Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sergi
    Początki nałogu
    • 2004
    • 413

Zamieszczone przez CYNIG
    Ja w takich przypadkach grzecznie pytam delikwenta zakazujacego mi czegokolwiek o podstawe prawna, tudziez proponuje wezwanie policji i rozstrzygniecie sprawy w sadzie. Jak na razie skutkuje w 100%

Tylko ze mnie oskarża gosciu który właśnie skończył studia prawnicze i chyba szuka na siłe jakiejś praktyki. Dodatkowo jest moim sąsiadem.

Powołuje sie na to że naruszyłem jego DOBRA OSOBISTE. A wyczytałem gdzieś na www że BUDYNKI nie zaliczają sie dóbr osobistych choćby nawet nie wiem jak bardzo wlasciciel byl do nich przywiazany.
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Komentarz

• CYNIG
      Uzależniony
      • 2005
      • 694

Zamieszczone przez sergi
      Tylko ze mnie oskarża gosciu który właśnie skończył studia prawnicze...
      To tym bardziej nie szukaj pomocy wsrod "amatorskich prawnikow" na forum fotograficznym tylko zwroc sie do normalnego prawnika po porade prawna, a jak sie boisz ze mozesz nie miec racji a na prawnika nie chcesz wydawac kasy to po prostu odpusc sobie ten druk i tyle.
      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

W numerze 5/2004 FOTO KURIERA ukazał się artykuł na ten temat . Niestety nie mam gdzie umieścić skanów , więc zainteresowanych proszę na PW

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Zamieszczone przez prawo.hoga.pl
          Atrybutem każdego człowieka są dobra osobiste. Przepisy prawa cywilnego nie zawierają definicji tego zwrotu. Czym zatem są dobra osobiste? Krótko mówiąc, pojęcie to odnosi się do uznanych przez system prawny wartości obejmujących fizyczną i psychiczną integralność człowieka , jego indywidualność i godność , wszystko to, co stanowi o możliwości samorealizacji osoby ludzkiej. Są to dobra nieodłącznie związane z człowiekiem.

Wśród nich Kodeks cywilny wymienia przykładowo:
          zdrowie, wolność, cześć, swobodę sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnicę korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukową, artystyczną, wynalazczą i racjonalizatorską.

Należy podkreślić, że są to tylko przykładowe kategorie dóbr osobistych, zaś orzecznictwo i doktryna nieustannie powiększają zakres tego pojęcia. Przykładowo, charakter dóbr osobistych zyskały również: kult po zmarłej osobie bliskiej, stan cywilny człowieka, sfera prywatności (w tym tajemnica zarobków), poczucie przynależności do określonej płci i inne.
          Instagram

Komentarz

• Driver
            Zablokowany
            • 2005
            • 786

Zadzwoń do ZPAF. Na dole stronki jest numer. Udzielają porad telefonicznie. Pani jest miła i wszystko wytłumaczy

Komentarz

• mario1275
              Początki nałogu
              • 2005
              • 420

o ile mi wiadomo nie mozna zakazac publikacji zdjec budynków - chyba ze zawieraja one dane adresowe własciciela
              www.modelownia.pl

Komentarz

• RaV22
                Bywalec
                • 2004
                • 124

A co w przypadku takiego zdjęcia?
                Pytam o prawo do ochrony wizerunku. Chłopak widział że robię mu zdjęcie (stał w odległości 70-80 m), nie protestował. Zdjęcie chce kupić pewien sklep rowerowy i wykorzystać je na banerze (~4×2 m) nad wejściem. Powinienem mieć papier od "modela"?
                Ostatnio edytowany przez RaV22; 823.

Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

jesli twarz nie jest rozpoznawalna to imho jest to 'no one' albo 'every one' wiec chyba nie ma problemu
                  Instagram

Komentarz

• mario1275
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 420

no może być problem - bo chyba da się rozpoznać twarz modela - a brak protestu nie jest jeszcze zgodą - można przyjąć, że zgodził się na zrobienie mu zdjęcia ale nie koniecznie na publikację. a skoro czerpiesz z tego kożyści majątkowe on równierz może chcieć swojej działki - więc jeśli masz możliwość skontaktować się z nim to lepiej to zrób i się dogadaj jeśli był to przypadkowy facet i nie widziałeś go nigdy więcej możesz liczyć na to, że niegdy się nie dowie - zresztą wydaje mi się że jego ewentualne roszczenia nie mogą przekroczyć twoich korzyści bo nie ma tu mowy o naruszeniu dobrego imienia i odszkodowania z tego tytułu - ale to tylko mój logiczny osąd
                    www.modelownia.pl

Komentarz

• kocis
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 472

Zdjęcia o nieuregulowanym statusie prawnym nie powinny być publikowane.
                      RaV22 masz fajne zdjęcie i dodatkowo dobrą naukę na przyszłość. Zadbaj, na wszelki wypadek, o oświadczenie. Kartka papieru zawsze się gdzieś zmieści.
                      Tym bardziej, że sam porównujesz życie do gulaszu.
                      300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Ja sobie nie wyobrazam zbierania podpisow od kazdej osoby ktora sfotografowalem na ulicy - czy myslicie, ze tacy reporterowie ktorych zdjecia wygrywaja konkursy WPP prosza o zgode? Jak mawiaja starzy gorale "bez jaj, panowie"
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• MarekC
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 647

Zamieszczone przez sergi
                          Tylko ze mnie oskarża gosciu który właśnie skończył studia prawnicze i chyba szuka na siłe jakiejś praktyki. Dodatkowo jest moim sąsiadem.

