Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymkowski
    Bywalec
    • 2012
    • 179

Ja ostatnio byłem w górach przez 5 dni z plecakiem 65 litrowym (o ile się nie mylę). Jako sprzęt do zdjęć miałem ze sobą 17-40L i Samyang'a 8mm. Do tego jeszcze filtr polaryzacyjny, UV i szary. Jakby tego było mało to z boku przypięty miałem statyw z podpisu Nie powiem mega lekko nie było, ale było warto. Wschody czy zachody, lub zdjęcia potoków wyszły naprawdę nieźle. Jedyne czego żałuję to, że nie miałem chwilami czegoś dłuższego bo zdarzyło mi się parę razy ustrzelić kozę, lisa czy kaczkę Niestety miałem w plecaku tyle rzeczy, że kolejne 1kg w postaci 70-200 mogłoby mi trochę ciążyć

Nie rozumiem tych co tutaj płaczą, że statyw to ciężko, że umierają, że max jeden obiektyw. Trochę sportu i będzie dobrze.
    Ostatnio edytowany przez szymkowski; 44829.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Komentarz

• meg83
      Coś już napisał
      • 2010
      • 65

Zamieszczone przez szymkowski
      Nie rozumiem tych co tutaj płaczą, że statyw to ciężko, że umierają, że max jeden obiektyw. Trochę sportu i będzie dobrze.
      jedni idą w góry fotografować - tacy biorą 20kg sprzętu foto na plecy; inni biorą minimum żeby robić długie trasy a przy okazji focić
      Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• skylight
        Coś już napisał
        • 2012
        • 64

zgadzam się z meg83

Szymkowski Twoja wypowiedź zabrzmiała w stylu "Miałem taki ciężki plecak, że dodatkowy kilogram by mi ciążył... ale w ogóle to nie rozumiem tych wszystkich słabeuszy, dla których kilogramowy statyw może ciążyć"

Musisz jeszcze pamiętać, jaki jest stosunek wagi plecaka do wagi Twojego ciała, niezapominając jeszcze o tym, że u kobiet (wynika to z anatomii!) tłuszcz stanowi proporcjonalnie większy procent masy. Jeśli założę 15-to kilogramowy plecak i stanowi on niemal 1/3 masy ciała i wędruje z nim 10 godzin - dobra, jestem słabeuszem, że mi ciężki statyw, chyba potrzebuję trochę sportu...
        Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• szymkowski
          Bywalec
          • 2012
          • 179

Zamieszczone przez meg83
          jedni idą w góry fotografować - tacy biorą 20kg sprzętu foto na plecy; inni biorą minimum żeby robić długie trasy a przy okazji focić
          Żadne z tych stwierdzeń nie odnosi się do mnie
          5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
          blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Komentarz

• meg83
            Coś już napisał
            • 2010
            • 65

Zamieszczone przez szymkowski
            Żadne z tych stwierdzeń nie odnosi się do mnie
            od każdej reguły są wyjątki :wink:

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

Odp: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Na ostatnia wyprawę zabrałem do plecaka jeszcze G12 głównie dla filmików i gdy kiepska pogoda i nie ma po co piątki wyciągać. Znów się poczułem jak szczeniak, co pstryka wszystko co wyda mu się ciekawe Ostatnio doszła jeszcze Sigma 12-24, którą zamierzam sprawdzić w Alpach BAwarskich w przyszłym tygodniu. W sumie cały mój sprzęt jaki zabieram waży niecałe 3.3kg (85 raczej zostaje w domu/na kwaterze).
              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
              Flickr | YT

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Zamieszczone przez cauchy
                ... W sumie cały mój sprzęt jaki zabieram waży niecałe 3.3kg ...
                W sumie cały mój sprzęt foto w góry waży tyle co kostka masła...i wystarczy w zupełności
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• fleder
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 297

Było to jakieś 2 lata temu, w Gorce zabrałem plecak zawierający 1dmk2, 40d, 70-200/4, 17-40/4, 85/1.8 i 430EXII. Nie pamiętam ile to ważyło, ale po jednej kilkugodzinnej wyciecze przepakowałem do samochodu część sprzętu bo rwało mi szyję...
                  5D, stałki, zoomy

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2462

Do tej pory zabierałem w góry 5D, 17-40, 70-200, 580EX i kamerę wideo. Tym razem zabrałem tylko Panasonic GH-2 i daje radę

Komentarz

• mc_iek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 790

Ostatnio w Karkonosze polazłem z zagrypionym 50d, EF-s 17-85 IS USM, EF 70-300 IS USM, Olympia 28/2,8... Trochę żałowałem, że nie zabrałem statywu (zarąbiste chmury do timelapse były) i wcale nie uważam, żeby było za ciężko, ale ja kowal artystyczny z praktyką elektroakustyka jestem (noszenie kolumn głośnikowych, statywów, setek metrów kabli, walizek z mikrofonami... Słowem praca lekka, łatwa i przyjemna:-P).
                      Ostatnio edytowany przez mc_iek; 15659.
                      Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• meg83
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 65

lepiej nie myśleć ile się niesie, byle do góry i do przodu

chociaż ja osobiście z gripów, gadżetów raczej rezygnuje - zawsze to troszkę mniej

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

No i wyszło na to, że 150/350 fotek zrobiłem na ogniskowej 12mm.. jestem super zadowolony z Sigmy. 17-40 przesiedział w szafie cały wypad. Chyba pójdzie pod młotek...
                          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                          Flickr | YT

Komentarz

• slawomir
                            • 2011
                            • 7

Niedawno na Szczeliniec Wielki zabrałem 5D, 17-40/4, 50/1.4, 70-200/4, Metz50af1, ładowarkę i inne pierdoły. Przeszedłem trasę bez problemu.

Komentarz

Pracuję...