Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dla tych co potrzebuja szerokiego to aps-h jest niestety malo atrakcyjny.
Gdyby jeszcze sprobowali pogodzic bagnet EF-S z wiekszym lustrem i zachowac kompatybilnosc to owszem.
Dajcie sobie spokój z tym APS-H - nie tym razem na pewno.
Bo???
Zamieszczone przez ARN
ja się tak tylko zastanawiam - skąd te plotki i plany, skoro Canon nie potrafi wyrobić się z bieżącym zapotrzebowaniem rynku. Wszędzie braki.
W czasach kryzysu moce produkcyjne zmniejszają wszystkie firmy, to, że czekata na 5DII 2 tygodnie świadczy tylko o b. mocnej sytuacji finansowej Canona.
Canon zmniejszył produkcję "cyrklując" Nikon pojechal tak po bandzie , że weź mi dostań w USA Nikorry 35/1.8, 200/2VR, 200-400, 24-70, itd, itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez dzik
Dla tych co potrzebuja szerokiego to aps-h jest niestety malo atrakcyjny.
Gdyby jeszcze sprobowali pogodzic bagnet EF-S z wiekszym lustrem i zachowac kompatybilnosc to owszem.
Ten (nieistniejący ) aparat ma rozwalić D300s, dotychczasowa specyfikacja mówi, że tak będzie (cena, 6,4um, aps-h) - jedyną niewiadomą (jak zawsze) jest AF...
Chcesz low budget UWA masz 5D i S12-24.
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
Powód: Automerged Doublepost
bo seria xxD to seria amatorska i robienie w niej takiej matrycy kompletnie nie ma sensu z punktu widzenia finansowego, marketingowego i kazdego innego
jaki kit bylby to takiego body? 24-105? czyli bez szekokiego kata? cena zestawu? jakies 9000 zł minimum, tanszy kit? niby jaki?
kto by kupil takie body? posiadacze xxd? co by zrobili z obiektywami EF-S? pewnie sprzedali, ale kto by je kupowal, skoro nagle APS-C znika z rynku?
matryca APS-H sprawdza sie dobrze tylko w reporterce z dlugimi szklami, bo daje bez straty swiatla wieksza ogniskowa ale zarazem stosunkowo rzadko upakowane piksele co jest rownoznaczne z malymi szumami
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
W czasach kryzysu moce produkcyjne zmniejszają wszystkie firmy, to, że czekata na 5DII 2 tygodnie świadczy tylko o b. mocnej sytuacji finansowej Canona.
zmniejszył produkcję "cyrklując" pojechal tak po bandzie , że weź mi dostań w USA Nikorry 35/1.8, 200/2VR, 200-400, 24-70, itd, itp.
.
Wiesz, pracuję dla kilku dużych, korporacyjnych i niektórzy z nich zmniejszają produkcję, a niektórzy nie; to nie jest reguła. Kwestia strategii. A Cwanon coś słabo "cyrkluje", bo dostań w USA 35 L lub 135 L (o 24 L II i np nowych TS'ach z wrodzonej grzeczności nie wspomnę. To, że ja mam tę 24-kę, nie znaczy, że mogę wejść do kiosku i sobie kupić). Ja tam kiszę swojego 5dMk2 (już trzeci egzemplarz) i na ten punkt nie narzekam.
Ten (nieistniejący ) aparat ma rozwalić D300s, dotychczasowa mówi, że tak będzie (cena, 6,4um, aps-h) - jedyną niewiadomą (jak zawsze) jest AF...
Chcesz low budget UWA masz 5D i S12-24.
5D nie jest dostepny. Jakby chcial rozwalic to moglby dla mnie pojsc w APS-C, mysle ze w szufladzie maja zapas na kolejna rewolucje.
Ale dziura w segmencie jest potezna, majac 40D mysle o 5DII i wszelkie obliczenia wskazuja ze nie warto 40D sprzedawac, za maly procent ceny 5DII, lepiej niech jako backup zostanie.
Mogliby zostawic dostepny 5DI za polowe ceny mkII i nadal by sie sprzedawal dobrze.
Ale dziura w segmencie jest potezna, majac 40D mysle o 5DII
A ja pooglądałem sobie raw-pliki z 500D (dpreview) i chcę 20 MPx w kropie
Statyw i LV rządzi!
Na poważnie do trzech razy sztuka, było D200 cisza, było D300 cisza, jest D300s i myślę, że to korpus prawie idealny i jeśli teraz nie zaatakują to będzie kupa.
Amatorzy/entuzjaści mający eL-graty, chcący (od lat) wydać $2k na korpus mogą przejrzeć na oczy i zobaczyć Nikona w innym świetle.
Mogliby zostawic dostepny 5DI za polowe ceny mkII i nadal by sie sprzedawal dobrze.
Właśnie dlatego nie zostawili. Dużo mniej osób kupiłoby MkII, a ten musi na siebie zarobić.
, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II , DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC
jesli owa specyfikacja byla by prawidziwa nawet jakby to byl crop a nie APS-H to 1D Mark III bedzie nic nie wartym aparatem, jego sprzedaz na rynku wtornym graniczyla by z cudem, chyba ze za 4 tyś zlotych
bo zakladamy ze 60D nie bedzie kosztowal 12 tyś? prawda?
jesli cos takiego mialo by sie pojawic to raczej tylko po wyjsciu 1D Marka IV, i w cenie 8 tyś złotych (jak nie wiecej) a seria xxD miala byc kierowana do zaawansowanych amatorow, a w tej cenie nie bedzie
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Bbleee, ja tam widzę 15 MPx, odgrzewany kotlet z 50D, 500D, co potwierdza, że 50D obecnie jest #1 w kategorii value.
AF będzie boski, szumy? - my już tam byli, widzieli
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez canonrumors, CR1
19-pt., all-cross type area AF ellipse basically, the current 1-series AF
point layout w/o the 26-pt. assist AF pts.
the new 1-series apparently will
have an all-new 45-pt., all-cross type AF module; what limits Canon from
drastically reworking the AF-point layout is the fact that all the currrent
Speedlights have AF-assist beam patterns that are designed only for 7, 9 &
45-pt. AF layouts–they just can’t make a new area AF design or add more AF
pts. that easily because of that.
Czyli nowe lampki z Mark IV
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz