Fotoradary - mapa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Co zaś do lamp. Kazde zdjecie jestrobione z lampą. Chodzi tutaj o wbudowany filtr polaryzacyjny umożliwiający identyfikacje kierowcy i uaktywnia sie on tylko przy błysku.
    Czy ty kiedykolwiek widziałeś zdjęcie zrobione przez fotoradar, chyba nie, bo byś takich głupot nie pisał.
    Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• gr86
      Początki nałogu
      • 2005
      • 328

Zamieszczone przez Yooreck
      Co zaś do lamp. Kazde zdjecie jestrobione z lampą. Chodzi tutaj o wbudowany filtr polaryzacyjny umożliwiający identyfikacje kierowcy i uaktywnia sie on tylko przy błysku
      no włąśnie mnie ciekawi gdzie widziałeś FR z lampą błyskową, jak byś troszke poczytał wątek jest napisane że są na IR (podczerwień)

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Co nie znaczy ze w podczerwieni nie mozna sobie blysnac

Swoja droga reflektory stosowane w noktowizorach (tez IR) tla sie na czerwono... Liczac ze ilosc swiatla jaka generuje taki reflektorek jest odpowiednio nizsza jak potrzebna do zdjecia (cos w stylu latarka vs lampa blyskowa) efekt blysku moze wystapic.
        ...

Komentarz

• Szymon

Zamieszczone przez Tom_s
          taniej wyjdzie zwolnij niz kupic spray ktory nic nie da Ten bloker moze dzialac TYLKO na FR ktory błyska fleszem (a takich nie ma lub jest ich niewiele w Polsce). Wszystkie robią zdjęcia używając podczerwieni wiec bloker na nic sie zda... A reklamy to lepiej miedzy bajki wlozyc
          ten bloker nie może działać, nawet na taki z flashem,
          żeby odblask wrócił do radaru musi być wysłany prostopadle do tablicy rejestracyjnej, a tak umiejscowiony radar sekunde po wykonaniu zdjęcia zostałby roztrzaskany na zderzaku samochodu.
          Jest praktycznie nimożliwe żeby radar zamocowany 3m nad ziemią i to na poboczu zauważył refleks na tablicy rejestracyjnej, żródło światła musiałoby być wbudowane w asfalt.

Myślałem że tylko amerykanie dają się na takie bzdety naciągać, ale byłem w błędzie.

Komentarz

• Nemeo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1757

Na zdjęciu z fotoradaru, tak naprawdę to widać tylko markę samochodu i tablicę rejestracyjną, co się zaś tyczy kierowcy to jest to tylko czarny kontur który może być zarówno kobietą jak i facetem.

Jeśli pożyczylibyście auto komuś znajomemu, i jemu fotoradar zrobiłby zdjecie, nawet byście się nie zorientowali że to nie wy.

Komentarz

• eternus
              Uzależniony
              • 2004
              • 668

A nie ma przypadkiem wymogu, ze zdjecie musi byc wyrazne - tzn. musi byc widoczna twarz kierowcy? Gdzies o tym slyszalem. Bo to chodzi o firmy, gdzie z jednego samochodu korzysta X pracownikow.

Ja w zwiazku z tym mialem plany prowadzic samochod w masce Kaczora Donalda zeby panowie na komendzie mieli troche rozrywki
              EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
              "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
              że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

A nie ma przypadkiem wymogu, ze zdjecie musi byc wyrazne - tzn. musi byc widoczna twarz kierowcy? Gdzies o tym slyszalem. Bo to chodzi o firmy, gdzie z jednego samochodu korzysta X pracownikow.
                Też tak myślałem, ale przemiła pani która do mnie zadzwoniła aby poinformować mnie o zrobionym zdjęciu mojego samochodu, prosiła abym ustalił, kto w dniu.....o godzinie....na trasie Katowice-Bielsko Biała w miejscowości Piasek czy Piaski / nie pamiętam / poruszał się moim samochodem.

Reasumując, po obejrzeniu na komendzie Policji tego zdjecia / totalny czarny zarys postaci /, musiałem podać kim jest ta osoba, w przeciwnym razie, mandat płacę ja, jako właściciel auta.

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Nemeo
                  Na zdjęciu z fotoradaru, tak naprawdę to widać tylko markę samochodu i tablicę rejestracyjną, co się zaś tyczy kierowcy to jest to tylko czarny kontur który może być zarówno kobietą jak i facetem.

