Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II]

DualPixel pojechał ... na wakacje

Komentarz

• maciek12ss
      Początki nałogu
      • 2012
      • 492

iso 100-6400 ? Do kotleta się nie nada, oj się nie nada
      6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Poza tym już za chwilę 750d przebije tę puszkę gęstością matrycy.

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez Cichy
          Widzę słabe zainteresowanie newsem i w sumie się nie dziwię, spodziewałem się nieco innego następcy 5d, a tu mamy tylko większą matrycę ze słabszym ISO... Jako, że używam sRawów 10 MPx czekam na jakiś inny wypust Canonowy
          juz przy 36 mpx mam problemy czasowe z obrobka.

na razie nie mam potrzeby uzywania az 50 mpx , ale jesli sie okaze ze bedzie mial sraw ok 20 - 24 mpx i dlan wyraznie mniejsze szumy oraz lepsza dynamike wejscia niz aktualne c5 mk2/3 to gra bedzie warta swieczki - na nastepnych 5 - 8 lat.
          obawiam sie ceny . przy aktualnym kursie dolara nie zdziwilbym sie, gdyby podeszla pod 4 k eu.

przy 50 mpx dojdzie do ceny aparatu koszt zakupu najnowszego szybkiego komputera , odpowiedniego software.

tanio nie bedzie.

czego nie chcialbym - to takiego samego zabezpieczenia pokretla trybu pracy jak mk3 - w zimie zeby przestawic musze zdjac rekawiczki. a to koleczko jeszcze nigdy mi sie nie przestawilo samo.
          Za to przestawia sie ciagle to na tylnej sciance , a tam wygodnego zabezpieczenia canon nigdy nie wymyslil.
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Ale to jest puszka dla tych co potrzebują większej rozdzielczości a nie lepszej dynamiki czy mniejszych szumów.

Przy okazji: jak to możliwe, że większa matryca ma gorsze tzn. niższe max ISO (6400) niż mniejsza matryca o tej samej gęstości w 7d2 (25600)
            Od razu zaznaczam, że to jest pytanie retoryczne

Komentarz

• pajlot
              Bywalec
              • 2010
              • 202

Zamieszczone przez maciek12ss
              iso 100-6400 ? Do kotleta się nie nada, oj się nie nada
              ale nada się do eksperymentów do wątku FF vs Crop - ma wbudowany crop 1.3 i 1.6 - nie trzeba już będzie malować ani zaklejać matrycy :-)
              Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Zamieszczone przez jotes25
                Ale to jest puszka dla tych co potrzebują większej rozdzielczości a nie lepszej dynamiki czy mniejszych szumów.

Przy okazji: jak to możliwe, że większa matryca ma gorsze tzn. niższe max ISO (6400) niż mniejsza matryca o tej samej gęstości w 7d2 (25600)
                Od razu zaznaczam, że to jest pytanie retoryczne

to jest tak, ze redukujac l. pixeli zmniejszasz szum.
                jak w n800 - w skali 100% szum jest nieco wiekszy niz w C , ale redukujac do 21 mpx szum jest wyraznie mniejszy niz w C - mozna uzywac wiec wyzsze iso - choc osobiscie nie wiem czy zyciu zrobilem 10 zdjec na 6400 ISO - unikam jak diabel swieconej wody.

jesli po redukcji 50 mpx do np 20 - 24 mpx obraz bedzie mniej zaszumiony niz z aktualnych puszek , a i rozroznialnosc szczegolow moze byc troche lepsza - to te 50 mpx nie beda mi przeszkadzac.

ale widze , ze pokretlo trybow ma to zabezpieczenie - po cholere takie utrudnienie?

jesli sie pojwi ten aparat wkrotce na rynku , to i tak z zakupem trzeba bedzie poczekac z rok , jak zostana usuniete objawy choroby dzieciecej.
                Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

http://www.canonrumors.com/2015/01/a...gain-cr1<br />

Komentarz

• maciek12ss
                    Początki nałogu
                    • 2012
                    • 492

Zamieszczone przez pajlot
                    ale nada się do eksperymentów do wątku FF vs Crop - ma wbudowany crop 1.3 i 1.6 - nie trzeba już będzie malować ani zaklejać matrycy :-)
                    Taak w końcu będzie można poeksperymentować z go i zobaczyć czy na ff i crop jest taka sam
                    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Właśnie o tym samym pomyślałem. Idealna puszka dla eksperymentatorów od zamalowywania matrycy

Tak całkiem serio to zupełnie nie jestem zainteresowany tym modelem. Głownie za sprawą 50mpx matrycy.

Komentarz

• pan.kolega
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2817

Prawda, ale... na drukarce 254 ppi jakiej używa jp trzeba będzie robić obrazki 58 x 87 cm, bo inaczej będzie kicha, wycinanie pikseli i wtedy nie ma po co takiej matrycy kupować. Nawet nie wspomnę monitorów. A jak się zrobi większe zdjęcie, to też kicha bo będą dodawane puste piksele. I pozostaje nierozstrzygnieta kwestia, czy ona jest z tego samego wafla co krop....

Pocieszające jest to, że bez względu na to jak małe bedą piksele zawsze bedzie się dało je tak powiększyć, żeby im się dokładnie przyjrzeć.
                        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2362

Wychodzi na to, ze jakiś mały żółty człowiek z Tokio czyta to forum i zaintrygowany dyskusja w sprawie ff i aps postanowił przekonać zarząd canona do włączenia sie w projekt przygotowany przez jp.

Komentarz

• jaś
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2601

Zamieszczone przez pan.kolega
                            Prawda, ale... na drukarce 254 ppi jakiej używa jp trzeba będzie robić obrazki 58 x 87 cm, bo inaczej będzie kicha, wycinanie pikseli i wtedy nie ma po co takiej matrycy kupować.
                            z ust mi to wyjąłeś, canon nie konsultuje nowych produktów z forumowymi guru, może nawet naszego forum nie czyta, zgroza normalnie jak żyć, panie kolego

może dodadzą drukarkę 658 dpi (gratis) wtedy będzie można mniejsze wydruki robić bo tak to sensu nie ma .
                            Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                            Jestem szumofobem
                            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4335

Jaka grupa użytkowników sensownie potrzebuje/wykorzysta ?
                              I jakie obiektywy by to miało sens ?

No ale z gęstością pikseli "wyląduje" na poziomie 7D2

Być może "nie wypada" marketnigowo nie mieć .
                              A podają, że sprzedaż aparatów foto im spada.

jp

-
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Zamieszczone przez Cichy
                                Widzę słabe zainteresowanie newsem i w sumie się nie dziwię, spodziewałem się nieco innego następcy 5d, a tu mamy tylko większą matrycę ze słabszym ISO... Jako, że używam sRawów 10 MPx czekam na jakiś inny wypust Canonowy
                                Nie sądzę żeby to był następca 5D mkIII.
                                A co do tych parametrów to wydaje mi się że puszka/i/ we wtorek będzie je miała inne .

Janie - globalna sprzedaż aparatów spada, bo smartfony mają coraz lepsze aparaty. To jest nieuniknione, ale sprzedaż dslr w segmencie o którym mówimy to zupełnie inna bajka i nie sądzę żeby tu były jakieś powiązania i nie wiemy też tak naprawdę jak tutaj wyglądają słupki sprzedaży.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...