innych kierunkach niż Ty - w moim przypadku sprawdzali w Wiedniu i Zurychu. Aparat kazali włączyć w Kairze. No i oczywiście GDN .
Procedura włączania losowych urządzeń jest standardem. Myślę że ważniejsze jest to jak allxages się zachowywał a nie co pani chciała zrobić .
Zamieszczone przez allxages
W sensie czy ślady były na obudowie czy w środku? I jaki typ narkotyków? Wiesz coś więcej, albo znasz stronę gdzie można coś poczytać o tym?
Jakieś 15 lat temu dość popularne w USA - jeszcze przed September 11. Byłem poddawany takiej kontroli wielokrotnie - lotnisko w Philadelfii biło w tym względzie rekordy. Papierki najczęściej były przykładane do rączki bagażu podręcznego.
- - - Updated - - -
Zamieszczone przez 4kwiatek
?... Myślę że ważniejsze jest to jak allxages się zachowywał a nie co pani chciała zrobić .
..
O!!! To, to! Najpierw przewoził aparat a teraz pyta o narkotyki.
Ale fakt, zachowanie podróżnego jest często kluczowe w wyłapywaniu przemytników i terrorystów.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie słyszałam, żeby we FRA brali na papierki coś innego niż elektronikę. No i na ponad 30 odlotów z tego lotniska tylko raz mnie na to wzięli.
A co do BOR to fakt, jak na Woodstocku przyjechali prezydenci Polski i Niemiec to każdy aparat musiał zrobić choć jedna fotę. Analoga przełknęli bez prześwietlania kliszy ;-)
Choć z drugiej strony potem się zorientowałam że za każdym razem przechodziłam tę kontrolę ze scyzorykiem w torbie...
Hi...
Nie słyszałam, żeby we FRA brali na papierki coś innego niż elektronikę. No i na ponad 30 odlotów z tego lotniska tylko raz mnie na to wzięli.
A co do BOR to fakt, jak na Woodstocku przyjechali prezydenci Polski i Niemiec to każdy aparat musiał zrobić choć jedna fotę. Analoga przełknęli bez prześwietlania kliszy ;-)
Choć z drugiej strony potem się zorientowałam że za każdym razem przechodziłam tę kontrolę ze scyzorykiem w torbie...
Myślę że "papierek" może wykrywać więcej rzeczy niż tylko materiały wybuchowe . Ja jak przechodziłem przez BOR to za którymś razem nawet jak bramka piszczała to gość machnął ręką . Dopiero potem się połapałem że miałem jeszcze baterie na zmianę do aparatu. Ale miałem też akcję gdzie gość przyciskiem "test" na ręcznym wykrywaczu próbował zdenerwować delikwenta.
Mi się też zdarzyło przejechać 2 lotniska z nożem w podręcznym . Kolega po 11 września przejechał przez 3 lotniska z nożyczkami w podręcznym.
papierek działa na określone substancje-jest kalibrowany albo na prochy albo na środki wybuchowe
nigdy razem
co do kontroli wszystko zależy od sytuacji, można 100 przejść i nic a można być trzepanym za każdym razem
niektórzy maja to coś co powoduje czerwona lampkę w głowię ochrony
co do sprawdzenia działania sprzętu, było wiele prób wniesienia substancji wybuchowych w elektronice
włączenie jest swego rodzaju testem, jeśli pytany będzie się zachowywał dziwnie można dokładniej sprawdzić przewożone rzeczy
Izraelczycy często rozkręcają elektronikę ,jak się nie zgadzasz to" do widzenia"
Zamieszczone przez 4kwiatek
Myślę że ważniejsze jest to jak allxages się zachowywał a nie co pani chciała zrobić
Jak to jak? Przeszedłem przez bramkę i piłem colę oglądając wyniki rentgena na monitorze. Bo o dziwo miły pan powiedział, że w sumie szkoda wyrzucać coli
Nie wiem jak jest zagranicą to skonstruowane, ale w Polsce jest tak, że security podlega obecnie lotnisku. Tak więc każde security to oddrębna "firma". Oczywiście mają swoje szkolenia, ogólne wytyczne, itd. ale tak naprawdę każde lotnisko odpowiada za bezpieczeństwo pasażerów indywidulanie i tak naaprawdę każdy port lotniczy poza pewnymi standardami może mieć swoje "fanaberie" co do kontroli.
A w takim razie jakie prawa ma w tym wszystkim pasażer? Bo szczerze mówiąc średnio widziałoby mi się, żeby jakiś typ z security który sprawdza dalmierz przez ściąganie dekla przed migawką, miał mi nagle rozkręcać aparat/laptopa. Nie do końca rozumiem, dlaczego miałbym się na to godzić. Muszą być przepisy to regulujące...
Oczywiście że możesz się "nie zgodzić" - ze wszystkimi tego konsekwencjami .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Konkrety...
Tak samo jak nie muszę usuwać zdjęć z karty przy ochronie, mogę wykonywać zdjęcia policji itd. Są prawa które to regulują. Nie sądzę, żeby było takie bezprawie. Bo za chwilę okazałoby się, że kobiety miałyby się rozbierać do naga w celu głębokiej inwigilacji...
Komentarz