Idą święta=>Będą zakupy:D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r3b
    Bywalec
    • 2011
    • 216

Idą święta=>Będą zakupy:D

Cześć, jako, że idą święta, i pewnie portfel się troche dotankuje zastanawiam się na co wydać troche świątecznych oszczędności... Część kasy postanowiłem wydać na kurs fotografii studyjnej, a resztę chce zainwestować w sprzęt. Będzie tego ok. 1000zł i pojawiło mi się pare pomysłów:
    1.Wymiana 40D=>50D
    2.Wymiana 40D=>1d MKII N
    3.Kupno Samyanga 8mm
    4. (...) Chętnie wysłucham waszych propozycji mądrego zagospodarowania paru groszy...

A tak w ogóle jak już w klimacie to Wesołych Świąt!!
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Zamieszczone przez r3b
    Cześć, jako, że idą święta, i pewnie portfel się troche dotankuje zastanawiam się na co wydać troche świątecznych oszczędności... Część kasy postanowiłem wydać na kurs fotografii studyjnej, a resztę chce zainwestować w sprzęt. Będzie tego ok. 1000zł i pojawiło mi się pare pomysłów:
    1.Wymiana 40D=>50D
    2.Wymiana 40D=>1d MKII N
    3.Kupno Samyanga 8mm
    4. (...) Chętnie wysłucham waszych propozycji mądrego zagospodarowania paru groszy...

Nie mając w ogóle szkieł ef-s to bym brał 1DIIN
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• STR8
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 34

Zamieszczone przez r3b
      1.Wymiana 40D=>50D
      2.Wymiana 40D=>1d MKII N
      3.Kupno Samyanga 8mm

Mam za sobą wymianę 40D na 1d mkII N, z perspektywy czasu uważam, że ta wymiana wprowadziła dużo nowego do mojego portfolio. Tobie też polecam. Samyanga nie miałem więc nie podpowiem. Wymiana 40D -> 50D nie wprowadzi żadnych rewolucyjnych zmian

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Serii 1 nie używałem, więc się nie wypowiem, ale zmiana 40D-50D dla mnie również nie jest celowe.

Komentarz

• najeli
          Uzależniony
          • 2008
          • 992

40tka na 50tkę -- gdzieś był taki wątek, poczytaj sobie, imho szkoda zachodu ;-)
          Samyang fajny jest, sama mam, ale to jest specyficzne szkło i sam sobie musisz odpowiedzieć, czy Tobie potrzebne Relatywnie mało zdjęć nim robię, choć nie żałuję, że je kupiłam.
          Co do jedynek to się nie wypowiem, ale chyba najwięcej dobrego Ci to zrobi.

Możesz też pomyśleć o 85/1.8 (kupiłam pomimo posiadania 70-200/4 i uwielbiam) albo o czymś jasnym szerokim (28/1.8?)
          www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
          C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• lMl
            Bywalec
            • 2011
            • 225

Z racji tego, że w tego typu wątkach każda odpowiedź liczy się do statystyki to i ja dorzucę swoje 2,5 grosza.

40d na 50d, to chyba trochę jak zmiana rocznika tego samego modelu samochodu
            samayang - szeroki kąt to fajna zabawka, czasami nawet twórcza
            canon, olympus

Komentarz

• patric89
              Początki nałogu
              • 2008
              • 336

Jeżeli obraz z 40d nie satysfakcjonuje Cię zmiana na 50d niewiele Ci da.
              Samyang to fajny obiektyw, miałbyś rybke która ładnie uzupełni twój zestaw obiektywów
              5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

O ile kolega będzie umiał ją dobrze wykorzystać. Samo "uzupełnienie" zestawu nie wystarczy.

Komentarz

• STR8
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 34

Zamieszczone przez r3b
                  1.Wymiana 40D=>50D
                  2.Wymiana 40D=>1d MKII N
                  3.Kupno Samyanga 8mm

nie zastanawiałeś się nad wymianą swojej 40D na 5d mk I ? Szkła które masz w stopce pięknie rysują na pełnej klatce. Zastanów się czy wykorzystasz potencjał 1d, bo to bardzo specyficzny aparat. Po Twoim poście, mam wrażenie, że na siłę chcesz wydać tego tysiaka, warto jednak wcześniej przemyśleć w którą stronę chcesz popchnąć swoją fotograficzną przygodę. 5D i 1D mkII N w dobrym stanie kosztują podobnie. Przemyśl to sobie :wink:

Komentarz

• r3b
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 216

Zamieszczone przez STR8
                    nie zastanawiałeś się nad wymianą swojej 40D na 5d mk I ? Szkła które masz w stopce pięknie rysują na pełnej klatce. Zastanów się czy wykorzystasz potencjał 1d, bo to bardzo specyficzny aparat. Po Twoim poście, mam wrażenie, że na siłę chcesz wydać tego tysiaka, warto jednak wcześniej przemyśleć w którą stronę chcesz popchnąć swoją fotograficzną przygodę. 5D i 1D mkII N w dobrym stanie kosztują podobnie. Przemyśl to sobie :wink:
                    Faktycznie jest to temat do przemyslenia... w zasadzie do zdjec jakie lubie robic to najlepiej i 5 i 1 by sie przydaly... czesto robie zdjecia dla kolegi na crossach a dla wlasnej przyjemnosci bawie sie w studio... i o ile 1d w studiu da sobie jakos rade o tyle obawiam sie czy 5tka podola motocrossom.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Komentarz

• igor58
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1872

plecam Samyanga 8mm
                      ciekawe szkło, które uczy pokory (ale też potrafi się odwdzięczyć)
                      40 już lepiej zamienic na 60d, uchylny ekran, matryca z 7d, precyzyjny pomiar światła (oczywiście nie ma korpusu z magnezu, co, jak uważają "znawcy", dyskwalifikuje go jako sprzęt do robienia zdjęć).

Komentarz

• r3b
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 216

Zamieszczone przez igor58
                        plecam Samyanga 8mm
                        ciekawe szkło, które uczy pokory (ale też potrafi się odwdzięczyć)
                        40 już lepiej zamienic na 60d, uchylny ekran, matryca z 7d, precyzyjny pomiar światła (oczywiście nie ma korpusu z magnezu, co, jak uważają "znawcy", dyskwalifikuje go jako sprzęt do robienia zdjęć).
                        60d odpada... jednak jak sie wyleci na zdjecia motocrossow to potem jest co czyscic.. bal bym sie o ta 60tke, ale dzieki za opinie o Fishu.

Komentarz

• MC_
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3444

Bez 3,5k pln to nawet nie warto patrzec n 5d...

Komentarz

• STR8
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 34

Zamieszczone przez MC_

a od ilu warto patrzeć na 1d mk II N ?

Komentarz

• r3b
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 216

Zamieszczone przez MC_

Jeszcze te 3,5k dalo by rade dozbierac... ale czy nie bedzie to zly wybor w moim przypadku?

Komentarz

Pracuję...