Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rozumiem, że szkło f/1,2 lub f/1,4 to już zbyt duża ciemnica dla tych wyrafinowanych zastosowań. Ale pocieszę Cię - pozostałe Twoje marzenia spełni zapewne każda puszka FF dostępna obecnie na rynku.
Wtedy fociłem 85L, brakowało z 1 EV, 20D, 3200, 1/40 a i była lampka z boku.
co do puszek:
D3 (w domyśle D3s) kloc, to trzeba podźwigać z pół godziny na szyi z 200/2VR żeby się samemu przekonać.
D700 odpada, kupiłbym to prawie tylko i wyłącznie pod 200/2 a te jak porównywałem w Canonie zauważalnie lżejsze, więc
5D - chimeryczny dalmierz (sprzęt/szkła po imprezie w jedynej takiej miejscówce w Polsce )
5D2 - wciąż dalmierz, wciąż klik-klak
1Ds - kloc
Trzeba iść do przodu, trzeba wymagać to co system jest w stanie zaoferować tj. ultra jasne stałki typu 50/1L II w komplecie ultra fajnymi optycznie zoomami F4/IS. Do tego body FF, którego tryb serwisowy będą w stanie ogarnąć...
... puszka dokładnie wymiarów 5D classic (plus większy/wyższy "kiosk" oczywiście)
Jeśli ktoś myśli, że zwariowałem zawsze może wyedytować swoją listę ignore
Czekam na 5D mkIII by zobaczyć jakie nowosci, potrzebuje drugiej szybkiej puszki dla wygody pracy, ale jezeli prorocze posty z CB sie sprawdza i mkIII nic nie wniesie to sklonie sie do 1D IV, nie za bardzo mi sie to podoba ale trzeba będzie jakoś sie organizowac.
Co do klockowatosci 1D to 5D uzywam z gripem i bardzo mi sie podoba mozliwosc odpinania go w ramach reduckji masy, bo na takiej wycieczce w gory to kazdy kilogram sie liczy...
a 5D mk II + grip + [email protected] IS + 580EX i zawieszenie tego na szyi to odcina krew do mózgu
Jeśli ktoś myśli, że zwariowałem zawsze może wyedytować swoją listę ignore
Pawle, w odniesieniu do tej i innej Twojej wypowiedzi (z tematu o 5DII), oczywiście marzenia sa piękne i trzeba je mieć. Bez marzeń świat jest zbyt rzeczywisty, żeby nadawał sie do życia.
Niestety, nawet najlepsze błony światłoczułe nie dają takich cudownych efektów, żeby zaspokoić niektóre "pożądania", a co dopiero cyfra. Zawsze będzie jakiś kompromis, zawsze będzie czegoś brakowało. Chociaż, rzeczywiście, mimo że jestem zadowolonym uzytkownikiem AF w półamatorskim 5DmkII, marzę o tym, żeby był szybszy, starając się zrobić amatorskie zdjęcie mojemu psu, biegnącemu do mnie z wywalonym jęzorem i wywróconymi oczami, A kiedy ulotne światło księżyca muska delikatne kształty mojej śpiącej żony, też chciałbym mieć ISO milion bez szumu.
Ale obawiam się, że za naszego życia nie będzie na rynku dostępne żadna wystarczająca superczuła matryca bez bandingu, żeby nie można było chcieć lepszej. Więc by nasze wymagania spotkały się z realem, albo zmuszeni jesteśmy do błyskotliwej kariery w słuzbach wywiadowczych USA, albo pędzel i sztalugi. W innym przypadku, pozostaje nieskończony "OS" i marzenie, że może kiedyś, ktoś, jak Prometeusz, odbierze bogom i da ludziom
Z tym, że - cholera by to wzięła - sztalugi, płótno, farby i pędzle, to też straszny "kloc"
Wracając do tematu, jeśli 5dIII nie poprawi nic w kwestii AF, to podobnie jak Akustyk i MacGyver, też mnie "na niego nie naciągnął"
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
i teraz... na diabla amatorowi w plecaku 1,5-kilowy kloc 1D(s) (o wymiarach nawet nie mowie) z calym pierdylionem knefli i nie wiadomo jakich funkcji?
