Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Zamieszczone przez macgaw
    ehhh
    ta pogoda wybaczcie
    w imieniu własnym i mam nadzieje kolegów - wybaczam:-D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez dziobolek
      Kolejne plotki na optyczne.pl

"No i znów 60D
      Trudno nam już zliczyć ile razy podawaliśmy domniemaną specyfikację następcy Canona EOS 50D, mimo wszystko nic nie przeszkadza kolejny raz zaprezentować tę, która ostatnio pojawiła się na CanonRumors:
      Matryca 18 Mpix
      Nowy, 9-punktowy AF
      5 punktów krzyżowych
      Ruchomy ekran LCD
      6 kl/s w trybie seryjnym
      Procesor DIGIC IV
      Tryb wideo Full HD
      Bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej
      Nowy akumulator i grip
      Wizjer o pokryciu 98%
      Uszczelnienia jak w 50D"

Pozdrówka!
      Pewnikiem to bajki :-D.

W kwestii rankingu - rynek japoński już nie raz pokazał jak różni się od reszty świata.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

50/1.4; 24/2.8, 35/2.0 = RIP

50/1.4L ($600-700, AF szybszy od 1.2, lepszy optycznie od 1.2, nowe powłoki) i... ef-s 35/1.4 z ceną poniżej $400 czytaj 399 w obudowie pi razy drzwi 15-85 czyli zadowalającej.
        W ciągu 10 lat Canon zlikwiduje linię budżetową i będzie produkował tylko eLki i ef-s.

Jak użytkownik sigmy 30/1.4 i Nikkora 35/1.8 powiem tak:
        oddam królestwo za ostre 1.4 w cropie. To szkło i tak spadnie do 350 a to już nie dużo od Nikkora. Warunek: rzeźnia na 1.4 (czytaj Sigma jak trafi).
        the silence is deafening

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

50 1.4 l za 600-700 dolarow? Niemozliwe
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Nie wierzę, w 50/1.4L. Nie wierzę także w cenę $600-700.
            Nie wierzę, że zlikwidują także budżetową linię, bo PO CO? Za 10 lat i tak większość koruposów będzie pewnie FF.

JEdynie w 35/1.4 na EF-S wierzę. To może być spokojnie droższe od Nikkora, bo kto by chciał taką ciemnice jak f/1.8?

Komentarz

• dzik
              Uzależniony
              • 2008
              • 884

Zamieszczone przez gietrzy
              Zakonczenie EF nie L, w sumie zadna nowosc. Poklikalem na stronie canona o historii szkiel, ostatni zaprezentowany zoom nie L EF (jesli nie przeoczylem)
              28-90 2003
              Stalki
              100/2.8 Macro - 2000
              dlugo nic
              50/1.4 1993(!)

Jest to logiczne, L-ki sa dla semi pro w gore, FF tez, wiec ladnie sie uzupelniaja. Z drugiej strony szkoda ze nie przewiduja nowych szkiel budzetowych typu 85/1.8(1992) czy 35/2 (1990)

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

50/1.4L ($600-700, AF szybszy od 1.2, lepszy optycznie od 1.2, nowe powłoki)
                Uwierzę jak zobaczę. Będę pierwszym, który kupi i sprawdzi to szkło, bo jeśli zapowiedzi się potwierdzą, to pewnie będzie można przyspawać ten słoik na stałe do jednego z korpusów.
                Jarek

Komentarz

• spoon
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 215

Zamieszczone przez oskarkowy
                  Uwierzę jak zobaczę. Będę pierwszym, który kupi i sprawdzi to szkło, bo jeśli zapowiedzi się potwierdzą, to pewnie będzie można przyspawać ten słoik na stałe do jednego z korpusów.
                  to nie sa zapowiedzi tylko plotki
                  I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
                  szukajka

Komentarz

• mamiyka
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 289

Kiedy to będzie ?
                    Jeżeli zajmie to tyle czasu,ile zajmuje wprowadzanie na rynek czegoś podobnego do Nikkora 14-24, to można długo poczekać.

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez dzik
                      ostatni zaprezentowany zoom nie L EF (jesli nie przeoczylem)
                      28-90 2003
                      Przeoczyłeś, ostatnio - imho - rewelacyjny 70-300IS, wcześniej 70-300DO IS, itp.

