Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fundacja "Mam Marzenie" - marzenie o aparacie - nowa akcja!
Serdecznie dziękuję Koledzy za te deklaracje :-)
Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.
Ostatecznie zestaw składa się z:
- aparat Canon SX 100 - 770zł
- drukarka Selphy CP-740 - 199zł
- 2 kpl. materiałów do wydruków KP-108IP - 2x 99,99zł
- Sanyo Eneloop kpl. ładowarka + 4 Aku - 80zł
- karta Kingston 4GB - 49,99zł
---------------------------------------------- razem: 1298,97zł i po tych zakupach na naszym koncie pozostało 1319,07zł
Całośc skompletowałem w naziemnych sklepach (sprzęt posiada oryginalne drukowane polskie instrukcje, podbite gwarancje + paragony); poniewaz uważam, że w tej akcji nie ma miejsca na niewiadomego pochodzenia sprzęt z Allegro, zagubione przesyłki, dochodzenie winnych, itp.
Jedyną przesyłką będzie wysyłka powyższego sprzętu na adres olsztyńskiego oddziału Fundacji (pod zdjęciem wolontariuszy): http://www.mammarzenie.org/ourKids.php?city=olsztyn
i mam zamiar wysłać to w poniedziałek ubezpieczoną przesyłką kurierską.
Termin przekazania sprzętu choremu dziecku jest w gestii olsztyńskiej Koordynator FMM - pani Anny Góralskiej, ale chyba będzie to tym razem trwało krócej niz w Poznaniu, ponieważ w rozmowie telefonicznej pani Góralska wyraziła chęć jak najszybszego zrealizowania tego marzenia.
Przy przekazaniu sprzętu, jako przedstawiciej sponsora będzie nas reprezentowała ewa_olsztyn http://canon-board.info/member.php?u=14860
za co Ewie serdecznie dziękujemy i prosimy o krótki fotoreportaż z tego jakże miłego wydarzenia.
teraz dwa wyjaśnienia :-)
- nie, nie zapomnielismy o futerale :-) dokupi go MacGyver i prześle bezposrednio do oddziału w Olsztynie.
- zmienił się model aparatu. Dlaczego? Już tłumaczę:
w zakupach towarzyszyła mi małżonka i gdy zobaczyła (oraz wzieła do ręki) S5IS a następnie skonfrontowała to z faktem, że ma to być dla 12-letniej dziewczynki, to powiedziała że chyba powariowaliśmy :-)
Brzydkie, wielkie, ciężkie i w ogóle be; a w jej ocenie dziecko zamiast sie ucieszyć to może się rozpłakać, że chciało fajną cyfrówkę a dostało takie "coś" ;-)
W sklepie oczywiście wskazała jakiegoś IXUSa, ale z drugiej strony wiemy, że nasza marzycielka chce fotografować zwierzątka (i w domyśle potrzebuje "duzo zooma"), więc drogą kompromisu, po telefonicznych konsultacjach z MacGyverem ostatecznie wybraliśmy właśnie tego SX'a.
Ale kino !!!
Całe szczęście, że czasem kobiety naprawiają głupoty wymyślone przez mężczyzn.
Nb. uważam, że C SX 100, to też zbyt duży i zbyt ciężki aparat dla dziecka.
Powinna być jakaś małpka typu P & S.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez gwozdzt
usilnie myślę nad tym statywem... prawie 2kg + dziecko (12 lat, dziewczynka, chora -> słaba) ??
Wiadomo, że statyw uzywa się najlepiej do 100m od samochodu, mnie się nie chce nie chce nosić mojego 2kg (funsports, 6101) i nie wydaje mi się to najlepszym pomysłem.
Natomiast nie napisałem o futerale, ale to jest "oczywista oczywistość" :-) natomiast statyw chyba sobie odpuścimy, zgoda?
Dwukilogramowy statyw dla małej chorej dziewczynki !!!
Ludzie, chyba Wam odbiło !!!
Po jakiego grzyba statyw dla dziecka ???
Trochę wyobraźni, please !!!
Pozdrówka
Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
Powód: Automerged Doublepost
Całe szczęście, że czasem kobiety naprawiają głupoty wymyślone przez mężczyzn.
hehe, Wysmienite hasło reklamowe sieci komorkowej tylko dla kobiet (antymobilking)
Ale do meritum, Ja tez bylem za IS5, ale drugi wybor jest jednak rozsadniejszy (chwała kobietom ) Patrzylismy na to co najlepiej sie nada do focenia zwierzat, zapominajac kto będzie trzymał aparat w rękach. Milusinska mogłaby sie zniechecic (wiadomo jak kaprysne sa dzieciaki) gdyby ujrzala u swojej kolezanki malutkiego, ksztaltnego kompkacika. Teraz jest to najlepszy kompromis pomiedzy wygladem a mozliwosciami (np.x10 zoom).
