O komputerach, historia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

O komputerach, historia

Zamieszczone przez akustyk
    nie wiem, czy pamietasz takie stare czasy, ale niegdys, w czasach wczesnych Pentium, AMD wypuscilo taki cos jak 486DX4-133, co dosc dobrze konkurowalo wydajnosciowo z P60~P75.
    Offtopicznie - mialem tego procka przez dluuuugiii czas. Naprawde swietny byl jak na swoje czasy i konkurencje Intelowska 8) , szczegolnie gdy wlozylem 32MB RAM (a mialem 16) - TIE fighter i Descent smigaly az milo 8) (a grafika to jakis zwykly Virge byl).
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Re: OT

Zamieszczone przez Vitez
    Offtopicznie - mialem tego procka przez dluuuugiii czas. Naprawde swietny byl jak na swoje czasy i konkurencje Intelowska 8) , szczegolnie gdy wlozylem 32MB RAM (a mialem 16) - TIE fighter i Descent smigaly az milo 8) (a grafika to jakis zwykly Virge byl).
    tego DX4-166 ?

a tak serio: tez mialem DX4-133. zupelnie przyzwoity procesor, z dobra wydajnoscia. pierwszy Pentium na jaki zmienialem to 166MMX. do tego czasu AMD dawal rade :-)
    www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Też miałem AMD 133. Jeszcze pracuje, ojciec księgowość na nim robi i jest ok. Poza tym podkręca się do 166 (może to właśnie wyjaśnia tą historię?).

Vitez, Tie fighter rządzi.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Poza tym podkręca się do 166 (może to właśnie wyjaśnia tą historię?).
        nie kazdy, ale wiekszosc egzemplarzy. a historia wziela sie ze zwyczajnego przeszlifowania oznaczen :-)

Vitez, Tie fighter rządzi.
        poczuj sile ciemnej strony mocy.... hyyy... hyyyy... hyyyyy... hhyyyy....

www albo tez flickr

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

Ech, ja zaczynalem od AMD 386DX 40
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Eee, ja to zaczynałem od spektrusia

[ Dodano: 11-03-05, 21:16 ]
            wyciąłem to, bo może dyskusja się rozkręci... nostalgia itd...

A kto pamieta UFO?
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Ja od Atari 65XE z magnetofonem. Obowiazkowa cisza w domu bo prze pol godziny sie gierka wgrywala. Pozniej przyszlo TURBO, taki cartridge co pozwalal na zapisanie nawet 20 gierek na jednej stronie tasmy!! . No i oczywiscie wgrywaly sie 100 krotnie szybciej. Whoaa coz to byla za rewelka. Co prawda byly tez gierki na cartridge ale drogie. Juz nie wspomne kim sie bylo na osiedlu jak miales stacje dysków .
              Te niezapomniane chwile z World Karate Championship i Robbo, połamane dzoje. Ahhh...
              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Mi jakos UFO nie przypadlo do gustu.. ja w tych czasach grywalem w History Line, Battle Isle (obie na tym samym engine - taktyczne turowki z Blue Byte) no i Heroes of Might and Magic 8)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

history line też męczyłem 8) herosów to do dziś potrafię...

a z innych klimatów to: doom, krondor, ulitma underworld... sam już nie pamietam co jeszcze...

[ Dodano: 11-03-05, 21:48 ]
                  no, i jeszcze był pancer, a potem fantasy general

a co lepsze, to większośc tych gierek teraz lepiej chodzi pod linuxem z dosboxem niż pod ostatnim produktem M$...

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Fantasy Generala to mniej wiecej raz na pol roku odswiezam sobie 8)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

I oficjalne zawody "Forum Canona" w Fantasy Generala.

Zwycięzca dostaje od admina Marka2

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

A kto pamieta UFO?
                        UFO rzadzi! ale glownie pierwsza czesc. druga byla ciut wtorna, a trzecia taka pop...ona (jak chipsy Lays).

UFO to byly zlote czasy, gdy Microprose wypuszczal swietne symulatory i strategie... potem naordzily sie RTS-y i fala szybko-klikanego guana zalala rynek gier. a gry w ktorych trzeba bylo uzywac mozggu zniknely z powierzchni ziemii

[ Dodano: 11-03-2005 ]
                        I oficjalne zawody "Forum Canona" w Fantasy Generala.

Zwycięzca dostaje od admina Marka2
                        a nie moglo by byc w Dooma? albo w Cywilizacje. o wlasnie... Cywilizacje ;-) ech.. to byl klasyk. ilez ja nocy przy tym w liceum zarwalem
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

doom, to popieram... doomsday jest darmowy, szerłerowy wad i wio. można potworkom na czole dorysować czarne N na żółtym tle.

Opinie o ufo popieram w 120%. Zabawne, że klony cywilizacji mnie jeszcze bawiły (tzn. kolonizacja, alfa centrauri), ale nie sequele...

pierwsze rtsy też były znośne. warcraft toczył się tak powoli, że był prawie turówką

[ Dodano: 11-03-05, 22:35 ]
                          A, jeszcze był Railroad tycoon. klasyka, jak simcity (tylko komuna w tej grze denerwuje), orion, setlersi...

Komentarz

• sergi
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 413

reunion, dune...
                            Mr Robot Pitstop, pacman :P

5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                            :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                            :: Motywy wordpress

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Opinie o ufo popieram w 120%. Zabawne, że klony cywilizacji mnie jeszcze bawiły (tzn. kolonizacja, alfa centrauri), ale nie sequele...
                              Colonization dawalo rade. Civilization 2 tez nie bylo zle, tylko trzecia czesc jakas taka dziwna.
                              co innego Call to Power - inteligencja przeciwnika na poziomie dresa ze stadionu... porazka

pierwsze rtsy też były znośne. warcraft toczył się tak powoli, że był prawie turówką
                              Dune, to bylo jedyne co strawilem z RTS-ow. reszta powalala mnie idiotycznym klikaniem

A, jeszcze był Railroad tycoon. klasyka, jak simcity (tylko komuna w tej grze denerwuje), orion, setlersi...
                              Tycoon nie byl zly. Simcity jakos mi mniej podchodzili... za to Settlersi - godzinami mozna bylo loic :-) z dobrych strategii to jeszcze Castles, Genesia, Vikings...

ech... mlody i piekny czlowiek byl, z czego zostala kropka nad i :-)
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...