Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Własnie nad tym rozmyślam, skąd bierzecie kasę na sprzęt, własnie stoje przed kupnem CANONA 30d i jakiegoś uniwersalnego obiektywu (na początek) daje to koszt ok 6000 -7000 zł. Nie fotografuje zawodowo, (dwa razy robiłem zdjęcia na studniówkach), zarobiłem 200 zł, a gdzie reszta.
Miałem NIKONA D50 z osprzętem, za który wziąłem ok 4000 zł. Żonie nawet nie mówię ile wydam na nowy sprzęt, bo by mnie chyba wygoniła. Porządny zestaw to sumy rzędu dziesiątek tysięcy zł. Skąd na to wziąć kasę. Jestem nauczycielem, trochę dorabiam, grając na chałturkach.
Nie wiem czy nie za bardzo się wpuszczam dąrząć do tego by mieć jak najlepszy sprzęt, może wystarczyłoby mi to co miałem. W końcu nie jestem zawodowcem (ale kilka L-ek by się przydało).
Byłoby pięknie gdybym mógł robić to co lubię (tak na razie jest z muzyką) i jeszcze na tym zarabiać, ale cóż, moje zarobione 200 zł prezentują się dość skromnie w zestawieniu z wysokimi cenami sprzętu.
Jak to wygląda u WAS? Czy to tylko drogie hobby, pasja, sposób na życie , jak się finansujecie, no i co na to Wasze ŻONY (jeśli je macie)
Poprostu odkładam co się da. Ostatnio rozpoczołem wielką wyprz.
na allegro - posprzedawalem co się tylko dało sprzedać. Gdy moja żona zobaczyła jak pozbywam się np. książek o wędkarstwie :-( (inne moje hobby) z uśmiechem powiedziała że kupimu to 400d:-D Kombinuję jak się da. Niestety też nie zarabiam kokosów. Dlatego też zainteresowałem się m42.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych wariatów. Robienie zdięć to przyjemność. Fakt że chciałoby się je robić jak najlepszym sprzętem, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro , żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
Powód: Automerged Doublepost
Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro , żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam
sam nie wiem skad sie kasa bierze. po prostu kupujesz szklo i 2 miechy latasz po polach, a nie pubach, sklepach. poza tym sa takie cudowne wynalazki jak raty. ot cala tajemnica, choc problemu za cholere nie rozwiazuje. ale jest to jakas metoda. niestety teraz dumam nad jakas krtka e-lka i na razie tez nie wiem skad na to wziac
jak sie ma 4 ososbowa rodzine i 1000 dochodu to niestety nija nie idzie moze jakas praktika i jeden cz/b fim w tygodniu i wywolywanie w domu , skanowanie u kolegi , tak to widze... co do zarabiania na zdjeciach hmm sadze ze trzba miec duzee doswiadczenie w fotografi by zaczac sprzedawac zdjecia , ja np nie sprzedaje
Często sprzętu nie zmieniam, a jak nadchodzi już ten moment to tak jak większość - wyprzedaż starych gratów na Allegro lub Ebay i jazda po nowy sprzęt. Pierwszą 350 kupiłem na raty a później jakoś poszło - wpadła jakaś kasa to kupiłem szkiełko itd.
Ja to nie wiem skąd biorę sam sięnad tym zastanawiałem nieraz ?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
hy hy hy, to nieźle, ale taka jest prawda, że jesteśmy populacją "gadżeciarzy" wydajemy dużo kasy na niepotrzebne pierdoły, skuszeni wielokrotnie reklamą lub promocjami, a to nowy model telefonu, a to znów co innego, co dodają do jakiegoś produktu - kupujemy, a potem się okazuje, że ani jedno, ani drugie nie jest nam potrzebne.
Ja sobie zalozylem karte kredytowa i bank mi placi za sprzet
A tak serio, to chyba nie chialbys miec wszystkiego od razu?
Tez tak kiedys chialem i z moim budzetem wpakowalem sie w jakies Sigmy i Tamrony z demobilu, wiecej tego bledu nie powtorze, chocbym mial robic 85-tka przez 2 lata
www.pbase.com/arra R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Komentarz