O kurcze byłem na wakacjach i troszkę przegapiłem a to z mojego miasta. Ale fajnie. Jak bym się do czegoś przydał to piszcie ten tydzień mam jeszcze wolny od następnego na galerę i do wioseł
raz jeszcze dziękuję osobom które zaangażowały się w osobiste przeprowadzenie akcji, a Macgyver dodatkowo za fotografie.
ze zdjęć wynika, że warto było.
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Serdecznie dziękuję Koledzy za te deklaracje :-)
Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.
Kochani!
Z radościa informuję, że właśnie otrzymałem wiadomość od Ewy, iż w dniu wczorajszym przy naszym udziale spełniło się marzenie Joasi z Olsztyna:
Przypomnę tylko, że dla Asi skompletowaliśmy zestaw składający się z aparatu Canon SX 100, drukarki Selphy CP-740, ładowarki i akumulatorków Sanyo Eneloop, karty Kingston 4GB oraz 2 kpl. materiałów do wydruków wystarczających na wydrukowanie ponad dwustu zdjęc;
a dalej już zacytuję samą Ewę:
Zamieszczone przez ewa_olsztyn
Wszystko się wczoraj odbyło zgodnie z planem. Aparat wręczyłam, Asia dostała w ogóle cały wór różnych różności - drukarkę, atramenty i dużo potrzebnych drobiazgów z tej branzy.[...] Ja - poza albumem fotograficznym - dałam jej jeszcze malowane filiżanki [..] i torbę ładnych gadżetów [...].
Cieszyła się bardzo. Umówiłam się, że odwiedzę ją jak będzie mocniejsza troszkę i pokaże dokładniej jak robić zdjęcia. Opowiedziałam o CB i zostawiłam adres, żeby zajrzała.[...] Był ze mną też kolega fotograf (namówiłam go do nas - henio.44), ale [...] został za szybą, żeby tłoku nie robić, bo salka malutka. Włożył tylko głowę i zapytał Asię i jej mamę, czy będą chciały go jesienią odwiedzić w domu na wsi, oczywiście że chciały - więc je zaprosił - mamę na grzyby a Asi obiecał wspólne fotografowanie lasu i jeziora.
Rzecz sama trwała krótko, bo lekarka o to prosiła, Asia jest jeszcze słabiutka po chemii. Rozmawiałam z nią w gabinecie - dziewuszka ma spore szanse, że z tego wyjdzie.
Zdjęć kilka zrobiłam, ale jeszcze nie oglądałam, [...]. jak tylko je obsprawię - zrobię relacyjkę, OK?
To tyle na razie.
Ewa, jeszcze raz dziękuję Ci w imieniu wszystkich ofiarodawców (i własnym) za dodatkowe prezenty dla dziewczynki oraz osobisty wkład w nasza akcję! Bardzo się cieszę, że znalazłaś się tam na miejscu i dopilnowałaś finału.
Teraz z niecierpliwością czekamy na obiecaną fotorelację.
EDIT:
Przypomniało mi się jeszcze, aby wkleić maila z podziękowaniami od Pani Anny Góralskiej z fundacji:
Zamieszczone przez 5 sierpnia 2008 19:22 od "Anna Góralska - oddz Olsztyn"
Panie Tomaszu
Marzenie Joasi spełnione Odwiedziliśmy ją wczoraj na oddziale ale była w słabej formie więc na salę weszła tylko Ewa z jedną wolontariuszką (tą, która kupiła drukarkę). Joasia dostała ogromną torbę z aparatem, 2 drukarkami, akumulatorami, no i całą resztą, o której Pan wie najlepiej
Ewa przyniosła też książkę o fotografii i obiecała trochę Asię poduczyć obsługi aparatu, robienia i obróbki zdjęć. Henryk i Ewa (fantastyczni ludzie) obiecali zabrać ją w plener jak zakończy obecny etap leczenia.
Może będzie to możliwe już we wrześniu. Joasia była bardzo przejęta i szczęśliwa, choć słaba więc uśmiech mizerniutki, ale zrobiła już pierwsze zdjęcia.
Mama też była bardzo wzruszona. Czekam teraz na zdjęcia od Ewy, bo ja nie wchodziłam na salę. Co prawda zrobiłam kilka przez szybę ale to nie to.
Chciałabym podziękować Panu za zorganizowanie tej pięknej akcji oraz przekazać podziękowania dla wszystkich, którzy ufundowali sprzęt. Bez Was marzenie Joasi nie mogłoby się spełnić a teraz ma motywację, zeby jak najszybciej opuścić szpital i ruszać w plener.
Serdeczne dzięki i pozdrowienia od wszystkich wolontariuszy z Olsztyna
Ania Góralska
Ewo, dziękuję :-)
Czas na realizację kolejnego marzenia, gdy tylko się pojawi :-)
Aj Łukasz! To ja dziękuję, że spotkał mnie zaszczyt spotkania z Asią i wręczenia jej naszego prezentu. To było bardzo wzruszające i.. chyba zdobędę nową Małą Przyjaciółeczkę
Komentarz