Prognozy pogody

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Prognozy pogody

Jak ważne są światło i przejrzystość powietrza w fotografii, zwłaszcza pejzażowej, tłumaczyć nikomu nie trzeba. Wyjazd w plener, przy kiepskich warunkach, to pieniądze wyrzucone w błoto i kupa nerwów więc jego planowanie zawsze warto oprzeć o prognozowaną, z możliwe najwyższą dozą prawdopodobieństwa, pogodę. Opieranie się o jedno źródło jest dość ryzykowne, prognozy nie zawsze się sprawdzają, dlatego też dobrze je zweryfikować.
    I tu pojawia się moje pytanie: z jakich prognoz korzystacie? Ja obecnie zaglądam przed każdym wyjazdem do:
    Prognoz numerycznych IMGW
    Meteorogramów dla gmin w Polsce
    Brakuje mi natomiast dobrego źródła prognoz długoterminowych, takich na 3 - 4 tygodnie, ktoś z Was zna może takie?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

http://uk.weather.com/weather/local/PLXX0028 - dla wawy - ale jest tam chyba caly swiat
    zaleta: dlugoterminowa,
    a krotkoterminowe sprawdzam tylko w ICM

poza tym polecam programik pogoda ktory pobiera aktualne dane ze stacji meteo na lotniskach no i wtyczki do FF ;-)
    Instagram

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Ja tylko ICM. Bardzo sprawdzalna krótkoterminowa prognoza.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
        Brakuje mi natomiast dobrego źródła prognoz długoterminowych, takich na 3 - 4 tygodnie, ktoś z Was zna może takie?
        www.wrozka.pl

serio, uwazam że prognozowanie pogody na więcej niz 7-10 dni nie ma sensu. Uzasadnienie banalne: zmienność zjawisk klimatycznych :-)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

ICM - z uwagi na dawne zaszłości i sympatie.
          Jeśli prognozują opady wówczas prognozę przekalibrowuję do swoich potrzeb wg. współczynnika KMV.

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Jac
            http://uk.weather.com/weather/local/PLXX0028 - dla wawy - ale jest tam chyba caly swiat
            zaleta: dlugoterminowa
            Bardzo ciekawa propozycja, oczywiście powędrowała już do zakładek :-)
            Zamieszczone przez gwozdzt
            www.wrozka.pl
            serio, uwazam że prognozowanie pogody na więcej niz 7-10 dni nie ma sensu. Uzasadnienie banalne: zmienność zjawisk klimatycznych :-)
            Jeśli chodzi o prognozy telewizyjne to z moich obserwacji wynika że te kilkutygodniowe sprawdzają się zdecydowanie częściej niż bieżące ;-)

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Ja zaglądam na www.accuweather.com (na 15 dni) ale nie ma to specjalnego sensu...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Falco
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 25

Prognozy 3-4 tygodniowe sprawdzaja się w 50% - czyli będzie padać albo nie będzie.

Długoterminowa Pogoda dla Polski - pogoda na 16 dni. Największa sprawdzalność. Prognoza na lato na 16 dni! Akutalna pogoda w Polsce, ostrzeżenia meteorologiczne.
                Canon EOS

Komentarz

• LFB
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 372

Ja oglądam TVN Meteo raczej trafiają w zakresie 2-3 dni.
                  http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• chavez
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 337

Komentarz

• januszP.
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 634

tylko icm !

Komentarz

• mir123bych

ja zawsze po kurierxze na tvp oglądam albo w samochodzie w radio moim zdaniem sprawdza sie tylko wtedy gdy ma być słońce)

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

ICM ma sie rozumieć!

Hmmm, właśnie miałem zakładać nowy wątek o drżącym powietrzu, ale może tutaj się dowiem czegoś praktycznego...

Chodzi mi o to, że jak kilka dni temu robiłem fotki na lotnisku moim tele (200mmx1.6) to wszystko wyszło pomarszczone jakby to Afryka była a nie Katowice-Pyrzowice. Fakt, że słońce często wychodziło zza chmur, ale temperatura nie przekraczała 10C, może 15C po dłuższym nagrzewaniu samej płyty postojowej...

Czy da się w ogóle robić "niepomarszczone" fotki obiektów przy powierzchni ziemi odległych powiedzmy o 2-3km? Jakie są optymalne warunki pogodowe i klimatyczne, żeby efekt drżącego powietrza był minimalny? 200mm to w końcu nie jest najdłuższe możliwe tele a gdyby tak miało być zawsze, to przechodzenie na 300 czy 400mm juz zupełnie nie miałoby sensu w zastosowaniach nalotniskowych... Najlepiej jakby się tu wypowiedział jakiś bardziej doświadczony spotter. :rolleyes:

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

ICM nie działa: http://meteo.icm.edu.pl/gpp/index.php :-(

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...