Przesada, nawet więcej...

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

A ty widziałeś kiedyś te napisy z .org? Znaczna część z nich ma dopisek "tłumaczenie ze słuchu". Poniał?

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez KMV10
      A ty widziałeś kiedyś te napisy z .org? Znaczna część z nich ma dopisek "tłumaczenie ze słuchu". Poniał?
      Wybacz, ale nie będę prowadził dyskusji na takim poziomie. Możesz sobie tłumaczyć z czego chcesz, nawet z węchu. Jeśli publikujesz, to łamiesz prawo.

Komentarz

• arra
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1023

Zamieszczone przez KMV10
        Jak na moją znajomość prawa to tłumaczenie ze słuchu nie jest prawnie zabronione.
        heh, juz chyba z 10 razy bylo ze tlumaczenie nie jest nielegalne, sam ogladajac film po angielsku tez sobie tlumaczysz w glowie. Nielegalne jest natomiast jak to tlumaczenie wrzucisz do pliku i wyslesz na serwer w celu udostepnienia, a ci goscie nie zostali zlapani bo tlumaczyli, tylko ze tlumaczenia UDOSTEPNIALI NA SERWERZE. Podejrzewam, ze kazdy z nich mial konto, pod ktorym publikowal napisy i w miare latwo bedzie to udowodnic.

Nalezy pamietac, ze z inetu mozesz legalnie sobie sciagnac WSZYSTKO, nie mozesz natomiast wszystkiego UDOSTEPNIAC.

www.pbase.com/arra
        R1+5D2
        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez Kolaj
          Wybacz, ale nie będę prowadził dyskusji na takim poziomie. Możesz sobie tłumaczyć z czego chcesz, nawet z węchu. Jeśli publikujesz, to łamiesz prawo.
          Przykro mi, ale się mylisz. Tłumaczenie ze słuchu jest już dziełem tłumacza i jako takie już podlega ochronie. Swoje dzieło może rozpowszechniać, nieprawdaż?
          Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Kolaj
            Żenada!

Sam sobie zrównaj swoją pensję. Pensje nie są ustalane odgórnie przez państwo i lepiej niech tak pozostanie. Niezasobność portfela nie upoważnia do kradzieży.
            Ja nie twierdzę, że upoważnia; jedynie tłumaczę dlaczego jest tak, a nie inaczej.
            I wszystko się zgadza, ale właśnie dość łatwo można zaobserwować, że wszelkiego rodzaju piractwo (i inne złodziejstwo) kwitnie na Świecie najbardziej w krajach, gdzie siła nabywcza w społeczeństwie jest najmniejsza.
            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez gwozdzt
              Ja nie twierdzę, że usprawiedliwia; jedynie tłumaczę dlaczego jest tak, a nie inaczej.
              I wszystko się zgadza, ale właśnie dość łatwo można zaobserwować, że wszelkiego rodzaju piractwo (i inne złodziejstwo) kwitnie na Świecie najbardziej w krajach, gdzie siła nabywcza w społeczeństwie jest najmniejsza.
              Zgoda, ale z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że uważasz, że piratów powinno się ścigać dopiero wtedy, kiedy poziom zamożności społeczeństwa się zrówna z zachodnimi standardami. Pozwól, że zacytuję:

"dodam jedynie taki mały warunek: przed aresztowaniem wszystkich użytkowników proszę mi tu najpierw zrównać siłę nabywczą złotówek i dolarów amerykańskich, tak aby za przeciętną pensję w Polsce można było kupić tyle samo płyt, filmów i oprogramowania, jak za przeciętną w USA."

I nie mogę się z tym zgodzić. Uważam, że skoro jesteśmy biedniejsi, to mniej mamy, a nie, że resztę, na którą już nas nie stać możemy sobie "wziąć".
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Zamieszczone przez KMV10
                Tłumaczenie ze słuchu jest już dziełem tłumacza i jako takie już podlega ochronie.
                Masz jakis paragraf na poparcie tej tezy? Oczywiscie chodzi o tlumaczenie bez zgody autora. Jak dla mnie to ze sluchu moge sobie przetlumaczyc wszystko. Zona bedzie mi czytac ksiazke, a ja sobie to zapisze w innym jezyku

www.pbase.com/arra
                R1+5D2

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez gwozdzt
                  Oczywiście, dodam jedynie taki mały warunek: przed aresztowaniem wszystkich użytkowników proszę mi tu najpierw zrównać siłę nabywczą złotówek i dolarów amerykańskich, tak aby za przeciętną pensję w Polsce można było kupić tyle samo płyt, filmów i oprogramowania, jak za przeciętną w USA.
                  Potem już bezwzględnie pozamykać wszystkich amatorów cudzej własności intelektualnej...
                  Jeszcze bym dodał. I ceny w Polsce zmniejszyć do takich jak w USA

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Drogi Arra - całe prawo autorskie o tym mówi - o twórcach
                    Myli się niekiedy tłumaczenie tekstu oryginalnego (i tu się pojawiają problemy copyrightowe) z często niedosłownym tłumaczeniem mowy.

Komentarz

• c42
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 266

a jezeli posiadam oryginalny film DVD ale mam taka wada zwroku ze wole odpalic ten film z divx'a i wrzucic sobie napisy to tez lamiem prawo? :>

Komentarz

• arra
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1023

Zamieszczone przez c42
                        a jezeli posiadam oryginalny film DVD ale mam taka wada zwroku ze wole odpalic ten film z divx'a i wrzucic sobie napisy to tez lamiem prawo? :>
                        Nie, bo nic nie udostepniasz.

www.pbase.com/arra
                        R1+5D2

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Kolaj
                          Zgoda, ale z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że uważasz, że piratów powinno się ścigać dopiero wtedy, kiedy poziom zamożności społeczeństwa się zrówna z zachodnimi standardami....
                          Piratów (tych którzy rozpowszechniaja) należy ścigać wszędzie. Jak nie będzie pirackich dóbr, to problem zniknie.
                          Ja miałem na myśli ściganie użytkowników.

a tu ciekawa wypowiedź:
                          Zamieszczone przez arra
                          ...
                          Nalezy pamietac, ze z inetu mozesz legalnie sobie sciagnac WSZYSTKO, nie mozesz natomiast wszystkiego UDOSTEPNIAC.
                          bo skoro można ściągnąć wszystko to zgodnie z tym użytkowników w ogóle nie mozna ścigać. Czy to prawda?
                          Ale jesli tak, to by potwierdzało moje przekonanie, że należy całe siły skierować na ściganie tych, którzy umożliwiają ściąganie.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Zamieszczone przez c42
                            To "dozwolony użytek" określony o ile pamiętam art. 23 prawa autorskiego. No problems.

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez c42
                              Nie. Nie łamiesz. Jaki to ma związek z publikowaniem/rozpowszechnianiem, o którym tutaj mowa?

Komentarz

• Tomasz1972
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3042

Hydepark
                                Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia

Zamykam

Komentarz

Pracuję...