Poużywałbyś przez tydzień to byś wiedział po kiego diabła :-D
5D z gripem nie jest wiele mniejsze ani też lżejsze i powiem Ci że jeśli nawet wejdzie sensowne 5D Mk III to ja i tak będę się mocno zastanawiał czy nie zapolować na umiarkowanie śmiganego 1Ds Mk III.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Poużywałbyś przez tydzień to byś wiedział po kiego diabła :-D
a jakbym ponosilbym przez tydzien na wyjezdzie, to tez bym wiedzial, dlaczego nie chce go
tak serio... nie ujmujac, ale mam na plecach normalnie 8kg, 1Ds dolozylby tu minimum 1kg. niby nie duzo, ale jak sie lata z plecakiem 10 godzin dziennie przez bity tydzien, to naprawde juz 8kg to jest granica akceptowalnosci.
inna kwestia, ze nie zawsze foce w NL czy krajach o podobnym poziomie bezpieczenstwa osobistego, a 5D mimo wszystko jednak nieco mniej sie rzuca w oczy. nie jest to kluczowa sprawa, ale wole w ta strone niz w druga.
Zamieszczone przez MacGyver
5D z gripem nie jest wiele mniejsze ani też lżejsze i powiem Ci że jeśli nawet wejdzie sensowne 5D Mk III to ja i tak będę się mocno zastanawiał czy nie zapolować na umiarkowanie śmiganego 1Ds Mk III.
a ja ostatnio kombinuje w jakies 18-125/18-135/18-200 do trabanta jako drugi korpus. taki, ze jak chce, to Verteksa z zapakowana 5-tka i elzbietarnia zostawiam w hotelu, a wydmuszke biore na dreptanie po miescie
a jakbym ponosilbym przez tydzien na wyjezdzie, to tez bym wiedzial, dlaczego nie chce go
tak serio... nie ujmujac, ale mam na plecach normalnie 8kg, 1Ds dolozylby tu minimum 1kg. niby nie duzo, ale jak sie lata z plecakiem 10 godzin dziennie przez bity tydzien, to naprawde juz 8kg to jest granica akceptowalnosci.
Różnica w masie 5D i 1D to 0,4 kg, jeśli dodasz gripa wyjdzie jeszcze mniej.
inna kwestia, ze nie zawsze foce w NL czy krajach o podobnym poziomie bezpieczenstwa osobistego, a 5D mimo wszystko jednak nieco mniej sie rzuca w oczy. nie jest to kluczowa sprawa, ale wole w ta strone niz w druga.
5D bez gripa bo z nim, dla przeciętnego napakowanego matoła czy innego brudasa, nauczonego żyć za cudze, to jedno i to samo.
Ja swoją piątkę "rozgripowałem" raz, jak lazłem na Mont Blanc. Tyle że tam, z racji na różnicę wysokości, ograniczenie pojemności plecaka tak by nie utrudniał za bardzo poruszania się i dość sporą ilość absolutnie niezbędnych gratów do zabrania musiałem powalczyć o każde 100g i 100 cm3 :-)
Nie zmienia to faktu że rozumiem iż znakomitej większości fotoamatorów, a w szczególności fotoamatorek, różnicę robi każde dodatkowe 0,5 kg. Dla polityki marketingowej Canona znaczenie ma chyba jednak głównie to że po pierwsze większość amatorów woli kupować aparaty nowe a po drugie zaś, ilość Ds-ów na rynku wtórnym jest bardzo mocno ograniczona i to się raczej nigdy nie zmieni.
a ja ostatnio kombinuje w jakies 18-125/18-135/18-200 do trabanta jako drugi korpus. taki, ze jak chce, to Verteksa z zapakowana 5-tka i elzbietarnia zostawiam w hotelu, a wydmuszke biore na dreptanie po miescie
Ja w takich kombinacjach poszedłem krok dalej i od dłuższego czasu myślę o czymś z serii G i lampce, mniejszej od 430EX :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Różnica w masie 5D i 1D to 0,4 kg, jeśli dodasz gripa wyjdzie jeszcze mniej.
