Niemiecki "Saturn"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotograf1995
    Bywalec
    • 2008
    • 210

Niemiecki "Saturn"

2 grudnia, Berlin.

Wchodzę, blask bożonarodzeniowych światełek w niemieckim centrum handlowym aż j*** po oczach. Zostałem wysłany z misją kupienia na prezent iPoda. Krążę po sklepie szukając jakiegoś Mega Avansu albo czegoś takiego. Nic. Podchodzę do obsługi. "Gdzie znajdę elektronikę"- zagaduję łamanym niemieckim.
    Pierwsza półka w sklepie... Nie! To nie jest prawda! 1d MKIII !!!! W zwykłym sklepie rtv-agd. (Jeśli był ktoś w Starym Browarze w Mega-Avansie wie co tam jest. 1 Canon, 1000D :/) Z mojej 13 osobowej klasy tylko ja ynteresujęę się fotografią, więc byłem sam, totalnie rozentuzjazmowany :P. Podchodzę do półki foto, a tam tak : 40D, 50D, 5D, 100-400, 200-400. O mało nie padłem.

Dziś poszedłem do polskiego rtv-agd (Mega-Avans) i jakiś taki nie dosyt pozostał. Pomyślałem, że muszę poprawić sobie humor i podchodzę do planu Browaru, szukam... Foto-Video. A&J Canon No i to jest klasa. Zjeżdżam schodami na poziom -1. Podchodzę rozglądam się a tu nic. Pytam się ochrony gdzie znajdę sprzęt foto. "Tam na końcu korytarza" Sklep był... Nikonowy. A najlepszy aparat jaki tam był do D300 (Odpowiednik bodajże 30D). Myślałem że padnę :/
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
  • punky
    Początki nałogu
    • 2008
    • 483

bylem w saturnie w Bremie
    szczena mi opadla z tego samego powodu
    w gablotach topowe body i nie tylko
    topowe obiektywy wszystkich firm
    niestety nasz rynek ksztaltuja place (tak mi sie wydaje)
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Ale w Berlinie za każdą taką dostępność płacisz przy zakupie dowolnej rzeczy (ceny nasze a ich to teraz jakieś 10-20% różnicy na naszą korzyść, chyba że z hurtowni)

Komentarz

• jkl8
        Początki nałogu
        • 2008
        • 274

gdybyśmy zarobki mieli na podobnym poziomie to i w polskim sklepie na półkach leżałby drogi sprzęt, teraz gdyby sklep specjalizujący się w agd postawiłby na półce wysokie modele aparatów to kto i kiedy to kupi,

Komentarz

• Tomek_P
          Bywalec
          • 2008
          • 106

w MM w Realu jak zawsze

sony A200, A300, A350, nikon D40, D60, D80 i pentax K200D xD w fotojokerze jeszcze canona 400D można zobaczyć przez szybkę a Stary Browar to już totalna załamka. Większa zabawa jest już tylko z zakupem szkieł w tych sklepach, w najlepszym przypadku po dwie sztuki każdego szkła. W MM jest faktycznie dużo szkieł ale można zapomnieć o wyborze z kilku sztuk bo najczęściej jedyna sztuka to ta w gablocie....

na szczęście jest Sigma Pro Cetrum w Przeźmierowie

Komentarz

• Peie
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 49

To mnie ostatnio dobija :/ chce faktycznie coś kupić - nie koniecznie foto ale elektronikę i co ? niema w czym wybierać, Kraków, Warszawa - przynajmniej gdzie byłem kicha. Zostają zakupy przez neta - ale człowiek czasem musi "pomacać" coś zanim kupi żeby wiedział za co płaci. Ja osobiście jestem strasznym estetą itp. - i nawet "złej jakości", mało estetyczne i/lub nieprzyjemnie plastiki (wykończenie itp. wg mojej oceny oczywiście, znając się trochę na foto i PSuciu na zdjęciu zawsze towar jest piękniejszy niż w rzeczywistości) doprowadza mnie do szału ewentualnie wpycha w paro dniową depresję - zwłaszcza jak ma to być prezent.

Teraz stoję przed ekstremalnym zakupem prezentowym - ramką cyfrową.
            Oprócz estetyki wykonania ważną rzeczą wiadomo jest jakość lcd. Już mnie serce boli jak myślę co te ekraniki potrafią.. A może się mylę ? Może ktoś wie gdzie w Krakowie podejrzę parę modeli na wystawce i odpalonych z fotami.
            Ostatnio edytowany przez Peie; 5494.

