Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_0602
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1075

Zamieszczone przez gietrzy
    Nowy użytkownik dpreview, udzielający się na forach Sony, pisze o mikro lustrzance Canona z cropem 2x
    Wg bythom.com Nikon ma wskoczyć z cropem 2.5-2.7.

Nic nie powiem...
    a można linka?

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Piotr_0602
      a można linka?
      Do bythom.com ci nie podam, bo to dawno dosyć było.

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=35844212
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez trampek
      czyli nex i nx pozostana naj
      Największe chyba

Zamieszczone przez mate00sh
      Weź nic nie mów... FF ma być i kropka...
      Już jest. Czerwona
      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120. Powód: Automerged Doublepost
      the silence is deafening

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Już jest. Czerwona
        Chyba pozostaje kupić Canoneta i upchnąć w nim bebechy 5D...

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

Największe chyba

no jasne: najwieksze matryce.

Co do canona to niech zrobi kompaktowe ef-s 30/1,4 i 50 1,4 i 10/4 i nie trzeba nic wiecej. 550 jest wystarczajaco mala..
          R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

EF 16-50mm f/4L H-IS USM
            pachnie mi to dosc spora cena, ale jakby mialo miec jakims cudem ostre rogi od f/8, to 17-40 idzie pod mlotek.

nie wiem po co w szkle z takimi ogniskowymi H-IS (hybrydowy?), ale zwykly IS moglby byc, jesli z cena nie przegna. chociaz biorac pod uwage gniot Nikona (16-35) nie spodziewam sie, zeby nie przegieli. no a sklepowe 1300 EUR, na ile to potrafie wyszacowac, to jednak ciut duzo

co do canonowskiego mini-lustra.... mnie osobiscie nie przeszkadza jak bedzie crop nawet 2x. do potrzeb domowo-spacerowych dodatkowa GO jest nawet zaleta. ale jakby to bylo z jasnym celownikiem optycznym, wyprofilowanym uchwytem (nie taka deska jak w Penie) i w komplecie mialo szklo ekwiwalentne do 50/2.8, ladnie rysujace i przyjemne mechanicznie (czyt. zewnetrznie bardziej 50/1.4 niz 50/1.8), to to jest w zasadzie aparat
            dla mnie. tylko kwestia kiedy cenowo zejdzie do poziomu, w ktorym wyciagne z kieszeni karte
            Zamieszczone przez trampek
            Co do canona to niech zrobi kompaktowe ef-s 30/1,4 i 50 1,4 i 10/4 i nie trzeba nic wiecej. 550 jest wystarczajaco mala..
            tez oddaje glos na EF-S 30/1.4. wolalbym nieprzekorygowane 30/2 o rysunku Tessara, ale to mniej wiecej tak pasuje do Canona jak moje 110 kg masy do baletu
            jako ze 450D juz mam, to to by bylo dla mnie niemal idealne rozwiazanie.
            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
            www albo tez flickr

Komentarz

• sando
              Bywalec
              • 2008
              • 240

Zamieszczone przez akustyk
              co do canonowskiego mini-lustra.... mnie osobiscie nie przeszkadza jak bedzie crop nawet 2x. do potrzeb domowo-spacerowych dodatkowa GO jest nawet zaleta. ale jakby to bylo z jasnym celownikiem optycznym, wyprofilowanym uchwytem (nie taka deska jak w Penie) i w komplecie mialo szklo ekwiwalentne do 50/2.8, ladnie rysujace i przyjemne mechanicznie (czyt. zewnetrznie bardziej 50/1.4 niz 50/1.8), to to jest w zasadzie aparat
              dla mnie. tylko kwestia kiedy cenowo zejdzie do poziomu, w ktorym wyciagne z kieszeni karte
              Wygląda mi ten opis na Olympusa (E-450/E-620 + 25mm f/2.8)
              Oczywiście chodzi o obiektyw 25mm f/2.8 - dlaczego nie można edytować postów???
              Ostatnio edytowany przez sando; 16650. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez akustyk
                tak pasuje do Canona jak moje 110 kg masy do baletu
                Dzięki za słowa otuchy
                the silence is deafening

Komentarz

• psl
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 246

mikro canon z lustrem

Ploteczki

Agencja prasowa Reuters doniosła, iż, ze względu na ożywienie na rynku, firma Canon zamierza zwiększyć prognozy sprzedaży na ten rok. Jednocześnie poinformowano, powołując się na wypowiedź Pana Masaya Maeda – szefa działu Image Communication Products, że producent pracuje nad bardzo małą lustrzanką, która ma konkurować z bezlusterkowcami Olympusa, Panasonica i Sony. ...

Ciekawe co wyjdzie z tego pomniejszania lustrzanki. Czy faktycznie będzie to miniaturyzacja. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że można zrobić mniejszy aparat z lusterkiem bez zmniejszenia znacznie matrycy.