Jeśli pożyczylibyście auto komuś znajomemu, i jemu fotoradar zrobiłby zdjecie, nawet byście się nie zorientowali że to nie wy.
                  Taaa, pewnie...
                  Zgórsko, k. Kielc, kilka lat temu:
                  Wracam żelazkiem z Krakowa, popycham jak kiedyś Mercem. Za 3 miesiące !!! wezwanie na psiarnię. Odbierając polecony z Poczty troszeczkę dziwnie się czułem kiedy pani zza okienka powiedziała, że z Policji. Ludzie patrzyli jak na bandytę cholera. Kierowców nie było czy co ;-)
                  Jestem z ojcem na Policji, wchodzę do rudery zwanej pokojem: Pan siedzi przy LG i Lexmarku.
                  Spojrzał na wezwanie, odszukał zdjęcie, mówię do ojca to na pewno siostra.
                  A pies: Panie jaka siostra, jechałeś Pan 130 km/h na 60. I do tego bez pasów i w słuchawkach!
                  Zwiesiłem kipę i poszliśmy do domu.
                  Założe się, że jakby troszeczkę przyzoomował do doczytałby się jeszcze loga Sennheisera ;-)

W Kielcach fotoradary mają limit 20 km/h. Wiadomość z pierwszej ręki.
                  BTW Pozdrowienia ;-)
                  p.s. znam klientów, którzy przejeżdżając koło fotoradarów machają ręką
                  Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                  the silence is deafening

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Spojrzał na wezwanie, odszukał zdjęcie, mówię do ojca to na pewno siostra.Spojrzał na wezwanie, odszukał zdjęcie, mówię do ojca to na pewno siostra.
                    A pies: Panie jaka siostra, jechałeś Pan 130 km/h na 60. I do tego bez pasów i w słuchawkach!
                    Zwiesiłem kipę i poszliśmy do domu.
                    Założe się, że jakby troszeczkę przyzoomował do doczytałby się jeszcze loga Sennheisera
                    Opieram się tylko na zdjęciu z fotoradaru na trasie Katowice-Bielsko, albo ten twój FR to jakiś nowszy model, albo mój FR to jakiś uszkodzony stary trup.

Komentarz

• Neros
                      • 2005
                      • 14

W Polsce są 2 rodzaje fotoradarów. Pierwsze to Zurad - te w szarych skrzynkach z lampą błyskową a drugie to jakieś w białych skrzynkach ( widziałem je tylko w Krakowie ) Z Zuradów praktycznie nigdy nie widać twarzy kierowców a z tych z Krakowa zawsze widać. Jeżeli autem jezdzi wiele osób właściciel samochodu ma obowiązek wiedzieć kto kiedy samochodem sie poruszał. Nie chodzi tu o taką pierdołę jak fotoradar ale np o przestępstwo w postaci ucieczki z miejsca wypadku. Jeżeli właściciel nie wskaże kto prowadził pojazd w danej chwili jest kierowany wniosek do sądu grodzkiego o ukaranie za wykroczenie w postaci "nie wskazania sprawcy wykroczenia drogowego" Kary za to wykroczenie przeważnie są takie same lub niższe niż za przekroczenie prędkości ale nie są naliczane za nie punkty karne ponieważ w kodeksie drogowym niema określonej liczby punktów za "nie wskazania sprawcy wykroczenia drogowego".

Troszkę pogmatwane ale mam nadzieje ze zrozumiałe
                      Pozdrawiam
                      C 30d : C 24-70 f2,8 : C 50 f1,8 : C 70-200 f4 : S ST-DG 500 SUPER

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

A jak samochód ma dwóch współwłaścicieli? To prawo zakłada, że każdy w połowie popełnił wykroczenie?
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Nemeo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1757

W Polsce są 2 rodzaje fotoradarów. Pierwsze to Zurad - te w szarych skrzynkach z lampą błyskową a drugie to jakieś w białych skrzynkach ( widziałem je tylko w Krakowie ) Z Zuradów praktycznie nigdy nie widać twarzy kierowców a z tych z Krakowa zawsze widać.
                          To by tłumaczyło dlaczego Gietrzy miał zrobione przez FR przepiękne zdjęcie, a moje zdjecie to tylko czarny kontur postaci.

Komentarz

• Yooreck
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 67

Zamieszczone przez Nemeo
                            Czy ty kiedykolwiek widziałeś zdjęcie zrobione przez fotoradar, chyba nie, bo byś takich głupot nie pisał.
                            Informacje uzskałem od producenta na targach w Warszawie w tym roku i widziałem przykładowe zdjęcia. Zanim kogoś wysmiejesz - sprawdź.

Pozdrawiam

Y

Komentarz

• kedar6890
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 107

kiedy muszę wyjechac gdzieś dalej, zawsze zdejmuje tablice.Kiedy mnie złapią mówie że jade do najblizszej stacji zreperowac usterke.Za brak tablicy grozi mandat 50 zł.Najlepsza moim zdaniem metoda.Kolega podczas jednej trasy złapał 19 punktówi 450 zł.

Komentarz

• eternus
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 668

A to fotoradary tez punkty nabijaja? Zwazywszy na brak pewnosci co do identyfikacji kierowcy, to chyba tylko kasa.
                                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

Pracuję...