Zamieszczone przez dzik
                      Jest to logiczne, L-ki sa dla semi pro w gore, FF tez, wiec ladnie sie uzupelniaja. Z drugiej strony szkoda ze nie przewiduja nowych szkiel budzetowych typu 85/1.8(1992) czy 35/2 (1990)
                      A po co? Budżet to ef-s a zanim dojdzie do śmiesznych cen za FF (nie, nie mam N****a i nie będę się zakładał z Radkiem) to pewnie wyjdzie wonder camera aka biały kruk

Zamieszczone przez oskarkowy
                      Dokładnie. Myślę, że Canon rozsierdiłsja nie tyle po 50L a po pstryczku w nos Sigmy. Muszą nieźle tracić na rzecz Sigmy. Zresztą ta jakby zrobiła 24/1.4 mogłaby (24/1.4, 50/1.4, 85/1.4) całkiem udanie pogodzić i C i N.
                      the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

600 zielonych nie wydalbym za 50-tke, ale w okolicach 500$ juz bym strawil. byle byla ladnie rysowala (czyt. nie zarla po oczach koma i przekorygowaniem pod katem durnych pomiarow). absolutnie go* mnie w tym wypadku obchodzi ilosc pikseli w pikselach w rogach obrazu na f/1.4~f/2.0 ani jakiekolwiek pomiary debilow z photozone, dla ktorych obiektyw to cyferki. niech to po prostu ladnie, miekko (w tym miekko-kontrastowo) rysuje i trafia z ostroscia w punkt.

z drugiej strony, watpie w rownoczesne pojawienie sie cropowego 35/1.4 i pelnoklatkowego 50/1.4. bo to by byl autokanibalizm, a Canon glupi nie jest.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• mathom
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 428

I bardzo dobrze. Budżetowe 50tki to śmiech na sali. Przerabiałem 1.8 teraz 1.4 i oprócz "magii" małego dof to o kant d* można je rozbić. Nie wiem - może to kwestia QC w canonie, ale 1.4 dobierałem z towersem z 7 czy 8 sztuk (wszystkie miały BF przy ostrzeniu >3metrów, bogu dzięki że tyle miał). Może to kwestia AF nowej piątki, nie wiem. Fakt jest taki, że 1.8 na 40stce miała to samo.

Osobiście zadowoliłbym się:
                          - poprawioną 50 1.4 z normalnym usmem, mniejszą winietą i bez wysuwającej się mordki
                          - 35 1.8/2.0 z usmem (EF)
                          do tego istniejące 28/1.8 i 85/1.8 i jest ameryka, a zaoszczędzona kasa na inne wydatki.

i podpisuje się pod tym co powiedział gietrzy - też dałbym te sześćset baksów za możliwość nie wku* się przy stosowaniu tego szkła.
                          FF + L
                          Moje stocki
                          Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

Zamieszczone przez mathom
                            dobierałem z towersem z 7 czy 8 sztuk (wszystkie miały BF przy ostrzeniu >3metrów, bogu dzięki że tyle miał). Może to kwestia AF nowej piątki, nie wiem.

Mi to wygląda na problem z puszką...

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez akustyk
                              z drugiej strony, watpie w rownoczesne pojawienie sie cropowego 35/1.4 i pelnoklatkowego 50/1.4. bo to by byl autokanibalizm, a Canon glupi nie jest.
                              Otóż to. EL-ka 50/1.4 za taką cenę mordowałaby w dużym stopniu sprzedaż 50/1.2 - to zupełnie niepodobne do Canona. Post oskarkowego (o spawaniu 8)) jedynie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
                              To mniej więcej tak samo prawdopodobne jak FF w korpusie z 7D, tańszy od 5D mkII .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Otóż to. EL-ka 50/1.4 za taką cenę mordowałaby w dużym stopniu sprzedaż 50/1.2 - to zupełnie niepodobne do Canona. Post oskarkowego (o spawaniu 8)) jedynie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
                                To mniej więcej tak samo prawdopodobne jak FF w korpusie z 7D, tańszy od 5D mkII .
                                A ja uważam, że jest popyt na te trzy szkła.

ef-s 35/1.4 - startuje od 400, siądzie na 350, to powinno być w rozmiarze 35/1.8DX czyli o połowę mniejsze od dyszla (35L)

To jest oferta i kontratak do Nikkora/Sigmy, wreszcie. Jeśli panu z 400D się nie podoba mamy 50/1.4L za $700 i tu Pan taki wymięka on.
                                50/1.4L - lekko tuningowane 50/1.2 by zatrzymać kasę w Canonie (patrz Sigma)

50/1.2L - to jest bubel za $1460. Przybywa MPx i ludzie, czy Canon chce czy nie, będą patrzeć na 1:1, szczególnie za taką cenę. Ludzie kadrują centralnym bo szybciej i cześć pieśni.
                                Ten projekt jest stratą finansową i imho szybko (po Nikkorze 50/1.2) będzie naprawiony lub - jeśli sprzedaż 50/1.4L będzie duża - wycofany z rynku.

Akustyk, Kolekcjoner jedno pytanko: z jakiego pktu widzenia alternatywą dla 50/1.4L jest dla Jarka ef-s 35/1.4. Kupi Rebela, 7demkę? Po ostatnim poście aps-h vs. ff nie sądzę
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...