Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

Zamieszczone przez paweleverest
    No własnie z życiowego punktu widzenia tak to wygląda. Jeżeli jakaś obca osoba robi makijaż to z pewnością za pieniądze wtedy powinna ona wystawić rachunek do umowy zlecenia i odprowadzić nalezne składki. W przypadku gdy nie ma takiego rachunku ani umowy raczej nie bedzie zbyt chętna to dochodzenia swych praw przed sądem a już na pewno trudno jej będzie udowodnić że jest autorem makijażu. Jezeli już wystawi rachunek to fakt umowe można podpisać żeby sprawa była czysta.
    Racja, jeśli makijaż wykonuje na Twoje zlecenie kolega, który nie bierze za to ani złotówki bo robi po znajomości, to wykreśl z umowy lub zmodyfikuj ust. które mówią o wynagrodzeniu i po sprawie. Jeśli natomiast kogoś wynajmujesz to zgadzam się całkowicie z paweleverestem, życzliwość życzliwością i życiowe podejście, nie mniej jednak podpisałbym umowę taką, aby trzeba było się rozliczyć z fiskusem. I jeśli się nie mylę to wtedy Wizażysta musi odprowadzić podatek od zarobku, a nie ja. (Ale nie wnikałem jeszcze w podatki od czegoś takiego, więc chwilowo swoją wypowiedź o odprowadzeniu podatku postawie pod znakiem zapytania).
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• fret
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1503

Fajnie się czyta niektórych Panów Fotografów gotowych podnieść larum o wykorzystanie trzech pixeli z ich twórczości, ale odmawiający praw autorskich wizażystom (częściej -tkom ) w imię niekomplikowania sobie zycia No i Panowie pewnie wystawiają na wszystko rachunki i płacą podatki . Może zmiencie nicki na Kali 1, Kali 2 itd.

Komentarz

• Olszewski
        Uzależniony
        • 2006
        • 782

Zamieszczone przez fret
        wizażystom (częściej -tkom )

Skomentuje pewną sprawę. W języku polskim zawody rodzaju żeńskiego (lekarka, pielęgniarka, masażysta,) tworzy się od rodzaju męskiego. Tak więc, gdy mamy nieokreśloną płeć osoby (z punktu polonistyki - rodzaj rzeczownika), pisanie go w formie podstawowej, czyli męskiej zawiera w sobie OBIE formy.
        Pisząc Wizażysta mam na myśli osobę zajmującą się wizażem, niezależnie od jej płci - dlatego użyłem rzeczownika rodzaju męskiego.
        Proszę pamiętać na przyszłość.
        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• mariush
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 29

KRADZIEŻ ZDJĘCIA - PiS i porazkaroku.pl

UWAGA - Na wstępie chcę zaznaczyć, że wątek ten jest apolityczny, dotyczy wyłącznie przestępstwa pospolitego, czyli pospolitej kradziezy własności intelektualnej.

Mojemu kumplowi z forum olympusa, Rafałowi Czarnemu, ukradziono zdjęcie - chodzi o tę fotografię:

wykorzystaną przez PiS bez zgody autora na stronie http://www.porazkaroku.pl/index1.php

(zrzut ekranu)

Więcej tu:

Warto komentować?
          Moje fotografie - http://www.mariuszsarzynski.pl/
          Blog z głupotami - http://photohibition.blogspot.com/

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

chcialoby sie tym moherom zadedykowac ten oto refren:

mam nadzieje, ze pokrzywdzony kolega usmazy gnojkow...
            www albo tez flickr

Komentarz

• timo
              Bywalec
              • 2008
              • 125

konkretniej: ukradziono ELEMENT zdjecia, jesli juz. inne tlo, inne twarze... jedyne, co sie powtarza, to szalik, czapka i kurtka.

czego oczekujesz umieszczajac watek na forum? zeby wszyscy zaczeli pisac "tak tak, zly niedobry PiS", zeby udzielili Ci porad prawnych czy zeby podzielili sie swoimi doswiadczeniami odnosnie skradzionych zdjec? (nie pytam zlosliwie, po prostu ciekawi mnie cel tego postu)
              Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
              moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• mariush
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 29

Zamieszczone przez timo
                konkretniej: ukradziono ELEMENT zdjecia, jesli juz. inne tlo, inne twarze... jedyne, co sie powtarza, to szalik, czapka i kurtka.

czego oczekujesz umieszczajac watek na forum? zeby wszyscy zaczeli pisac "tak tak, zly niedobry PiS", zeby udzielili Ci porad prawnych czy zeby podzielili sie swoimi doswiadczeniami odnosnie skradzionych zdjec? (nie pytam zlosliwie, po prostu ciekawi mnie cel tego postu)
                Cel posta - piszemy zawsze o kradzieżach fotografii, piętnujemy je, stajemy murem po stronie autora (bo każdy może być autorem), prawda? Porad prawnych kolega nie potrzebuje bo fachowcy już się tym podobno zajęli (zazdroszczę mu prezentu pod choinkę...).

