"Kosmiczne bzdury"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LemonR
    Bywalec
    • 2005
    • 234

Zamieszczone przez jkl8
    No fakt chemiczną, mój błąd.
    To był Saddama błąd, że jej nie miał ;-)

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

Zamieszczone przez Gringo997
      a na filmie z ladowania flaga sobie powiewa, wiec prawdopodobnie zdjecie zostalo zrobione podczas krecenia tego oto filmu
      Nie zauwazyles moze tej poprzeczki do ktorej jest podczepiona flaga?
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

To ja dorzucę do pieca...
        http://www.enterprisemission.com/moon1.htm
        Miłej lektury!
        (uwaga, 7 stron niezbitych dowodów!)
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Grisha
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Zamieszczone przez nie ważne kto
          w tym całym locie jest wiele "bzdur". ta z paliwem to tylko przykład pierwszy z brzegu.
          W fizyce jest takie coś jak prawo zachowania energii i dobrze by było gdybyś z niego skorzystał, wtedy rozwieją się twoje wątpliwości. Energia potrzebna do startu z księżyca jest znacznie mniejsza gdyż nie ma atmosfery = brak tarcia, 6ciokrotnie mniejsze przyciąganie = 6razy mniej eneregii i jak by być upartym to można doliczyć energię kinetyczną w ruchu po orbicie dookoła ziemi - skoro księżyc ją ma to i krążownik ją ma. Takim tokiem rozumowania to z lot z ziemii też jest nie możliwy.

księzyc nie jest "sprzątny" i spada na niego kilkaset ton pyłu rocznie. lodujący pojazd na ciagu wstecznym wzniósłby chmure która opadałaby prze pół roku.
          Niby z jakiego powodu? Prawdopodobnie z powodu mniejszego przyciągania? To nie do końca tak. Będzie opadać taki pył dłużej z powodu mniejszego przyspieszenia grawitacyjnego lecz brak atmosfery w nie pomijalnym stopniu tę sytuację odwraca. Na ziemi takie zjawisko trwa w czasie z powodu atmosfery. Taki drobny pył wyrzucony ponad powierzchnię podchodzi już pod rozpuszczanie ciała stałego w gazach i zachowuje się analogicznie jak wzburzone zawiesiny. Trzeba poczekać aż opadnie na dno. Jednak na księżycu pył będzie opadał z przyspieszeniem g/6, więc żeby opadał z pół roku to by chyba musiał opadać z ziemi.

poogladaj sobie inne foty, to znajdziesz np pojazd kolowy który nie przyjecha z nikąd i do nikąd jedzie, czyli nie zoostawił śladów ani za sobą ani przed sobą.
          I to jest dowód, że nigdy nie było nikogo na księżycu? Bo na jakimś zdjęciu pojazd kołowy stoi i nie ma śladów? Widocznie ktoś go położył i zrobił zdjęcie. Mnie tam nie było więc nie wiem jak ktoś zrobił to zdjęcie. Równie dobrze mogli zrobić to na ziemi i powiedzieć, że z księżyca. To tylko dowodzi, że zdjęcia są mistyfikacją, a nie sam lot na księżyc. Wg. mnie są to sprawy nie zależne.

Flaga powiewa/jest pogięta też z prostego powodu. Nie ma atmosfery i na flagę działa jedynie przyspieszenie grawitacyjne księżyca. W takim układzie jedyne siły tarcia to tarcie wewnętrzne i flagi o patyk na którym stoi (czyli prawie żadne). Tę flagę trzeba było wbić, a więc dostarczyć energię, to spowodowało ruch flagi, której ruchu za szybko te małe siły tarcia nie są w stanie zatrzymać.

Co do filmów typu zeitgeist, to przerażające jest to, że nawet biorąc 1/3 tych informacji za prawdę to nie są to dobre wieści...

Komentarz

• ukA
            Bywalec
            • 2005
            • 186

Zamieszczone przez Grisha
            ....I to jest dowód, że nigdy nie było nikogo na księżycu? Bo na jakimś zdjęciu pojazd kołowy stoi i nie ma śladów? Widocznie ktoś go położył i zrobił zdjęcie. Mnie tam nie było więc nie wiem jak ktoś zrobił to zdjęcie. Równie dobrze mogli zrobić to na ziemi i powiedzieć, że z księżyca. To tylko dowodzi, że zdjęcia są mistyfikacją, a nie sam lot na księżyc. Wg. mnie są to sprawy nie zależne.
            Jeszcze jedno, jak w takim kraju jak Ameryka gdzie każdy chce być sławny, nikt nie puścił pary z gęby ? Przecież o takim przekręcie musiałoby wiedzieć kilkadzisiąt/kilkaset osób, kontrola lotu itp...
            A to, że parę zdjęć jest "udoskonalona" , ot poprostu niedoświetlone i poruszone zdjęcia z takiej okazji?!
            DAS APARAT

