Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
bebesky : juz nie mam zamiaru sie tlumaczyc z mojej pracy, ktora tak naprawe praca tak do konca nie jest itd. Nie wydaje mi sie zebym zaprzeczal sam sobie, ale nie bede sie nad tym rozwodzil dokladnie, bo nie ma to sensu. Wczytuj sie dokladniej w posty, ktore pisze Reportaz to reportaz - kilkanascie zdjec, dzieki ktorym osoby ktore beda go ogladaly beda mogly czuc sie "jakby tam byly". Tyle w tym temacie.
Zamieszczone przez kjoanna
5sek x kilkaset fotek=...
Skadze... nie kilkaset Nie wyolbrzymiajmy.
Tu naprawde nikt sie do mnie nie przyczepil ze zaslaniam widzom czy cos. Tego nikt mi nie zarzucil. Na widowni byli moi znajomi i jakos zaden po wystepie nie zwrocil mi uwagi, wiec wydaje mi sie ze w tej kwestii nie zawinilem.
Ostatnio edytowany przez Gooferek; 6831.
Powód: Automerged Doublepost
Nie wydaje mi sie zebym zaprzeczal sam sobie, ale nie bede sie nad tym rozwodzil dokladnie, bo nie ma to sensu. Wczytuj sie dokladniej w posty, ktore pisze
Tu naprawde nikt sie do mnie nie przyczepil ze zaslaniam widzom czy cos. Tego nikt mi nie zarzucil. Na widowni byli moi znajomi i jakos zaden po wystepie nie zwrocil mi uwagi, wiec wydaje mi sie ze w tej kwestii nie zawinilem.
może po prostu ci ludzie byli ldobrze wychowani????
i nie chcieli robić awantury
a co do zaprzeczania sobie:
Napisałeś:
"Jako fotoreporter lokalnej gazety miałem za zadanie wykonać fotki"
"Wspolpracuje z gazeta "
"Pewnie to dlatego ze robie to wiecej dla siebie, dla wlasnej przyjemnosci i doswiadczenia, niz dla gazety,"
"Zawodowo pracuje zupelnie w innej branzy kompletnie nie zwiazanej z fotografia"
"zdjecia robie glownie dla siebie, a nie dlatego ze "gazeta mnie gdzies wysyla""
ponadto:
"bo dzieki mnie maja swietne zdjecia"
"nigdzie nie napisalem ze "mam swietne zdjecia""
Ech przez tego typu postawy psuje sie tylko wizerunek fotografom.
Drugim czynnikiem jest niestety cyfra ktora daje mozliwosc bezkarnego pstrykania wielu klatek (oczywiscie profi bo w nich migawka ma byc szybka i solidna a nie cicha) i dodajmy do tego jeszcze lampe blyskowa.
I mamy drugi pokaz w tym samym czasie :-)
A najgorsze sa te 8 klatkowe marki, np. na spiewanej poezji, do ktorych podpiety jest fotograf nie za bardzo wierzacy w swoje umiejetnosci. Za to wiare maja mu zapewnic pojemne karty.
Nastepnym razem to ci sceniczni artysci przestana w ogole sobie zyczyc robienia jakichkolwiek zdjec. Tylko tak dalej :-(
[QUOTE=szwayko;288548]A najgorsze sa te 8 klatkowe marki, np. na spiewanej poezji, do ktorych podpiety jest fotograf nie za bardzo wierzacy w swoje umiejetnosci. Za to wiare maja mu zapewnic pojemne karty.
QUOTE]
w sumie to najlepiej byłoby ustawić kilka kamer a potem wycinać klatki z filmów )) - wtedy na 100 % uda się zrobić super ujęcie
bo czy będzie z tego super zdjecie to już inna sprawa
Jak można robić zdjęcia w zamian za "promocje"? Przecież to paranoja! Gazety na tym zarabiają i dlatego muszą płacić. Trochę niepoważne podejście niszczące rynek. Właśnie przez takie praktyki w moim mieście nie da się znaleźć innej gazety niż Gazeta Wyborcza, która płaci za zdjęcia. Jak czytam takie posty to mocno obawiam się o moją przyszłość w zawodzie...
Rzeczywiscie... napisalem ze mam swietne zdjecia i zapomnialem o tym poscie Zwykle roztargnienie. Zwracam honor
do świetnych zdjęć jeszcze Tobie dużo brakuje-przejrzałem twoje portfolio i bez obrazy zwykłe gnioty[/QUOTE]
Jak na poziom fotografii w moim miescie to moje zdjecia sa swietne Moze jeszcze duuuuuuuuzo mi brakuje, ale staram sie jak moge.
No i z posta o zdjeciach na imprezach wyszlo wieszanie psow na fotografie A ja chcialem tylko zapytac czy zle zrobilem zeby miec pewnosc i wiedze na przyszlosc
Ostatnio edytowany przez Gooferek; 6831.
Powód: Automerged Doublepost
napisał GOOFEREK:
Jak na poziom fotografii w moim miescie to moje zdjecia sa swietne Moze jeszcze duuuuuuuuzo mi brakuje, ale staram sie jak moge.
skad jestes taki pewien ,że poziom fotografii w twoim miescie jest taki niski??
Moze to Ty zanizasz ten poziom-proponuje wiecej samokrytyki!!!!
A ja proponuje oceniac kogos pokazujac co sie samemu robi, tak dla porownania. Wydaje mi ze niestosownym jest krytykowac czyjes zdjecia nie pokazujac jednoczesnie swoich. Nie widze nigdzie w podpisie ani w profilu linku do portfolio.
A moje zdjecia z reporterki porownuje do zdjec naszego miejskiego artysty fotografika, rzekomo czlonka ZPAF, ktory niejednokrotnie robil zdjecia ze mna na tych samych imprezach i moje wyszly o wiele lepiej, nie tylko w moich oczach.
Wiec moze slowa: "troche samokrytyki" trzeba skierowac do siebie a nie do mnie??
A ja proponuje oceniac kogos pokazujac co sie samemu robi, tak dla porownania. Wydaje mi ze niestosownym jest krytykowac czyjes zdjecia nie pokazujac jednoczesnie swoich. Nie widze nigdzie w podpisie ani w profilu linku do portfolio...
Jak ja lubie takie teksty... swiezosc jajek bedziesz tez ocenial tylko wtedy jak bedziesz potrafil je zniesc???
Jak ja lubie takie teksty... swiezosc jajek bedziesz tez ocenial tylko wtedy jak bedziesz potrafil je zniesc???
maly OT:
tak mi sie przypomnialo jak jeszcze za czasow nikona zalozylam watek na cyberfoto ze zaczynam myslec o zmianie systemu... Ojeju jak sie zaczeli fotek domagac! Tylko do dzisiaj nie wiem po co... Bo jesli dobre fotki robie to moge zmienic czy na odwrot? he he
Komentarz