Podroze ze sprzetem w samolocie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kamila
    Coś już napisał
    • 2004
    • 74

Zamieszczone przez Polaco
    A karty mialas w torbie czy w aparacie ? Znalazlem opinie ze karty najlepiej trzymac w kieszeni..
    Jedną w aparacie, a reszte w torbie, ale dla pewności możesz z kartami zrobić tak jak napisał Pszczola o kliszach:
    Zamieszczone przez Pszczola
    Przy przechodzeniu przez bramke z wykrywaczem metali wyjmowalem negatywy z kieszeni wraz z kluczami, mobilem i portfelem i wkladalem to zwykle do jakiegos koszyka do ewentualnego obadania recznego. Klisze nie szly wiec przez przeswietlarke.
    Pozdrawiam
    www.kamilaszczesniak.com

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Witam Was !
      - Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
      W nadany oczywiście. Ja żeby zmieścić 055Pro do sporej w sumie walizki musiałem zdemontować głowicę. Dodatkowo wsadziłem wszystko między ciuchy co by nie pokiereszowali...

- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
      Rentgen może negatywnie wpłynąć tylko na filmy. Kontrolę ręczną mogą chcieć zrobić tak czy inaczej, mi przeglądali plecak z aparatami na Okęciu zaraz po tym jak wyjechał z prześwietlarki, a później w Paryżu (CDG) pomimo oczywiście wcześniejszego prześwietlenia, przejżeli mi cały plecak, zaglądając do każdego z obiektywów po zdjęciu dekielków i kręcąc pierścieniami (i robili to średnio delikatnie). Z tym że wsiadałem do samolotu lecącego do US nie będąc jednocześnie US citizen i może to dlatego...
      Generalnie nie FTM'owe obiektywy dobrze poprzestawiać na MF co by jakiś baran nie uszkodził jak mu przyjdzie do głowy kręcić pierścieniami...

- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
      Hmmm, to chyba wsio TIA
      Nigdy nie spisywałem, a gratów woziłem sporo. Aczkolwiek jak kiedyś przyleciałem na Okęcie z US LOT'em (bezpośrednio) to mnie celnicy zwinęli i przeglądali bagaże na prześwietlarce (zwinęli mnie z przejścia "Nothing to declare")
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kamila
        Coś już napisał
        • 2004
        • 74

BTW przypomnialo mi sie jedno, raz jak lecialem i robilem zdjecia z lotu ptaka, poprosili mnie o schowanie aparatu "bo cyfrowki sa niebezpieczne dla urzadzen elektronicznych", no po prostu myslalem ze padne ze smiechu
        Jakie linie to były?
        www.kamilaszczesniak.com

Komentarz

• Polaco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1135

Zamieszczone przez muflon
          Aczkolwiek z tego co pamiętam ostatni "teatrzyk" w samolocie, to chyba było powiedziane, że używanie urządzeń elektronicznych jest zabronione tylko w czasie startu/lądowania. Ale może to zależy od linii. Następnym razem słuchaj co mówią przy starcie i zastosuj się
          No i wlasnie sie zastosowalem, bylo mowione ze tylko przy starcie/ladowaniu, a wtedy bylem w polowie lotu. W kolejnych lotach jak pytalem czy mozna robic zdjecia cyfrowka podczas lotu to sie na mnie patrzyli jak na kosmite. Mozna wg. Lufthansa, Alitalia (byle nie nad gorami), itp

Kamila, to bylo w Alitalia.
          Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
          Troche moich knotow

Komentarz

• storm
            Bywalec
            • 2004
            • 183

hmm teoretycznie urzadzen elektronicznych nie mozna uzywac tylko podczas startu i ladowania..
            Podczas samego lotu jak najbardziej.
            Jak narazie nie zdarzylo mi sie by ochrona itp, czy ktokolwiek poprosil bym wyciagal cokolwiek z torby fotograficznej... np odbylem kilka lotow lokalnych w iranie z calym sprzetem i kolesie luzik.. za to mojego kumpla zczepili bo mial kamerke dv i czekolade..
            jak sie potem okazalo mial scyzoryk w plecaku (zapomnial przelozyc z podrecznego) ale mimo ze go rewidowali nie znalezli go bo lezal pod czekolada.. no ale to iran, w innych krajach nie przeszlo by..

