A mozecie sobie zrobic osobny watek o mapach i nawigacjach?? Bo sie strasznysyf zrobil.
Rowerem po Europie
Zwiń
X
-
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II -
Komentarz
-
Mysle ,ze nawigacja to najmniej istotna sprawa. Nawet prezerwatywy beda bardziej potrzebne
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
-
jak na długą wycieczkę rowerową to chyba taka mapa w komórce nie bardzo by się zdała. Mam nokie 6600 i tomtoma zainstalowanego, to muszę powiedzieć że jak taki tomtom chodzi to bateria szybko mi pada. Potrzebne byłoby jakieś źródło prądu żeby przy każdym postoju ładować komórkę i gps'ano niestety. mam tomtoma na symbianie i jest ok, ale tylko w centrum miast. wsie też są ale tylko główne drogi. mimo tego, że mapę mam z kwietnia to już kilka razy kazał mi jechać tam gdzie nie można albo nagle na ekranie wyświetlała się zielona plansza z napisem brak drogi. a ja np byłem na skrzyżowaniu głównych dróg w Podolanach na rajdzie subaru
po za tym na tej mapie nawigacja na punkt współrzędnych jest nieaktywne
PozdrLoty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...Komentarz
-
A ja cięgle polecam garmina - jest do tego fajny uchwyt rowerowy nawet, a co do map, wszystkie TomTomy Automapy itp. sa ok ale do samochodu. Na rowerze czasem przydają się inne rzeczy, których na mapach tych nie ma np. topografia itp. Do tego łatwość operowania np. takim garmin 60 - podczas jazdy można zrobić wszystko jedną ręką, a np. palmtopy itp. trzeba dziobać rysikiem. Znam to z doświadczenia - czasem jeżdż z bratem on ma MIO ja 60CX, zdażało się że pytam o drogę, no to brat zaczyna grzebać w MIO, jak już nie mogłem się doczekać radziłem sobie sam: zdążyłem odpalić 60, gps złapał sygnał i w czasie jazdy sam znalazłem sobie drogę. Do tego dochodzi wyświetlacz - w ostrym słońcu życzę powodzenia z palmtopami itp. Poza tym łatwość łapania sygnału to nie to samo - np. oba mają Sirfa III, ale zanim taki MIO się odpali 60 ma już max dokładność. Poza tym jak już wspomniał Krzychu na rower nic innego jak outdoorowy Garmin. CN też niezły, ma sporo sieci dróg przydających się do roweru - ścieżki itp. unpaved roads.Komentarz
-
Ale komu polecasz, bo autor wątku już się wypowiedział, że woli mapę...A ja cięgle polecam garmina - jest do tego fajny uchwyt rowerowy nawet, a co do map, wszystkie TomTomy Automapy itp. sa ok ale do samochodu. Na rowerze czasem przydają się inne rzeczy, których na mapach tych nie ma np. topografia itp. Do tego łatwość operowania np. takim garmin 60 - podczas jazdy można zrobić wszystko jedną ręką, a np. palmtopy itp. trzeba dziobać rysikiem. Znam to z doświadczenia - czasem jeżdż z bratem on ma MIO ja 60CX, zdażało się że pytam o drogę, no to brat zaczyna grzebać w MIO, jak już nie mogłem się doczekać radziłem sobie sam: zdążyłem odpalić 60, gps złapał sygnał i w czasie jazdy sam znalazłem sobie drogę. Do tego dochodzi wyświetlacz - w ostrym słońcu życzę powodzenia z palmtopami itp. Poza tym łatwość łapania sygnału to nie to samo - np. oba mają Sirfa III, ale zanim taki MIO się odpali 60 ma już max dokładność. Poza tym jak już wspomniał Krzychu na rower nic innego jak outdoorowy Garmin. CN też niezły, ma sporo sieci dróg przydających się do roweru - ścieżki itp. unpaved roads.Komentarz
-
-
liquidsound - jak wyniki z ogółu postów powyżej - musisz, po prostu musisz wziąść nawigację. Nie ma bata. Bez nawigacji ani rusz. Olej apteczkę, zestaw kluczy, łatki, pompke, rozkuwacz do łańcucha. Nie zabieraj też przypadkiem haka do tylniej przerzutki, ani zapasowej dętki. Ale na Boga weź nawigację, a najlepiej dwie - jakby jedna padła.Komentarz
-
kolega pytał o namioty quechua te co sie w 3 sekundy teorytycznie rozkladaja.
Mam cos takiego quechua 1 second, polecam. W tej cenie nie znajdziesz niczego lepszego. Pelne rozlozenie zajmuje okolo pol minuty (zlozenie podobnie, nawet najwieksza fajtlapa sobie poradzi)
Moze to rozkladanie w kilka sekund to bajer bez ktorego da sie obejsc ale ja juz kilka razy mialem sytuacje typu: nagle deszcz, ajajaj co robic. I tak ja zdarzylem rozbic namiot i zaparzyc herbate a znajomi sie meczyli z jakims zwyklym stelazowym namiotem dobre 15minut.
No i inna sytuacja - nocuje sobie na dziko w beskidzie slaskim a tu 5 rano jakis chlop z siekiera w reku mnie budzi i grozi mi, ze jesli sie nie zwine z jego pola w ciagu 5 minut to mi ten namiot rozjedzie traktorem
szybkie pakowanko i juz slysze terkot starego traktora ale ostatecznie zdarzylem 
No i moja rada jesli myslisz o nocowaniu na dziko jedz najlepiej samemu. Im wieksza grupa tym trudniej z noclegiem na dziko. Poza tym co to za przyjemnosc podrozowac z osoba/osobami z ktorymi sie trzeba uzerac przez reszte roku
Jeszcze troche wakacji w tym roku zostalo kombinuj kombinuj. Rowerem, autostopem jak kto woli, nikt nie powiedzial ze podrozowanie ma byc drogie
(ja wlasnie wrocilem z 3 tygodniowej wyprawy po beskidach, w sumie wyszlo taniej niz bym mial siedziec przez ten czas w domu)
Ostatnio edytowany przez GrzesiekK; 2054.350d+grip, tamron 28-75/2.8Komentarz
-
Jeszcze ktos napisze o nawigacji to poleci mieso
no samemu to troche bez sensu...trzeba wziasc najkochanszych ludzi. W te wakacje to bede podrozowac po rozdzialach ksiazki bo kampania wrzesniowa bedzie okrutna, ale juz sie przygotowuje na przyszly rok.
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
Komentarz