gripa nie uzywam, ale co do roznicy (do 1Ds, bo 1D mnie kompletnie nie interesuje) - to jak policze realnie, tj. z zapasowym akku, to jest blizej 0,6kg niemniej faktycznie nie ma jakiejs tragedii.
tylko mi ten 1Ds nie jest potrzebny, skoro 5D zasadniczo spelnia swoje zadanie. zreszta, to nie jest jakos tak, ze w 1Ds na przyklad... nie wiem... ma rozwiazane bolaczki 5D... typu... niech sie zastanowie... dodupnego rozwiazania MLU? bo jest to rownie porabane spluwanie przez prawe ramie trzymajac sie za lewe ucho i podnoszac prawa noge
nie no, tak bez robienia sobie jaj - ja raczej wierze, ze 5D mkIII bedzie sensowny, bo mi to gabarytowo/ficzerowo odpowiada. ale realnie, to 5D mkI poki co mi dziala i nie mam zadnego parcia na zmiane puszki. i przszlosc w wykonaniu Canona moze mnie tylko pozytywnie zaskoczyc, no bo negatywnie (pod wzgledem puszek) to chyba sie nie da
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
gripa nie uzywam, ale co do roznicy (do 1Ds, bo 1D mnie kompletnie nie interesuje) - to jak policze realnie, tj. z zapasowym akku, to jest blizej 0,6kg niemniej faktycznie nie ma jakiejs tragedii.
Jeśli nie ma mrozu to zapasowe aku w 1D Mk III i IV oraz w 1Ds Mk III można sobie odpuścić bo to trochę tak jak noszenie zawsze w kieszeni zapasowych sznurowadeł (żeby nie było, ja zapasowe aku do 1Dynki zazwyczaj noszę... ale przez rok nie zdarzyło mi się ani razu go użyć).
tylko mi ten 1Ds nie jest potrzebny, skoro 5D zasadniczo spelnia swoje zadanie. zreszta, to nie jest jakos tak, ze w 1Ds na przyklad... nie wiem... ma rozwiazane bolaczki 5D... typu... niech sie zastanowie... dodupnego rozwiazania MLU? bo jest to rownie porabane spluwanie przez prawe ramie trzymajac sie za lewe ucho i podnoszac prawa noge
Wywalasz sobie do definiowalnej zakładki skrótów użytkownika w menu i masz dostępne za pomocą trzech kliknięć i jednego machnięcia joystickiem. Tą definiowalną zakładkę wprowadzili razem z 1D Mk III, a w serii xxD pół roku później, w 40D.
ale realnie, to 5D mkI poki co mi dziala i nie mam zadnego parcia na zmiane puszki. i przszlosc w wykonaniu Canona moze mnie tylko pozytywnie zaskoczyc...
Jako i ja, acz nie ukrywam że po miesięcznym zaprzyjaźnianiu się z 1D ergonomia i guzikologia wszystkich innych puszek zaczęła mnie mocno wk... znaczy się denerwować :-D Szybkie konsultacje przeprowadzone po tym fakcie wykazały że tak się robi prawie każdemu, kto zamiast po nowe amatorskie body sięgnie po 1Dynkę z demobilu.
....no bo negatywnie (pod wzgledem puszek) to chyba sie nie da
Wywalasz sobie do definiowalnej zakładki skrótów użytkownika w menu i masz dostępne za pomocą trzech kliknięć i jednego machnięcia joystickiem. Tą definiowalną zakładkę wprowadzili razem z 1D Mk III, a w serii xxD pół roku później, w 40D.
tak to i w 5D w sumie mam, bo jak ustawisz, zeby menu zapamietalo ostatnia wybrana pozycje, to to u mnie normalnie jest C.fn. wiec tez dwa klikniecia i jeden obrot (czuje sie, jakbym opisywal kombosy do Mortal Kombat, no ale w koncu... przyjazny interfejs uzytkownika). z tym, ze potem i tak trzeba przestawic single shot na timer.
wiec koniec koncow tak czy siak to jest do du*.. znaczy pupy
Komentarz