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez ukA
              Jeszcze jedno, jak w takim kraju jak Ameryka gdzie każdy chce być sławny, nikt nie puścił pary z gęby ? Przecież o takim przekręcie musiałoby wiedzieć kilkadzisiąt/kilkaset osób, kontrola lotu itp...
              A to, że parę zdjęć jest "udoskonalona" , ot poprostu niedoświetlone i poruszone zdjęcia z takiej okazji?!
              W USA jak w USA ale w takim ówczesnym Związku Radzieckim na bank by to nagłośnili gdyby to była mistyfikacja.

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

Kto wie, może mocarstwa zrobiły "machniom": wy "wysłaliście" Gagarina w kosmos, to my "wyślemy" Armstronga na Księżyc
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jaceksw
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 152

Zamieszczone przez basala
                  A czy w ww. programie emitowanym w Discovery nie było mowy o tym, że lądowanie na księżycu odbyło się, ale zdjęcia nie wyszły i dlatego zapobiegliwi Amerykańce puścili nakręcony wcześniej w studiu pod reżyserskim okiem George'a Lucasa film?

Btw: zawsze uważałem, że Ziemia jest płaska.
                  Kubrick a nie Lucas
                  Jakiś czas temu był film w TV na ten temat...

J.

Komentarz

• kicha
                    Zablokowany
                    • 2008
                    • 119

Zamieszczone przez Grisha
                    Energia potrzebna do startu z księżyca jest znacznie mniejsza gdyż nie ma atmosfery = brak tarcia, 6ciokrotnie mniejsze przyciąganie = 6razy mniej eneregii i jak by być upartym to można doliczyć energię kinetyczną w ruchu po orbicie dookoła ziemi - skoro księżyc ją ma to i krążownik ją ma. Takim tokiem rozumowania to z lot z ziemii też jest nie możliwy.

...

na tej podstawie mozna wyjść z założenia że wystarczy 6-krotnie mniej paliwa do staru z księżyca

tylko tak mnie zastanawia jak zainicjowano i kontynuowano spalanie skoro nie ma atmosfery ?

potrzeba by bylo jakieś 300 m3 cieklego tlenu i ok 600 m3 wodoru - niemało :/ zwazywszy na fakt że to wcale nie była wyciaczka na księżyc tylko lądowanie awaryjne. plan zakładał powrót i lądowanie na ziemi za pomoca systemu spadochronów. na księżyciu to niemożliwe. przeciez nie ma atmosfery
                    Ostatnio edytowany przez kicha; 21686.

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

Zamieszczone przez kicha
                      na tej podstawie mozna wyjść z założenia że wystarczy 6-krotnie mniej paliwa do staru z księżyca
                      Jeżeli dobrze rozumiem to co pisze wikipedia, aby wystartować z księżyca w stronę Ziemi należy osiągnąć prędkość 1.4 km/s. Czyli krotność paliwa jest jeszcze większa.

Zamieszczone przez kicha
                      tylko tak mnie zastanawia jak zainicjowano i kontynuowano spalanie skoro nie ma atmosfery ?
                      Poczytaj:

Zamieszczone przez kicha
                      potrzeba by bylo jakieś 300 m3 cieklego tlenu i ok 600 m3 wodoru - niemało :/ zwazywszy na fakt że to wcale nie była wyciaczka na księżyc tylko lądowanie awaryjne. plan zakładał powrót i lądowanie na ziemi za pomoca systemu spadochronów. na księżyciu to niemożliwe. przeciez nie ma atmosfery
                      Skąd te wartości? I dlaczego lądowanie awaryjne?
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• TomekS
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 274

Zamieszczone przez kicha
                        Mniej. Trzeba uwzględnić też to że zabieramy mniej paliwa, czyli cały statek jest lżejszy, silniki potrzebują mniej mocy

Zamieszczone przez kicha
                        W ten sposób podważyłeś działanie jakichkolwiek silników poza atmosferą ziemi :-))

BTW - wyglądasz na trolla
                        5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
                        Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• DonBolano
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 331

Hehe.. Przeciez te silniki spalaja mieszanke tlenu i innego gazu.. Wiec tlen niezbedny do 'podtrzymania ognia' jest, wiec w czym problem? :P
                          Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

Pracuję...