Historia naszych fotografii - kiedy i czym fotografowałeś/łaś po raz pierwszy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Historia naszych fotografii - kiedy i czym fotografowałeś/łaś po raz pierwszy?

Może coś relaksującego dla odmiany

Zastanawia mnie czy pamiętacie, Drodzy Forumowicze, kiedy miał miejsce Wasz pierwszy kontakt z fotografią. Albo ze sprzętem fotograficznym. Od czego zaczynaliście swoją przygodę fotograficzną?

Do tych wspomnień skłoniła mnie ostatnio rozmowa z moim Ojcem, który delikatnie przypomniał mi, że ja rozpocząłem swoje zainteresowania fotograficzne z ponad 30 lat temu od dogłębnego poznania budowy aparatu Tenax (patrz foto)

Ostatnio taki aparat wpadł w nasze ręce. Stąd też i fotka. Podobno to ten szczegółowo przebadany model
    [BTW aparat ma fajny sposób ustawiania ostrości]
    Ktoś się może orientuje z którego roku takie cacko może pochodzić?

A pierwsze zdjęcia to już parę lat później. Wykonane o dziwo, nie Smieną, Fedem, Zorką, Praktiką lub Zenitem ale znowu sprzętem Ojca czyli Pentaconem Six ( http://www.pentaconsix.com/ ). Do dziś pamiętam tę jakość wykonania i... masę tego sprzętu.

• djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

W moim przypadku to byl Kiev 4A otrzymany oczywiscie na Komunie. Wersja bez swiatlomierza, calkowicie mechaniczna konstrukcja z fajna stalowa (!) migawka. Fotki robilem nim wylacznie czarno-biale na jakis filmach ORWO. Troche z tych fotek sie zachowalo do dzisiaj. Niestety negatywy gdzies wsiakly.
    djtermoz@pbase

Komentarz

• Madroz
      Początki nałogu
      • 2005
      • 254

Pierwszy kontakt z aparatem, to lata 85-86 plastikowy aparat chyba nazywał się "AMI", później SMIENA. Od początku lat 90 ZANIT 12XP w kółku foto Powiększalnik KROKUS i żółta wanna od chemikaliów. Później długo, długo nic, aż przyszedł czas na CANONA EOS300, A40 i 300D.
      EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
      PLFOTO

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Pierwsze zdjecia zrobilem Druhem - no moze to za duzo powiedziane, ze zrobilem, ale jako maly darmozjad dostalem to cudo w lapki i kazano mi pstryknac.

Potem byl jakis mieszkowy, manual niemiecki - nie pamietam zupelnie co to bylo. Aparat byl ojca.

Potem mialem krotsza przygode z Ami 66.

Potem Smiena 8

Nastepnie kilka roznych Zenitów w kole fotograficznym w szkole sredniej + kilka lat na Zenicie pozyczonym od rodziny.

Potem to co w podpisie.
        Ostatnio edytowany przez Pszczola; 93.
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Ja zaczalem od wypasnego FED'a-5 To byl naprawde klasa aparat ... swiatlomierz chodzil rewelacyjnie, obiektyw rysowal nadzwyczaj dobrze do tej pory go mam. Upadl wiele razy ale jakosc wykonania na najwyzszym poziomie zero uszkodzen
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Zamieszczone przez Madroz
            Pierwszy kontakt z aparatem, to lata 85-86 plastikowy aparat chyba nazywał się "AMI", później SMIENA. Od początku lat 90 ZANIT 12XP w kółku foto Powiększalnik KROKUS i żółta wanna od chemikaliów. Później długo, długo nic, aż przyszedł czas na CANONA EOS300, A40 i 300D.
            Czarny powiększalnik Krokus o kształcie wydłużonej żarówki wywoływał ciarki ze strachu na mym karku kiedy byłem dzieciakiem

Komentarz

• Madroz
              Początki nałogu
              • 2005
              • 254

Zamieszczone przez KMV10
              Czarny powiększalnik Krokus o kształcie wydłużonej żarówki wywoływał ciarki ze strachu na mym karku kiedy byłem dzieciakiem
              Mój był z tych nowszych kwadraciaków, ale wiem o co Ci chodzi:-D
              EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
              PLFOTO

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

Zamieszczone przez KMV10
                Ktoś się może orientuje z którego roku takie cacko może pochodzić?
                Moim zdanien aparat na zamieszczonym przez Ciebie zdjeciu to Tenax II. Produkowany byl od 1937 czy 1938 r. Na pewno tez byl w produkcji na samym poczatku lat 40-tych. Do kiedy byl produkowany niestety nie wiem.
                EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Leprekan
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 166

Pierwsza była Vilia, a potem to już poszło...
                  Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Najpierw chyba Zenit, który matka mi nastawiała (a może coś jeszcze starszego), potem odziedziczyłem babci aparat Kodaka
                    ktory w koncu ulegl uszkodzeniu (ciekawe czemu :> ). Potem jakieś kretyńskie kompakciki, aż w końcu po wujku odziedziczyłem 650.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Slaw
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 89

No to ja też palstykowym DRUCH'em.Jak dziś pamiętam to pierwsze zdjęcie mojego konkurenta do głównej narzeczonej w Parku Sienkiewicza .... Kurde co to miało za kontrast . Poźniej SMIENA i Duży mieszek ZAISS ICON 6x9. Do tej pory leży w szafie

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Hmmmm, ja chyba podpadne jak powiem ze pierwszym aparatem jakim zrobilem zdjecie to byla jakas malpka "noname", pozniej dluuuugo nic (nie rozumialem po co robic zdjecia), ale przyszly wakacje, wiedzialem ze bede musial zrobic sporo zdjec, krotka kalkulacja i tak pojawil sie u mnie Oly C-120, to on mnie wciagnal i sie zaczelo, ojej, naprawde sie zaczelo
                        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                        Troche moich knotow

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Zamieszczone przez Slaw
                          No to ja też palstykowym DRUCH'em.Jak dziś pamiętam to pierwsze zdjęcie mojego konkurenta do głównej narzeczonej w Parku Sienkiewicza .... Kurde co to miało za kontrast . Poźniej SMIENA i Duży mieszek ZAISS ICON 6x9. Do tej pory leży w szafie
                          A to ciekawe, tyle lat i pamiętasz temat zdjęcia. Siła Kobiet jest wielka

Ja niestety nie pamiętam co fotografowałem robiąc pierwsze zdjęcie. Przypuszczam, że coś związanego z rodziną.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

A ja dopiero gdzieś w połowie studiów (2000) dorobiłem się pierwszej kliszowej głupawki, Kodaka chyba. 2002 - Fuji 2600Z, 2003 - G5, 2004 - 10D no i 2005 - 20D. W 2006 mam zamiar utrzymać tendencję wzrostową
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dgi
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 104

Witam

U mnie historia raczej krótka, ale...

Zaczęło się od Smieny, niestety nie pamiętam już modelu. Zamierzchłe czasy.
                              Potem troszkę przerwy i pojawił się Zenit E z jakimś krótkim obiektywem oraz
                              "tele" Jupiter 135mm. Ale była jazda. Potem znów przerwa, ale tym razem
                              niestety dużo dłuższa.

Kilka lat temu pojawił się Oly C220Z i znów coś drgnęło.
                              Od ponad miesiąca 350d
                              Ostatnio edytowany przez dgi; 2367.

Komentarz

Pracuję...