Sprzedaż RAW-ów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pank
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1502

Zamieszczone przez Maver
    David Hobby.
    A jaszcze jakiś? Ja mogę podać znacznie więcej.

Zamieszczone przez Maver
    A na reszte twych błyskotliwych zdan nie mam ochoty tracic czasu.
    Nie dziwie się, po takim wygłupie ciężko by było napisać coś z sensem.

Zamieszczone przez Maver
    Ale ja wiem po co sie robi w RAWie, w wiekszosci przypadkow po to zeby poprawiac bledy po tym co sie zepsulo.
    Czyli wracajac do tego co napisalem, to taki polsrodek dla osob ktore nie potrafia odpowiednio zrobic zdjecia.
    Lubię takich gawędziarzy, dzięki Wam nie jest nudno na forum. Zapytam jeszcze raz, masz jakieś konkrety na poparcie swoich śmiałych tez, czy tylko lubisz być kontrowersyjny? Bo z doświadczenia to raczej nie sądzę żebyś wiedział.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez czerwiniak
    Po nie których odpowiedziach , mam wrażenie, że ten który bardzo dobrze naświetla swoją " surówkę" nie będzie miał obaw aby odsprzedać swoje RAWy, a ten który pie%%..y robotę, później godzinami siedzi przed kompem aby doprowadzić zdjęcie żeby ładnie wyglądały-- za żadna kasę nie odda.
    I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
    Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• czerwiniak
      Bywalec
      • 2007
      • 196

Zamieszczone przez pank
      I przed tym kompem np. sobie robi sztuczne blury? Ciekawe co nimi maskuje?
      Jak już zadałeś to pytanie sobie, to na nie odpowiedz.
      5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
      ---------------------------------------

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Kaczuszkę i konika?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Dobra, pisandlaw panowie, zrozumcie tylko jedną rzecz, niektórym fotografom nie wystarcza poprawnie naświetlona klatka i chcą korzystać z dobrodziejstw nowoczesnej techniki która pozwala tworzyć obrazy znacznie wykraczające poza możliwości aparatu, do tego potrzeba rawa bo tam siedzi znacznie więcej informacji które można wykorzystać.
        Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Zamieszczone przez Sempoo
          Ile razy można powtarzać, że oddawanie RAWów to amatorka? Wystarczy paralela z branżą muzyczną - gdy kupujecie płyty, to muzyka jest po masteringu, czy może są to surowe miksy? A może jeszcze powiecie, że Dire Straits sprzedają na oddzielnych płytach surowe ślady do miksu, żeby sobie pan Henio w garażu ładnie zrobił?

Ogarnijcie się.
          ładne podsumowanie i pod tym mogę się podpisać, naprawdę nie widać do czego miałyby być te rawy użyte jak się ktoś chce "bawić" to się może pobawić jpegiem różnic pewnie i tak nie poczuje.
          Jestem szumofobem
          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• pe.en.de
            Początki nałogu
            • 2009
            • 321

[QUOTE][nowoczesnej techniki która pozwala tworzyć obrazy znacznie wykraczające poza możliwości aparatu,/QUOTE]
            I co? Chodzi tu o dziesięć zdjęć przeznaczonych na wystawę?
            Czy też może ktoś obrabia w tak wysublimowany sposób kilkaset zdjęć w przewach między ślubami?
            Kto w to uwierzy? Trzysta arcydzieł z każdego ślubu.
            Takich bredni to nawet na reklamach u ślubnych nie widziałem.
            Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• pank
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

Zamieszczone przez pe.en.de
              I co? Chodzi tu o dziesięć zdjęć przeznaczonych na wystawę?
              Czy też może ktoś obrabia w tak wysublimowany sposób kilkaset zdjęć w przewach między ślubami?
              Kto w to uwierzy? Trzysta arcydzieł z każdego ślubu.
              Takich bredni to nawet na reklamach u ślubnych nie widziałem.
              Nie 300 tylko 100 i to jak jest od przygotowań do pleneru, tak, siedzę i obrabiam, tak znam mnóstwo osób które tak robi. Twoja wiara mnie nie interesuje, ale gwarantuję Ci że się opłaca.

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

Odp: Sprzedaż RAW-ów

Pomyśleć że dziś miałem ten sam problem. MP chce dodatkowo rawy a gdy powiedziałem że istotą sprzedaży jest plik jpg nie mogli pojąć dlaczego dodatkowo nie mogę oddać rawów.
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• wujo9999
                  • 2012
                  • 8

ja sprzedalem rawy po 2 zl za sztuke zawsze to jakis grosz jest na nowy sprzecik

Komentarz

• pe.en.de
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 321

Czasem z drugiej strony obiektywu staje grafik komputerowy.
                    .I wierzcie mi że człek taki (wiem to z doswiadczenia) fizycznie przeżywa ból, gdy ogląda się obrobionego przez kogoś innego.
                    Kilka razy zamawiałem fotografa na uroczystości, ale zawsze warunek był jeden - zdjęcia robi na moich kartach a odaje je zaraz po zakończeniu.
                    Zostało mi to zresztą z dawnych lat, kiedy po sesii fotograf oddawał rolki z filmem a dalej problem to był już nasz.
                    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

Pracuję...