Co odpisać klientowi ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vter
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

A może podejść do tego na poważnie i poprosić klienta aby sprawdził samodzielnie wg uznanych procedur np. tych z optyczne.pl:

Główną część testu stanowi sesja zdjęciowa z udziałem tablicy testowej zgodnej z normą ISO 12233. Tablica taka została zaprojektowana przez Stephena H. Westina z Cornell Unniversity, a następnie lekko zmodyfikowana na potrzeby serwisu Optyczne ...

BUDOWA i JAKOŚĆ WYKONANIA - oceniamy jak solidna jest obudowa obiektywu, jak pasuje do aparatu, czy jest poręczna, czy wszystko gładko chodzi, jaką ma wagę oraz jaki ma bagnet. Opisujemy wygodę pracy pierścieni zmiany ogniskowej i manualnego ustawiania ostrości ...

"WINIETOWANIE - Wykonujemy zdjęcie białej i jednolicie oświetlonej płaszczyzny, a potem mierzymy winietowanie (spadek jasności w rogach kadru) przy pomocy procedury Light Falloff programu Imatest. Spadek jasności jest wyrażany w procentach i w wartościach przesłony. Zwykle wykonujemy 4-5 zdjęć dla każdej wartości przysłony, przy czym między jednym a drugim zdjęciem aparat jest dodatkowo obracany o kąt 90 stopni."

Zrobi to czy nie zrobi - zawsze trochę czasu zyska sprzedawca....

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Wysłałem 2 dni temu pozostałe zdjęcia z innych obiektywów i do dziś cisza...
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez Cichy
        Wysłałem 2 dni temu pozostałe zdjęcia z innych obiektywów i do dziś cisza...
        Zmiana taktyki, jeszcze się odezwie. Albo i nie
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Hom_er
          Bywalec
          • 2009
          • 191

Może jednak znalazł ten wątek, poczytał, a teraz siedzi w kącie i płacze
          Fiu fiu

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

myślę ze teraz robi hdr-y
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• retter
              Początki nałogu
              • 2007
              • 432

Jakie to szkło było ?? T17-50 ?
              Przyszło mi na myśl że nie wiedział czy będzie mu pasować (a może cos szerszego), więc najlepiej wypróbować w boju. Sprzedaż na odległość daje 10dni na zwrot, więc sie teraz głupio tłumaczy by odzyskać kasę.
              szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Mils
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 16

dinderi i Vter bardzo ładnie zebrali wszystkie najistotniejsze problemy tego wątku. Klient albo się dopiero uczy fotografii, albo próbuje "przechytrzyć" fizykę. Przy tak mocno kontrastowym zdjęciu żródło światła / tło i żródle światła skierowanym wprost w stronę obiektywu, w każdym obiektywie będzie widoczny przedstawiony na zdjęciu efekt. To nie jest efekt winiety. Przy bezpośrednim skierowaniu żródła światła w stronę obiektywu przede wszystkim spada kontrast obiektywu i dodatkowo uzyskano efekt flary. Widoczne są przy takim oświetleniu odbicia wewnątrz obiektywu. Nie znam obiektywu, który przy pełnym otwarciu byłby w stanie to skorygować; przymknięcie do 5.6, 8 lub 11 na pewno pomoże, ale nie zniweluje.
                Mam nadzieję, że Nabywca obiektywu szybko trafi na forum CB, stanie się jednym z użytkowników, a jego wiedza, radość z użytkowania sprzętu oraz wykonywanych zdjęć będzie dorównywać pozostałym użytkowników.

Pozdrawiam.
                Ostatnio edytowany przez Mils; 22733.

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Zamieszczone przez Mils
                  dinderi i Vter bardzo ładnie zebrali wszystkie najistotniejsze problemy tego wątku. Klient albo się dopiero uczy fotografii, albo próbuje "przechytrzyć" fizykę. Przy tak mocno kontrastowym zdjęciu żródło światła / tło i żródle światła skierowanym wprost w stronę obiektywu, w każdym obiektywie będzie widoczny przedstawiony na zdjęciu efekt. To nie jest efekt winiety. Przy bezpośrednim skierowaniu żródła światła w stronę obiektywu przede wszystkim spada kontrast obiektywu i dodatkowo uzyskano efekt flary. Widoczne są przy takim oświetleniu odbicia wewnątrz obiektywu. Nie znam obiektywu, który przy pełnym otwarciu byłby w stanie to skorygować; przymknięcie do 5.6, 8 lub 11 na pewno pomoże, ale nie zniweluje.
                  Mam nadzieję, że Nabywca obiektywu szybko trafi na forum CB, stanie się jednym z użytkowników, a jego wiedza, radość z użytkowania sprzętu oraz wykonywanych zdjęć będzie dorównywać pozostałym użytkowników.

Pozdrawiam.
                  A ja sądzę że po lampach będzie focił cegły i kartki z podziałkami.

Komentarz

• Mils
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 16

No i tu nas Kolega Cichy zostawił samotnych w dociekaniu, co stało się w temacie dalej. Jako, że sam pracuję z Klientami jestem ciekaw, jak sprawa się potoczyła.

Pozdrawiam.

M.
                    Ostatnio edytowany przez Mils; 22733.

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez Kanghoy
                      Cichy, sorry ale wywlekanie takiej sprawy publicznie jest nie do przyjęcia i nie świadczy o Tobie najlepiej.
                      +1
                      Cichy wystawiasz sample, więc jakby anonimowość trafił szlag. Kiedyś coś o tobie pomyślałem, fakt, że wyjechałeś z takim wątkiem a nie zrobiłeś tego co na samym początku pisze akustyk i szczególnie Kolekcjoner tylko potwierdza moje przypuszczenia.

To może pojedziemy w drugą stronę? Poszukamy ci linki do stron szkół biznesu lub lektur typu business for dummies? - bez urazy
                      the silence is deafening

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Cichy, wspolczuje klienta ... i pieniaczy na forum
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Zamieszczone przez gietrzy
                          +1
                          Cichy wystawiasz sample, więc jakby anonimowość trafił szlag. Kiedyś coś o tobie pomyślałem, fakt, że wyjechałeś z takim wątkiem a nie zrobiłeś tego co na samym początku pisze akustyk i szczególnie Kolekcjoner tylko potwierdza moje przypuszczenia.

To może pojedziemy w drugą stronę? Poszukamy ci linki do stron szkół biznesu lub lektur typu business for dummies? - bez urazy
                          No bez przesady. Żarówa na bank zdradza nam o kogo chodzi. Przy bardzo dużym powiększeniu i odpowiednim ustawieniu można w niej dostrzec autora jak robi zdjęcie.

Komentarz

• aro84
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 45

Zamieszczone przez Czacha
                            Cichy, wspolczuje klienta ... i pieniaczy na forum
                            Może klientem jest jeden z tych pieniaczy?
                            500D | BG-E5 | T 17-50 | C50 f1.8 | C85 f1.8 | 430EX II

Komentarz

Pracuję...