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

No i wlasnie sie zastosowalem, bylo mowione ze tylko przy starcie/ladowaniu, a wtedy bylem w polowie lotu.
              No to trzeba grzecznie, uprzejmie i z usmiechem powiedzieć to pani stewardessie. Myślę, że w razie czego byłbyś kryty.

Alitalia (byle nie nad gorami)
              Hemm? A co to za koncepcja z tymi górami?
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez storm
                jak sie potem okazalo mial scyzoryk w plecaku (zapomnial przelozyc z podrecznego) ale mimo ze go rewidowali nie znalezli go bo lezal pod czekolada.. no ale to iran, w innych krajach nie przeszlo by..
                No cóż, zatem jednak przytoczę URLa do tej dyskusji na p.r.l, bo o scyzorykach też tam pisałem :-)

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Hemm? A co to za koncepcja z tymi górami?
                  Bo wlasnie jak lecielismy nad gorami zwrocila mi uwage Dalatego napisalem ze to jest chyba jedyne miejsce gdzie nie mozna focic z lotu ptaka
                  Troche moich knotow

Komentarz

• Polaco
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1135

No cóż, zatem jednak przytoczę URLa do tej dyskusji na p.r.l, bo o scyzorykach też tam pisałem :-)
                    http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.h...id=1029326&z=1
                    Muflon, ale z tym scyzorykiem to chyba troche przesadziles...
                    Troche moich knotow

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Muflon, ale z tym scyzorykiem to chyba troche przesadziles...
                      Z security na Okęciu tego bym nie próbował

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Coz, ja bym tego nigdzie nie probowal a pozniej to sie mowi ze to ja sie nie stosuje do przepisow
                        Troche moich knotow

Komentarz

• pysiek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 41

Witam Was !
                          - Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
                          Pare razy wozilem statyw przytroczony do plecaka. Z reguly owijam torba reklamowka zeby sie mniej brudzil i rysowal. To kabiny bym sie z tym nie pchal. Zreszta po co

- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
                          Latam dosc duzo (2 razy w tygodniu), wprawdzie zadko z aparatem ale zawsze z laptopem i kartami flash. Nigdy jeszcze nic nie stracilem. Oczywiscie wszystko w bagarzu podrecznym.

- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
                          Jeszcze nigdy, ale latam tylko w granicach EU.

pozdrawiam, Jarek.
                          Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Komentarz

• djtermoz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 995

Latalem kilkanascie razy ze sprzetem na trasach po 1-12h lotu. Nigdy nie mialem problemow. Zawsze statyw laduje w check-in (po odkreceniu glowicy) a reszta sprzetu zawsze przy sobie, karty w aparacie + zapas w plecaku, databank, obiektywy, ... i pilnuje tego jak oka w glowie.

Raz tylko mnie zatrzymali w Lufthansa bo im cos wyszlo na skanerze ale to bylo dawno temu gdy jeszcze mialem cyfrowy kompakt. Mialem w torbie zapas baterii AA powiazane tasma po 4 i nie spodobaly im sie takie male metalowe "cylinderki" polaczone w paczki.
                            djtermoz@pbase

Komentarz

• Polaco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1135

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Zobacze czy uda mi sie tam na miejscu znalezc jakis porzadny statyw. O reszte sprzetu juz sie tak nie martwie
                              Troche moich knotow

Komentarz

• skrzat
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 440

Wczoraj wróciłem z Pragi i tam na Lonisku kazali mi wyjąć wszystkie obiektywy z bagażu podręcznego i z każdego Pani zdjemowała dekielek i patrzyła przez soczewki do środka Ale Pani była na tyle obeznana, że wiedziała, że dekielek od strony bagnetu się odkręca a nie ciągnie, a ten z góry łapie się za boczne "zatrzaski"
                                Nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego przeszukania sprzętu na własnej skórze.

BTW moja żona miała w bagażu podręcznym dwie butelki 0,5l wody. Jedna z nich była już napoczęta i Pani kazała ją wyjąć i odkręciła i powąchała co w środku jest
                                Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

Pracuję...