Komentarz

• dzik
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 884

Nowy użytkownik dpreview, udzielający się na forach Sony, pisze o mikro lustrzance Canona z cropem 2x
                    Wg bythom.com Nikon ma wskoczyć z cropem 2.5-2.7.

Nic nie powiem...
                    Nie rozumiem po co maja wchodzic w mniejsze cropy, narazie wszyscy bezlusterkowcy maja wielkosc matrycy zgodna z lustrzanka, sensowne, wiec nie widze powody by canon i nikon robili odwrotnie. Crop maja juz opanowany na takim etapie ze moga robic puszki za 1000PLN z mechanika wiec po co ryzykowac?

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez dzik
                      Nie rozumiem po co maja wchodzic w mniejsze cropy, narazie wszyscy bezlusterkowcy maja wielkosc matrycy zgodna z lustrzanka,
                      crop przestaje miec znaczenie jesli nie ma celownika optycznego tylko ekranik. wtedy praktycznie jeden pies co to za matryca, jesli jakosc obrazu do ISO 800 jest dobra. znaczenie matryca moze miec o tyle, ze rozmiar obiektywow moze byc mniejszy (lub musi wiekszy) i glebii ostrosci jest odpowiednio wiecej lub mniej. ja nie jestem wcale przekonany do tego, ze APS-C w bezlusterkowcu to idealne rozwiazanie. crop rzedu 2,5 da duzo glebii ostrosci, a jak sie na chwile pomysli o zastosowaniach takiego aparatu i mozliwosciach jego AF, to to bynajmniej nie jest wada. to tylko marketing Sony teraz odkrywa Ameryke i opowiada ludziom jakie to sterowanie glebia ostrosci nie jest magiczne. natomiast z punktu widzenia normalnego uzytkownika (podpowiedz: to nie jest typowy uzytkownik tego forum), crop 2,5x do kompletu z ekranikiem i lensem pokroju 20/2 jest swietny. tam juz przy f/3,2 jest dostatecznie duzo glebii ostrosci, zeby tym robic dobrze wygladajace na 13x18 cm odbitki, a to i tak duzo wiecej niz zwykly smiertelnik robi

sek w tym, ze Canon zapowiedzial lustrzanke, wiec jakis wiekszy crop niz APS-C jest bez sensu. juz celowniki w cropie 2x sa tortura dla wzroku (wystarczy zerknac w rozne Olympusy 4/3 czy chocby Nikona D70, bo tam tez byl tak mikroskopijny tunel), a jakby tam mialo byc mniej... lojezu...

Zamieszczone przez dzik
                      sensowne, wiec nie widze powody by canon i nikon robili odwrotnie. Crop maja juz opanowany na takim etapie ze moga robic puszki za 1000PLN z mechanika wiec po co ryzykowac?
                      w Canonie, biorac pod uwage ze to ma jednak byc z lustrem, spodziewalbym sie APS-C. co do Nikona, to nie bylbym pewny. byc moze zrobia bezlusterkowca z wiekszym cropem. wydaje sie, ze jest i na taki aparat miejsce na rynku
                      www albo tez flickr

Komentarz

• psl
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 246

Jeżeli zostawią lustro i matrycę APS-C lub nawet cropa 2x to nie będzie żadnej miniaturyzacji. Jak nie będzie miniaturyzacji to powstanie następca 1000d, a nie żadna konkurencja dla bezlusterkowców.

Komentarz

• mc_iek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 790

A ja mam takie pytanie do tych, co wiedza lepiej. Czy to nie jest tak, że aparaty z wizjerem optycznym mają przewagę nad aparatami LV, polegającą na rejestrowaniu zdjęcia "zimną" matrycą? W przypadku zdjęć w trybie LV matryca rejestruje obraz cały czas, więc się rozgrzewa, co powoduje wzrost zaszumienia (tak doczytałem się na CB i w kilku innych miejscach).
                          Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

teoretycznie tak. w praktyce zdjecia z Pena sa bardzo porzadku w zakresie ISO do rodzinnych pstrykow (ISO 100 do 400). Trabant 450D mi sie bardziej podoba, ale nie ma jakiejs wielkiej przewagi - a biorac pod uwage mniejszy rozmiar matrycy w Penie, to zdecydowanie mozna pochwalic te foty (a juz matryca 450D to byl kawalek swietnej roboty)

po mojemu: za przeproszeniem srac teorie, jesli praktyka pokazuje, ze nie warto sobie glowy zawracac
                            www albo tez flickr

Komentarz

• psl
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 246

Miałem w rękach nex'a-3. Nic co można by nazwać efektem większego szumu w wyniku używania LV nie zauważyłem. Ale prawdopodobnie trzeba by robić jakieś testy porównawcze, aby to stwierdzić. Niemniej jednak tak "na oko" nie było problemu. Może jakby włączyć LV na kilkanaście minut np. przy filmowaniu, ja tak długo non-stop nie używałem LV.

Komentarz

• psl
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 246

Zresztą jak używam swojego 1000d w trybie LV też nie zauważam podobnego efektu.

Komentarz

Pracuję...