Zmruż oczy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paenka
    Uzależniony
    • 2008
    • 727

Zmruż oczy

Otóż...
    Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Ja mam pytanie, zawsze tak masz??

Ja tak mam jak jestem zmeczony, np. 8 godzin pracy w nocy itp. Wtedy rano kazde swiatlo inne niz swietlowki mi praktycznie przeszkadza, pracuje 8 godzin przy swietlowkach i wyjscie na swiat, nawet jak jest pochmurno powoduje cierpienie. Problemem w moim przypadku jest przemeczenie i przyzwyczajenie oczu do swietlowek przez dluzszy okres czasu. Moze u Ciebie tez jest cos takiego

Druga rzecz jaka mi przychodzi na mysl, to moze oczy sa suche ?? moze warto by kupic kropelki na suche oko i sprawdzic czy nie pomoga Jesli oko bedzie suche, to wtedy bedzie bolalo od swiatla bo bedzie wysuszane caly czas i bedziesz je mruzyc

Ostatnia kwestia jaka jeszcze mi przychodzi na mysl to cos ala zapalenie spojowek, wtedy czuc w oczach jakby piasek i mruzy sie oczy, zwlaszcza jak jest jasno wlasnie ale to musial by sie jakis czlowiek od oczu wypowiedziec
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Mellan
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1851

Cóż, Paenko.
      Okularnik jestem i patrzę w okularkach przez wizjer. Ściągać-zakładać, ściągać-zakładać i jeszcze problem gdzie odłożyć....wybrałem robienie w okularach, a że szybko paćkają się, to często czyszczę w przerwie myśląc w nad następnym kadrem.
      Idzie z tym żyć.
      C-F-K - forever

Komentarz

• VanMurder
        Uzależniony
        • 2007
        • 600

wydaje mi się koleżanka ma po prostu krótkowzroczność - by łaś u okulisty ?
        ja przed tym jak zacząłem nosić okulary też bardzo mrużyłem oczy, 6 lat temu przerzuciłem się na kontakty, dużo większy komfort pracy z aparatem, gratis filtr UV na oczach, no i można przeciw słoneczne nosić bez problemu ... w mojej okolicy operacja słoneczna jest tak dotkliwa że bez przeciw słonecznych się nie da funkcjonować - prowadzić samochód czy też robić zdjęcia, używam okularów polaryzacyjnych ze średnim przyciemnieniem, podczas patrzenia przez wizjer lub na LCD zakładam je na chwile, na czoło robiąc dodatkowo daszek z dłoni - da się tak funkcjonować, jak jest naprawdę upierdliwie mocne słonce, patrzę w wizjer przez okulary a ekspozycje kontroluje na histogramie ...
        mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam
        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Paenka
          Otóż...
          Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
          A byłaś u okulisty? Bo to raczej najpierw tam bym szukał porady .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności (też tak mam, ale jakoś nauczyłem się nad tym panować) lub nadmiaru pracy z komputerem. Inne przyczyny są raczej bardzo rzadkie.
            Idź do okulisty.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

Wizyta u okulisty będzie najlepszym rozwiazaniem. Jeśli chodzi o ekspozycję, to skutecznym rozwiązaniem jest cyfra i podgląd histogramu.

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Zamieszczone przez MacGyver
                Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności
                Dokładnie.
                Przymykanie przysłony celem zwiększenia głębi ostrości
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Paenka
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 727

U okulisty byłam jakiś czas temu i wiem, że mam astygmatyzm na prawym oku i w sumie to jak przeglądam zdjęcia z wakacji to ewidentnie widać, że mrużę właśnie prawe. Nie mam zbyt wielkiej wady wzroku bo (nie pamietam czy + czy -) 0,25 noszę (od czasu do czasu oczywiście bardzo rzadkiego :P)

tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...tak dla dobra moich fotografii bo chyba tylko to mnie może zmotywować do odwiedzin lekarza...

z tym komputerem moze być również prawda bo siedzę przy nim non stop i to do późnych godzin ale nie odczuwam tzw "piasku" jedynie pieczenie ale białka są generalnie białe lekko różowe....

no dobra to tak dla śmiechu trochę ;p (wiem że jakość woła o pomstę do nieba ale fota robiona była telefonem )

Na trasie na wydmy Łebskie z zakupionym za ciężkie pieniądze posiłkiem -> kromka chleba ze smalcem za 2 zł! Głodna byłam ;p

tytuł : Hogata

Komentarz

• Foto Epoka
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 62

no cóż, nie rób pod słońce
                    a tak na serio to też odsyłam na badania i współczuję, bo to pewnie duży dyskomfort.
                    Foto Epoka

Komentarz

• Don_Pedro_123
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 161

Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
                      Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
                      Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
                      Może u Ciebie jest podobnie?
                      ---------------
                      Don_Pedro_123
                      ---------------

Komentarz

• Viracocha
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 853

tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...
                        CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji.

Komentarz

• bebesky
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1231

zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
                          to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
                          pierwszy link z brzegu:

polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.

Komentarz

• Paenka
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 727

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
                            Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
                            Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
                            Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
                            Może u Ciebie jest podobnie?

Hmmm rzeczywiście bardzo podobnie. Ja widzę ostro wszystko tylko mam właśnie nadwrażliwość na światło.

Cytat:
                            Napisał Paenka
                            tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...

CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji.
                            Fakt, trzeba to przyznać

Cytat:
                            Napisał Paenka
                            zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
                            pierwszy link z brzegu:

polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.
                            bebesky akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany

Komentarz

• bebesky
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1231

ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem",
                              takie dane są w exifie

Komentarz

Pracuję...