Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

nie łatwiej by bylo od razu zrobic "aparat idealny" - z wszystkimi bajerami ktore teraz dawkuje sie nam z aptekarska dokladnoscia a ktory np. po 2 latach by sie zawieszal na amen/ulegał autodestrukcji itp.

skoro i tak w miare regularnie zmieniamy puchy to niech chociaz maja to czego potrzeba od razu.. canon i tak wyszedlby na swoje bo i tak po tym czasie trzebaby kupic nowa

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Tyle że polak kombinować umie i myślę, że w okresie dwóch lat wyłączyłby tą autodestrukcję

Komentarz

• sirlukas
        Początki nałogu
        • 2009
        • 301

Zamieszczone przez micles
        Tyle że polak kombinować umie i myślę, że w okresie dwóch lat wyłączyłby tą autodestrukcję
        Raczej włączyłby szybszą sąsiadowi
        "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
        ... mój zestaw...

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez dzik
          Mogliby zostawic dostepny 5DI za polowe ceny mkII i nadal by sie sprzedawal dobrze.
          Nie - chcieli się pozbyć starej i drogiej technologii wytwarzania matryc. Takie coś nie miało szans bytu także i dlatego że wytanione 5D zaczęłoby konsumować sprzedaż bardzo rynkowo ważnego dla Canona segmentu jakim jest xxD, że o sensie kupowania następcy litościwie nie wspomnę .

Zamieszczone przez gietrzy
          Amatorzy/entuzjaści mający eL-graty, chcący (od lat) wydać $2k na korpus mogą przejrzeć na oczy i zobaczyć Nikona w innym świetle.
          No póki co dzięki przemyślanej polityce cenowej N migracja jest odwrotna. I niestety mam słabą nadzieję, że D300s to zmieni .

Zamieszczone przez sirlukas
          Raczej włączyłby szybszą sąsiadowi
          O tak to zdecydowanie .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Szczerze to ta specyfikacja z CR brzmi zbyt bajkowo...
            19 all cross type AF from current 1D? tylko, że bez tych 26 wspomagających? To trochę bez sensu... Już teraz jest 9pkt ze wspomagaczami, więc czy nie byłby to tak naprawdę krok wstecz(niby więcej punktów, ale bez wspomagania dla szkieł 2.8 wzwyż? trochę dziwne - wolałbym ulepszone 9pkt ze wspomagaczami i z taką precyzją jak w obecnym 1DmkIII)
            7.4 fps i korekcja dla wszystkich szkieł Canona? Ficzer killer! Znaczy no i tak nie dotyczy to użytkowników RAW no chyba, że by też od razu przekształcało RAW(czy to możliwe?) a jak tak to czy procek by podołał zachowując 7.4fps??
            +/- 3EV? w serii xxD? tylko nie rozumiem jak dokładnie chcą 1/6 korekcji dać? podzielą jeszcze czasy naświetlania? Bo przesłon chyba za bardzo nie mogą :-P

naprawdę brzmi dobrze, zbyt dobrze :-P
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• spoon
              Bywalec
              • 2008
              • 215

Zamieszczone przez Goomis
              +/- 3EV? w serii xxD? tylko nie rozumiem jak dokładnie chcą 1/6 korekcji dać? podzielą jeszcze czasy naświetlania? Bo przesłon chyba za bardzo nie mogą :-P
              normalnie - korekta na drabince bylaby +/- 3EV a nie jak dotychczas 2EV. bylaby, ale oczywiscie nie bedzie
              I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
              szukajka

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez Goomis
                Szczerze to ta specyfikacja z CR brzmi zbyt bajkowo...
                19 all cross type AF from current 1D? tylko, że bez tych 26 wspomagających? To trochę bez sensu... Już teraz jest 9pkt ze wspomagaczami, więc czy nie byłby to tak naprawdę krok wstecz(niby więcej punktów, ale bez wspomagania dla szkieł 2.8 wzwyż? trochę dziwne - wolałbym ulepszone 9pkt ze wspomagaczami i z taką precyzją jak w obecnym 1DmkIII)

chyba cos ci sie pokrecilo, seria xxD ma 9 punktow i tylko 9, zadnych wspomagajacych,
                Marki III maja 45 punktów, w tym 19 krzyzowych (wybieralnych) i 26 wspomagajacych (niewybieralnych)
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez spoon
                  normalnie - korekta na drabince bylaby +/- 3EV a nie jak dotychczas 2EV. bylaby, ale oczywiscie nie bedzie
                  tez w to nie wierze. zbyt oczywiste, zeby Canon laskawie zszedl z piedestalu i dal uzytkownikom normalna mozliwosc pomiaru swiatla...
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez akustyk
                    tez w to nie wierze. zbyt oczywiste, zeby Canon laskawie zszedl z piedestalu i dal uzytkownikom normalna mozliwosc pomiaru swiatla...
                    Kto wie... kto wie...?

