Podroze ze sprzetem w samolocie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sal
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1122

Zamieszczone przez muflon
    To będzie pierwsza rzecz jaką zrobię, gdy mi Sal go z Polski przywiezie
    E tam. Ja go przetestuję i na Okęciu i w Zurichu BTW: CDG to najbardziej gówniane lotnisko na świecie, a AF najbardziej kijowa linia lotnicza :/
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sal
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1122

Zamieszczone przez Marfackib
      Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego..
      Z reguły - limit kilogramowy i wymiarowy (suma wymiarów, boki nie większe niż X). Kilogramowy limit bywa różny - LOT ma np. 6kg, AF ma 12kg, ale oprócz tego bagażu można wziąć laptopa, aparat i parasol (w LOT niby też, ale oficjalnie tego nie znajdziesz). Do tego jak masz 'cabinet luggage', czyli walizkę podręczną - zważą Ci na 100%. Przy plecakach - ważyli mi może ze 2 razy (a latam dosyć często). Na trasach atlantyckich jest afair limit sztukowy (a w ramach tego limit wagowy, ale dosyć spory).

Komentarz

• sal
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1122

Zamieszczone przez Krzychu
        Tylko te większe lądują w luku E145, ja swojego Mini Trekkera z aparatami + laptop w drugiej torbie bez specjalnych problemów zabrałem na pokład, z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
        Wiesz. Ja zestaw z Micro 200 biorę na pokład nawet przy full samolocie. Ale jak Ci plecak nie wchodzi w skrytkę w E145, to nie ma że boli. Albo upychasz pod fotelem (bo jest taka opcja, ale tam Ci to raczej nie wejdzie) albo kombinujesz.

Komentarz

• sal
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1122

Zamieszczone przez muflon
          Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie...
          W ERJ-145 i w Avro też. Ale te drugie to w sumie na Okęciu niespotykane (chyba że jakiś przyleci zamiast ERJ-145 Swissu), więc problemu dużego nie ma. Ale jak ktoś lata głównie dużymi samolotami i raz poleci małym, to się może naciąć...

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez sal
            W ERJ-145 i w Avro też. Ale te drugie to w sumie na Okęciu niespotykane (chyba że jakiś przyleci zamiast ERJ-145 Swissu), więc problemu
            Trochę to już OT ale Avro na Okęciu to ja widuję regularnie, jakiej linii to nie mam pojęcia... Pracuję przez płot z lotniskiem...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez sal
              Albo upychasz pod fotelem (bo jest taka opcja, ale tam Ci to raczej nie wejdzie) albo kombinujesz.
              Prawda, mi nawet torba z laptopem nie wlazła ;-) E145 to trochę porażka generalnie ;-)
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Zamieszczone przez sal
                E tam. Ja go przetestuję i na Okęciu i w Zurichu
                Wszedl w kosze i tu i tu. Inna sprawa, ze taki srednio wypchany. I nawet bez problemu sie upchnal w skrytce nad glowa w ERJ-145 Mowa oczywiscie o Mini Trekkerze. Przy okazji - pisza, ze CompuTrekker ma identyczne wymiary jak MW... To niby jakim cudem oni tam chca upchac laptopa 17"?

Komentarz

• robson
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 228

ja mialem ostatnio okazje leciec embraerem... mialem Computrekkera. przy odprawie powiedzialem, ze nie mam zadnego bagazu podrecznego do skrytki nad glowa nie wszedl. ledwo upchnalem pod siedzeniem. mialem w nim to co w stopce plus laptop. przechodzac przez bramke musialem wyjac laptopa i oddzielnie go przeswietlali , mojemu bratu kazali wyjac laptopa i przenosny dysk twardy. oczywiscie na okeciu. w normalnym kraju jakim jest norwegia, juz takich cyrkow nie bylo.

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• sal
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1122

Zamieszczone przez robson
                    ja mialem ostatnio okazje leciec embraerem... mialem Computrekkera. przy odprawie powiedzialem, ze nie mam zadnego bagazu podrecznego do skrytki nad glowa nie wszedl.
                    A pozwolili Ci go wnieść na pokład? Dziwne.
                    przechodzac przez bramke musialem wyjac laptopa i oddzielnie go przeswietlali , mojemu bratu kazali wyjac laptopa i przenosny dysk twardy. oczywiscie na okeciu. w normalnym kraju jakim jest norwegia, juz takich cyrkow nie bylo.
                    No to Cię zmartwię. W tej chwili praktycznie wszystkie lotniska wprowadzają obowiązek osobnego skanowania laptopów (nie w torbie). Nie wiem co prawda jakie jest tego uzasadnienie, ale...

Komentarz

• b'Art
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 370

Zamieszczone przez Polaco
                      Albo ze w tej duzej lufie mam maly granatnik, ale spoko, jest zabezpieczony
                      Polaco! Zależy dokąd lecisz. Jeśli w każdym kierunku oprócz wschodniego to jesteś "save". Przewieziesz i prześwietlisz wszystko bez problemu. Jeśli zaś na wschód - obejętnie czy bliski czy daleki, pamiętaj by wpisać sprzęt w deklarację po przybyciu do Rosji, Chin, Kazachstanu czy tam innych. Powód prosty - bez deklaracji wwozowej mogą Ci sprzętu nie wypuścić, a jeśli już to obłożą cłem wywozowym (sic!) lub władują karę - za niezgłoszenie.

O numerach seryjnych nie wspominam - to powinna być 1 rzecz jaką zrobisz wpisując je gdziekolwiek, a szczególnie w deklaracje! Tyle samo startów i lądowań!

Komentarz

• robson
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 228

Zamieszczone przez sal
                        A pozwolili Ci go wnieść na pokład? Dziwne.
                        ano pozwolili... brachol mial jeszcze wiekszy plecak, i w nim laptopa 17' wide screen...

Komentarz

• robson
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 228

Zamieszczone przez sal
                          wszystkie lotniska wprowadzają obowiązek osobnego skanowania laptopów (nie w torbie). Nie wiem co prawda jakie jest tego uzasadnienie, ale...
                          no tez sie zastanawiam o co w tym chodzi... ciekaw jestem formalnego uzasadnienia...

Komentarz

• djtermoz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 995

no tez sie zastanawiam o co w tym chodzi... ciekaw jestem formalnego uzasadnienia...
                            A widziales moze kiedys jak wyglada laptop przeswietlony X-ray'em? Jest to jedna wielka ciemna plyta metalu (Tak np. wyglada moj metalowy Powerbook ale bardziej plastikowe laptopy prezentuja sie podobnie). Taka "blacha" zaslania wszystko inne co masz w plecaku wiec nie dziwie sie ze prosza o ich osobne skanowanie.
                            djtermoz@pbase

Komentarz

• robson
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 228

ale jak laptop lezy na spodzie, jak to jest w computerkkerze to jak ma zaslaniac

Komentarz

• djtermoz
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 995

ale jak laptop lezy na spodzie, jak to jest w computerkkerze to jak ma zaslaniac
                                O ile sie nie myle to torby skanowane sa gora-dol i prawo-lewo czyli w dwoch kierunkach. W kazdym razie sam bylem swiadkiem jak moj wlasny laptop wyjety z plecaka i polozony na plasko na tasmie po przeskanowaniu widoczny byl jako duza metalowa bryla na monitorze. Czyli nie widac wtedy tylko profilu laptopa ale cala jego powierzchnie.
                                djtermoz@pbase

Komentarz

Pracuję...