Komentarz

• Fotograf1995
              Bywalec
              • 2008
              • 210

Nie kupuj Manty. Plastikowy crap. Też wolę coś zobaczyć dotknąć no i najważniejsze mieć od razu. W siateczce. Usiąść sobie na przystanku i podotykać pudełko. Cudne
              Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• DonBolano
                Początki nałogu
                • 2008
                • 331

We Wrocławiu w No. 1 mają jeszcze troszkę więcej niz w jokerach i marketach.. Z saturna w Pasazu zniknely wszelkie canony - body.. Jakies szkła mają, ale mało ich tam..
                Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Zamieszczone przez Tomek_P
                  w MM w Realu jak zawsze

sony A200, A300, A350, nikon D40, D60, D80 i pentax K200D xD w fotojokerze jeszcze canona 400D można zobaczyć przez szybkę
                  Hmm.. teraz to już jest Pentax K-m:wink: A ja z kolei do porowania mam cyfrowe.pl, co ciekawe ode mnie "rzut beretem" (doslownie) i nawet bliżej niz do MM. Oczywiscie poziom obsługi zupełnie inny.. Dają Ci do pomacania co chcesz, za ile chcesz i na ile chcesz (oczywiscie do momentu zamknięcia sklepu:grin
                  I tak możemy sie bawić praktycznie wszystkimi korpusami i szklami dostepnymi w ich sklepie (przy czym czasem lepiej ich powiadomić jakiś czas wczesniej, bo nie zawsze maja w magazynie "na poczekaniu") Nie traktują Cię jak natręta, który "znowu chce u nich coś kupić", jak to jest np w przypadku standardowej obsługi dzialu foto w MM Tam, to nawet nie dadzą Ci dotknąć 40D z podpietą Sigmą 70-200 f/2.8, bo to już tak drogi aparat, że zwykly śmiertelnik nie powinien się na niego wogole ogladać.. Jednak po dłuższym nacisku z mojej strony sprzedawca poszedł za półkę, po czym za chwile wrócił z wiadomoscią, że "nie ma kluczyka do tej gabloty":grin: Klient po czyms takim moze tylko uśmiechnąć sie pobłażliwie, jednak daje to pewne świadectwo o takim sklepie (bo w tym wypadku nie byla to do konca wina obslugi)

Zamieszczone przez Fotograf1995
                  Też wolę coś zobaczyć dotknąć no i najważniejsze mieć od razu. W siateczce. Usiąść sobie na przystanku i podotykać pudełko. Cudne
                  dobre, dobre..:grin: to tak jak z kobietą w ciąży.. Dotykasz brzucha, ale czujesz, że coś pieknego jest w srodku..:grin:

Komentarz

• Termos
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 61

Zamieszczone przez Tomek_P
                    w MM w Realu jak zawsze

sony A200, A300, A350, nikon D40, D60, D80 i pentax K200D xD w fotojokerze jeszcze canona 400D można zobaczyć przez szybkę a Stary Browar to już totalna załamka. Większa zabawa jest już tylko z zakupem szkieł w tych sklepach, w najlepszym przypadku po dwie sztuki każdego szkła. W MM jest faktycznie dużo szkieł ale można zapomnieć o wyborze z kilku sztuk bo najczęściej jedyna sztuka to ta w gablocie....
                    Ja widziałem w niejednym MM 5D i 40D... oczywiscie za 'pancerna':wink: szyba, a przy gablocie zawsze sie ktos krecil z obslugi
                    5D

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

A ja widziałem 5D w MM w Centrum Okęcie normalnie na sznureczku do pomacania. i tak powinno być
                      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Peie
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 49

Zamieszczone przez kami74
                        A ja widziałem 5D w MM w Centrum Okęcie normalnie na sznureczku do pomacania. i tak powinno być
                        Najlepiej z baterią, kartą (pewnie trzeba by użyć kleju żeby po 2 dniach nie wyszły z jakimś pseudo klientem) i 35L

Komentarz

• Rafał Gutowski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 49

Ostatnio w MM Ludwigshafen przy kasie razem z kolorowymi breloczkami i innymi gadżetami stał kosz pełen 5d....
                          EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez Peie
                            kartą
                            Wolałbym mieć możliwość wsadzenia swojej.

Komentarz

• sitek
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 92

Zamieszczone przez Termos
                              Ja widziałem w niejednym MM 5D i 40D... oczywiscie za 'pancerna':wink: szyba, a przy gablocie zawsze sie ktos krecil z obslugi
                              W MM w Łodzi także 40, 50, 5, D700, A900, wszystko za pleksi, ale nie ma się co dziwić, ludzie w naszym kraju potrafią przyciski z laptopów pokraść, lub lustro rozwalić w lustrzance (widziałem w Makro, jak w 400d body ktoś ukradł denko i robił lusterko ), to co by było z takimi sprzętami. No można zawsze kilku dresów do ochrony zatrudnić, to by bardziej odstraszało niż kamery:-D.

Komentarz

Pracuję...