Powołuje sie na to że naruszyłem jego DOBRA OSOBISTE. A wyczytałem gdzieś na www że BUDYNKI nie zaliczają sie dóbr osobistych choćby nawet nie wiem jak bardzo wlasciciel byl do nich przywiazany.
                          Sergi,

Pytałem o to naszego radcę prawnego. Sprawę gościu może Ci założyć, tak samo jak np. o podepatnie trawnika. Tylko musi najpierw prokuratorowi, a następnie w sądzie wykazać ponad wszelkie wątpliwości w jaki sposób Twoje zdjęcie narusza jego dobra osobiste. Nawet jesli na zdjęciu jest tabliczka z adresem, to nic nie znaczy.. Problem byłby, gdyby np. przez okno było widać coś co z racji istnienia nieprzezroczystych murów jest przez własciciela ukrywane przed widokiem publicznym.. nie wiem - połamane meble, sztaby złota, seks..itp czyli obnaża wartości, które ktoś uważa za prywatne i ukrywa przed widokiem publicznym.

Pamiętajmy, że ochrona naszych dóbr osobistych jest naszym obowiązkiem nie przywilejem.
                          Inaczej nie potrzebne byłyby wszelkie ubezpieczenia.

Ta sama zasada obowiązuje w fotografowaniu ludzi i przedmiotów w miejscach publicznych. Tyle, że tu można dużo łatwiej udowonić naruszanie dóbr osobistych, np. ktoś chciał ukryć przed rodziną, że dorabia na zieleniaku, czy zbyt ostre zdjęcie pokazuje "niedoskonałości" twarzy, itd..i dlatego warto mieć zgodę osoby focącej czyjąś twarz..
                          Ostatnio edytowany przez MarekC; 2175.
                          Pozdrawiam
                          Marek

Komentarz

• GoTo
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 163

Zamieszczone przez Czacha
                            Ja sobie nie wyobrazam zbierania podpisow od kazdej osoby ktora sfotografowalem na ulicy - czy myslicie, ze tacy reporterzy ktorych zdjecia wygrywaja konkursy WPP prosza o zgode? Jak mawiaja starzy gorale "bez jaj, panowie"
                            A swoja droga ciekawe, czy udało by się od takiego zwycięzcy WPP wygrać jakieś odszkodowanie. Znalazł sie ktos na zdjęciu takiego tuza?

ps OT. To chyba Szpakowski mawiał: "...grają Beldzy i Holendrowie"

Komentarz

• mario1275
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 420

sorki ale ten radca chyba nie do konca czytał ustawie o prawach autorski i ochronie wizerunku - o ile ze zdjęciem budynku mogę się zgodzić (choć jeśli na zdjeciu znajdują się dane adresowe - np nazwisko, nr domu i ulica - to takie zdjecie naruszyło by ustawę o ochronie danych osobowych) to twój wizerunek jest pod ochroną i bez twojej zgody nie można publikować zdjecia twojej twarzy nawet gdybyś na nim wyszedło jak młody bóg - jest wymagana twoja zgoda. Oczywiście teoretycznie wystarcza ustna zgoda - ale wtedy musisz mieć na to świadków. I jeszcze raz bo nie wiem czy to do końca jest jasne - zrobić zdjęcie możesz komu chcez i nie musisz mieć jego zgody, możesz zrobić zdjęcie nawet imo protestów tej osoby - ale bez zgody tej osoby nie możesz w żaden sposób publikować tych zdjęć. Cały czas mówię o sytuacji kiedy wyraźnie widać twarz i nie jest to zdjecie tłumu.

!!!zdjęcie nie musi naruszać dóbr osobistych!!! wystarczy że jest to zdjecie twarzy
                              Ostatnio edytowany przez mario1275; 1090.
                              www.modelownia.pl

Komentarz

• MarekC
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 647

mario1275

zwracam uwagę na pogrubiony tekst w mojej wypowiedzi

wykazać ponad wszelkie wątpliwości w jaki sposób Twoje zdjęcie narusza jego dobra osobiste

Ty piszesz o tym samym w końcu swego postu, tylko innymi słowami :-) Jesli jesteś w stanie udowodnić, że ktoś zdjęciem narusza Twe dobra osobiste (które są prawnie chronione), to zakładasz sprawę i wygrywasz..
                                Zauważ jeszcze jedną sprawę - czemu sprawy typu powieszenie zdjęcia z czyjąś twarzą są najczęściej załatwiane polubownie. Bo jest jakiś zapis, że przestępstwo musi spowodować stratę w wysokości min, chyba 250 PLN, poniżej tego mamy chyba do czynienia z wykroczeniem.. Być może, że trzeba udowodnić, że owe zdjęcie spowodowało stratę min 250 PLN. Ale jak to zrobić, skoro nie jesteś osobą znaną ??
                                Pozdrawiam
                                Marek

Komentarz

Pracuję...