Zmruż oczy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwv
    Bywalec
    • 2006
    • 118

Ja mam bardzo podobny problem. Wystarczy kilkadziesiąt minut z aparatem, patrząc przez wizjer jedno oko bardziej się męczy. Jeśli robię zdjęcia w słonecznym dniu, jedno oko tak się rozregulowuje [ostrość] ze przechodzi dopiero po kilku godzinach /powraca do normalnej funkcjonalności/.
    Jeśli warunki są mniej słoneczne, ten problem jest słabszy.
    Jeśli mam ślub czy jakiś plener to zażywam jakieś witaminy co w aptece mi dali, i troche pomaga.

Komentarz

• Foto Epoka
      Coś już napisał
      • 2007
      • 62

o właśnie witaminki!! przede wszystkim duuuużo marchewki i gdzieś czytałam, że ponoć wyciąg z borówki?? czarnej jagody?? czy coś takiego kapitalnie pomaga na tego typu kłopoty - podpytaj w aptece.
      Foto Epoka

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez Paenka
        bebesky akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany

Kurcze... za nic nie mogę znaleźć takiej fajnej strony, gdzie były szczegółowe opisy do każdego zdjęcia, ale może to pomoże.

Co do oczu, to ja chyba też mam jakąś nadwrażliwość. Słoneczny dzień to dla mnie męka, pochmurny jeszcze ujdzie. Najlepiej się czuję, gdy Słońce jest pod horyzontem :smile:

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

aaaa no i oczywiście
          http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

zaponiałem o tym chyba Janusz się nie obrazi

Komentarz

• Max78
            Bywalec
            • 2008
            • 172

Witam

Dluuuuugie godziny spedzone przed monitorem tlumacza sporo.

CO do LCD vs CRT - jakos moj LCD w pracy bardziej mnie meczy (jakby nie bylo - tablo swietlowek prosto w twarz...) niz moj CRT w domu (A LCD w starej Toshibie to juz totalna porazka)
            W kazdym razie praca wiele h przy monitorze i brak odp. przerw zrobi swoje.
            Udaj sie do okulisty na badanie i przedstaw temat.
            To, ze teraz masz astygmatyzm 0.25 nie oznacza, ze tak zostanie.
            Niestety w przypadku pracy przy kompie wady wzroku z czasem sie poglebiaja jesli nie sa korygowane (glownie szklami).
            Dobra organizacja przerw w pracy napewno pomoze! Poza tym jak pisali koledzy - marchewka itd (Zawiera bodaj wit. A i D, a ktoras z nich jest oczom dosc przydatna - oczywiscie najlepiej wit. z natury, poniewaz te 'tabletkowe' sa slabo wchlaniane przez organizm, a nadmiar szkodzi )

Jeszcze inna opcja - mozesz miec alergie na cos 'lotnego' (pylki, kurz...).
            To rowniez moze powodowac podraznienie oczu i ich mruzenie

Sorki, ze tak duuuzo (Jestem 'nieco z branzy' )

Zdrowia i wzroku sokolego!
            ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

nie wiem, jakie Wy macie problemy z tym wizjerem...
              noszę okulary na stałe i nigdy mi to nie przeszkadzało, a drugiego oka po prostu nie zamykam. mózg da się skupić na jednym obrazie...
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Ja jak jest ciemno to nawet daje rade patrzec jednym okiem w wizjer a drugim normalnie, i jedno widzi ostro i drugie tez to jest najlepsze Mozg mozna przyzwyczaic do dziwnych rzeczy :\
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Ja bez okularów prawie nie widzę aparatu więc raczej nie ściągam ich do patrzenia przez wizjer:-) . Jakoś nie wpadłem na to, że wiąże się z tym jakaś trudność.
                  Co do problemu mrużenia oczu to polecam okulary z fotochromami i antyrefleksem nawet jeśli nie trzeba korygować wady wzroku. Dobrze dostosowują się do jasności oswietlenia a poza tym nie są krępujące jak okulary przeciwsłoneczne noszone w jesienny pochmurny dzień.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Paenka
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 727

zfotochromami to nie jestem pewna co do ich szybkiego dostosowywania się, chyba wolałabym nie ryzykować prześwietlonych klatek
                    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...