Na CR jest rumor o 7D. To co ludzie wymyślają to już czysta paranoja. Wedłe tej specyfikacji ma być w kwestiach zasadniczych leszy od 5D mkII
                    i ma być to entry level FF - no i oczywiście tańszy .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Agent Orange

To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Może o tym świadczyć kilka rzeczy. Znając Nikona i jego ruchy z przeszłości, można się za jakiś czas spodziewać D700x z matrycą z D3x (ew jej tańszą Playstationową wersją, co by zachować różnice)., co daje całkiem zgrabny tandemik FXów. Niestety, jak również znam Nikona, cena pewnie będzie wyraźnie wyższa niż obecne D700.

Canon może uderzyć tam, gdzie Nikonowi odpowiedzieć będzie trudniej. Matryce.

Nowa fabryka i możliwość naświetlenia matrycy o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych matryc obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.

Do tego dochodzi 1DIV. Nie wiem co szykują, ale wydaje mi się że będą chcieli się zrehabilitować po wtopie z AFem w trójcie i ogólnym łomocie jaki zebrał od D3. A to jest topowa półka, nie ma to tamo. Tu chodzi o prestiż. Dotychczas Canon nie musiał się tu specjalnie wysilać, bo cała seria D2 Nikona okazała się na rynku zawodowców niewypałem. Teraz to się trochę zmieniło, i bardzo dobrze.

D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...

Komentarz

• Grzesiek_PL
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 834

D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...
                        Miałeś na myśli 60D ? bo D60 już dawno wyszedł (ale nikon)

Komentarz

• Agent Orange

fakt, 60D Ech, te nawyki ale Canon D60 chyba też był
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 25117.

Komentarz

• mate00sh
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1312

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                            Miałeś na myśli 60D ? bo D60 już dawno wyszedł (ale nikon)
                            Jak już się czepiać to D60 Canona też był

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez Agent Orange
                              To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Może o tym świadczyć kilka rzeczy. Znając Nikona i jego ruchy z przeszłości, można się za jakiś czas spodziewać D700x z matrycą z D3x (ew jej tańszą Playstationową wersją, co by zachować różnice)., co daje całkiem zgrabny tandemik FXów. Niestety, jak również znam Nikona, cena pewnie będzie wyraźnie wyższa niż obecne D700.

Canon może uderzyć tam, gdzie Nikonowi odpowiedzieć będzie trudniej. Matryce.

Nowa fabryka i możliwość naświetlenia matrycy o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych matryc obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.

Do tego dochodzi 1DIV. Nie wiem co szykują, ale wydaje mi się że będą chcieli się zrehabilitować po wtopie z AFem w trójcie i ogólnym łomocie jaki zebrał od D3. A to jest topowa półka, nie ma to tamo. Tu chodzi o prestiż. Dotychczas Canon nie musiał się tu specjalnie wysilać, bo cała seria D2 Nikona okazała się na rynku zawodowców niewypałem. Teraz to się trochę zmieniło, i bardzo dobrze.

Wszystko to prawda. Ja się tylko odnosiłem do tej konkretnej specyfikacji, nie ma szans żeby dali np. 13 pkt AF-a czy dwa sloty kart w tańszej puszce. Bo to że Canon może wypuścić taniego FF-a jest jak najbardziej realane. Z tym że ja bardziej wierzę, że pierwsze będzie tu Sony.

Zamieszczone przez Agent Orange
                              fakt, 60D Ech, te nawyki ale Canon D60 chyba też był
                              Oczywiście - http://www.dpreview.com/reviews/canoneosd60/ - był to protoplasta 10D.

BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• MatusP
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 442

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
                                W DFV czytałem, ze fizyczna granica rozdzielczości obiektywów to 12-14mpix do aps-c i 27-30mpix dla FF. Jeżeli to prawda, to powyżej 30mpix nie ma co wychodzić, bo żadne szkło tego nie obsłuży.
                                BLOG

Komentarz

Pracuję...