Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
nie łatwiej by bylo od razu zrobic "aparat idealny" - z wszystkimi bajerami ktore teraz dawkuje sie nam z aptekarska dokladnoscia a ktory np. po 2 latach by sie zawieszal na amen/ulegał autodestrukcji itp.
skoro i tak w miare regularnie zmieniamy puchy to niech chociaz maja to czego potrzeba od razu.. canon i tak wyszedlby na swoje bo i tak po tym czasie trzebaby kupic nowa
Mogliby zostawic dostepny 5DI za polowe ceny mkII i nadal by sie sprzedawal dobrze.
Nie - chcieli się pozbyć starej i drogiej technologii wytwarzania matryc. Takie coś nie miało szans bytu także i dlatego że wytanione 5D zaczęłoby konsumować sprzedaż bardzo rynkowo ważnego dla Canona segmentu jakim jest xxD, że o sensie kupowania następcy litościwie nie wspomnę .
Zamieszczone przez gietrzy
Amatorzy/entuzjaści mający eL-graty, chcący (od lat) wydać $2k na korpus mogą przejrzeć na oczy i zobaczyć Nikona w innym świetle.
No póki co dzięki przemyślanej polityce cenowej N migracja jest odwrotna. I niestety mam słabą nadzieję, że D300s to zmieni .
Zamieszczone przez sirlukas
Raczej włączyłby szybszą sąsiadowi
O tak to zdecydowanie .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Szczerze to ta specyfikacja z CR brzmi zbyt bajkowo...
19 all cross type AF from current 1D? tylko, że bez tych 26 wspomagających? To trochę bez sensu... Już teraz jest 9pkt ze wspomagaczami, więc czy nie byłby to tak naprawdę krok wstecz(niby więcej punktów, ale bez wspomagania dla szkieł 2.8 wzwyż? trochę dziwne - wolałbym ulepszone 9pkt ze wspomagaczami i z taką precyzją jak w obecnym 1DmkIII)
7.4 fps i korekcja dla wszystkich szkieł Canona? Ficzer killer! Znaczy no i tak nie dotyczy to użytkowników RAW no chyba, że by też od razu przekształcało RAW(czy to możliwe?) a jak tak to czy procek by podołał zachowując 7.4fps??
+/- 3EV? w serii xxD? tylko nie rozumiem jak dokładnie chcą 1/6 korekcji dać? podzielą jeszcze czasy naświetlania? Bo przesłon chyba za bardzo nie mogą :-P
naprawdę brzmi dobrze, zbyt dobrze :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
+/- 3EV? w serii xxD? tylko nie rozumiem jak dokładnie chcą 1/6 korekcji dać? podzielą jeszcze czasy naświetlania? Bo przesłon chyba za bardzo nie mogą :-P
normalnie - korekta na drabince bylaby +/- 3EV a nie jak dotychczas 2EV. bylaby, ale oczywiscie nie bedzie
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world szukajka
Szczerze to ta specyfikacja z CR brzmi zbyt bajkowo...
19 all cross type AF from current 1D? tylko, że bez tych 26 wspomagających? To trochę bez sensu... Już teraz jest 9pkt ze wspomagaczami, więc czy nie byłby to tak naprawdę krok wstecz(niby więcej punktów, ale bez wspomagania dla szkieł 2.8 wzwyż? trochę dziwne - wolałbym ulepszone 9pkt ze wspomagaczami i z taką precyzją jak w obecnym 1DmkIII)
chyba cos ci sie pokrecilo, seria xxD ma 9 punktow i tylko 9, zadnych wspomagajacych,
Marki III maja 45 punktów, w tym 19 krzyzowych (wybieralnych) i 26 wspomagajacych (niewybieralnych)
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
tez w to nie wierze. zbyt oczywiste, zeby Canon laskawie zszedl z piedestalu i dal uzytkownikom normalna mozliwosc pomiaru swiatla...
Kto wie... kto wie...?
Na CR jest rumor o 7D. To co ludzie wymyślają to już czysta paranoja. Wedłe tej specyfikacji ma być w kwestiach zasadniczych leszy od 5D mkII
i ma być to entry level FF - no i oczywiście tańszy .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Może o tym świadczyć kilka rzeczy. Znając Nikona i jego ruchy z przeszłości, można się za jakiś czas spodziewać D700x z matrycą z D3x (ew jej tańszą Playstationową wersją, co by zachować różnice)., co daje całkiem zgrabny tandemik FXów. Niestety, jak również znam Nikona, cena pewnie będzie wyraźnie wyższa niż obecne D700.
Canon może uderzyć tam, gdzie Nikonowi odpowiedzieć będzie trudniej. Matryce.
Nowa fabryka i możliwość naświetlenia matrycy o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych matryc obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.
Do tego dochodzi 1DIV. Nie wiem co szykują, ale wydaje mi się że będą chcieli się zrehabilitować po wtopie z AFem w trójcie i ogólnym łomocie jaki zebrał od D3. A to jest topowa półka, nie ma to tamo. Tu chodzi o prestiż. Dotychczas Canon nie musiał się tu specjalnie wysilać, bo cała seria D2 Nikona okazała się na rynku zawodowców niewypałem. Teraz to się trochę zmieniło, i bardzo dobrze.
D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...
D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...
Miałeś na myśli 60D ? bo D60 już dawno wyszedł (ale nikon)
To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Może o tym świadczyć kilka rzeczy. Znając Nikona i jego ruchy z przeszłości, można się za jakiś czas spodziewać D700x z matrycą z D3x (ew jej tańszą Playstationową wersją, co by zachować różnice)., co daje całkiem zgrabny tandemik FXów. Niestety, jak również znam Nikona, cena pewnie będzie wyraźnie wyższa niż obecne D700.
Canon może uderzyć tam, gdzie Nikonowi odpowiedzieć będzie trudniej. Matryce.
Nowa fabryka i możliwość naświetlenia matrycy o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych matryc obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.
Do tego dochodzi 1DIV. Nie wiem co szykują, ale wydaje mi się że będą chcieli się zrehabilitować po wtopie z AFem w trójcie i ogólnym łomocie jaki zebrał od D3. A to jest topowa półka, nie ma to tamo. Tu chodzi o prestiż. Dotychczas Canon nie musiał się tu specjalnie wysilać, bo cała seria D2 Nikona okazała się na rynku zawodowców niewypałem. Teraz to się trochę zmieniło, i bardzo dobrze.
Wszystko to prawda. Ja się tylko odnosiłem do tej konkretnej specyfikacji, nie ma szans żeby dali np. 13 pkt AF-a czy dwa sloty kart w tańszej puszce. Bo to że Canon może wypuścić taniego FF-a jest jak najbardziej realane. Z tym że ja bardziej wierzę, że pierwsze będzie tu Sony.
Zamieszczone przez Agent Orange
fakt, 60D Ech, te nawyki ale Canon D60 chyba też był
BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
W DFV czytałem, ze fizyczna granica rozdzielczości obiektywów to 12-14mpix do aps-c i 27-30mpix dla FF. Jeżeli to prawda, to powyżej 30mpix nie ma co wychodzić, bo żadne szkło tego nie obsłuży.
Komentarz