To, że kradzieży zdjecia dokonała agencja pracująca na zlecenie PiSu ma w tym przypadku mniejsze znaczenie (choć dodaje smaczku). Kradzież to kradzież. Kiedyś obcinano za to ręce...

Komentarz

• lamuszka
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 39

Zamieszczone przez timo
                  Niezupełnie. Mariush podlinkował złe zdjęcie - właściwe znajduje się tu: http://www.robertsadowski.pl/album/p..._RIMG0440.html

Dalej uważasz, że chodzi jedynie o element zdjęcia?
                  czym? co?

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

Zamieszczone przez mariush
                    To, że kradzieży zdjecia dokonała agencja pracująca na zlecenie PiSu ma w tym przypadku mniejsze znaczenie (choć dodaje smaczku).
                    To może podaj co to za agencja a nie wciskaj kitu, że wątek apolityczny...:rolleyes:

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez ewg
                      To może podaj co to za agencja a nie wciskaj kitu, że wątek apolityczny...:rolleyes:
                      Dokładnie.
                      the silence is deafening

Komentarz

• mariush
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 29

Zamieszczone przez ewg
                        Abonentem domeny jest Agencja Reklamy NAVIART Radosław G., ul. 22-go Stycznia 13/9 37-700 Przemyśl

Wątek jest kryminalny, a nie polityczny (choć nierzadko obydwa te przymiotniki są synonimami).

Komentarz

• tomdz
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 637

Jakby się autor foty zgłosił ze sprawą do Faktu czy innego SE to pewnie by jeszcze na tym zarobił
                          Body, stałki, zoomik

Komentarz

• januszP.
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 634

Timo wydaje mi się, ze chcesz klasyfikować Ten to -dobry złodziej
                            a tamten to - zły złodziej. Niestety w Polsce jest to pewien standard a przynajmniej ja tak to odbieram, ze można być złodziejem -"wporzo" i wstrętnym złodziejem.
                            Żyje długo i dla mnie zawsze s****iel złodziej to był złodziej i powinna go spotkać zasłużona kara,. bez względu na sztandary, koneksje, wiarę!

Komentarz

• bebesky
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1231

Zamieszczone przez tomdz
                              Jakby się autor foty zgłosił ze sprawą do Faktu czy innego SE to pewnie by jeszcze na tym zarobił
                              i to jest dobry pomysł )

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Doklejam do właściwego tematu.
                                A co do kradzieży: też miałem przypadek wykorzystania moich fotek bez zgody (informacje prasowe zawodników po rajdzie). Zdenerwowało mnie to, bo wystarczyłby jeden mail z prośbą o udostępnienie (zawsze udostępniam bezpłatnie, byle podpisane szły). Nie robiłem z tego wielkiej afery, poprosiłem redaktora naczelnego swojego serwisu o interwencję i sprawa się wyjaśniła.
                                Podprowadzanie zamieszczonych w necie zdjęć czy tekstów jest niestety powszechne. Różnej maści niedorobieni "menadżerowie", "redaktorzy", "blogerzy" czy "twórcy" stron robią to dość często, zazwyczaj ze zwykłej głupoty. Jako że nieznajomość prawa nie upoważnia do jego łamania poszkodowany ma prawo domagać się przeprosin oraz ewentualnie odszkodowania. Koniec i kropka.
                                Dorabianie do tego ideologi jest bez sensu, w 99,9% kradzieży dokonuje człowieczek znajdujący się na dole drabinki i na nim oraz na jego pracodawcy spoczywa odpowiedzialność za ten czyn. Trudno wymagać od zleceniodawców aby dokładnie analizowali czy to co zamówili nie lamie czyiś praw autorskich. W tym wypadku odpowiedzialna jest agencja a klient jest w tej sytuacji, podobnie jak okradziony, poszkodowanym.
                                Można oczywiście napisać maila/list do biura rzecznika prasowego partii, jako że zlecili tą stronę to powinni przeprosić za sytuację a przynajmniej zobowiązać się do jej uregulowania ale prawna odpowiedzialność i tak pozostanie na osobie/podmiocie, który kradzieży bezpośrednio dokonał.
                                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...