Sprzet a samolot

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • viTo
    Bywalec
    • 2006
    • 130

Sprzet a samolot

Witam. W bliskiej przyszlosci wybieram sie za granice samolotem. Przeczytalem watki:
    http://www.canon-board.info/showthre...hlight=samolot
    http://www.canon-board.info/showthre...hlight=samolot
    i chcialbym sie dowiedziec, czy sa jakies problemy zeby teraz przewiezc sprzet za granice??
    chodzi mi generalnie o to czy zapakuja mi aparat w jakis worek plastikowy i tyle... Tak mi powiedzialo 3 niezaleznych znajomych wiec nie wiem co mam o tym myslec...
    jak ktos moglby mi cos powiedziec na ten temat kto ostanio lecial to prosze o info.
    dzieki i pozdr*
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

mala torbe ze sprzetem bedziesz mogl wniesc na poklad samolotu, ale jesli beddziesz chcial wziosc statyw to moga sie nie zgodzic i bedziesz musial go dac do luku bagazowego
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• viTo
      Bywalec
      • 2006
      • 130

czyli normalnie nie beda mi pakowac aparatu w zadne torby itp. a statyw wrzuce do torby i do bagazowego...
      dzieki :-)
      EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:

Komentarz

• FOTOGRAF
        Uzależniony
        • 2005
        • 762

tylko pamietaj ze DUZEJ torby lub plecaka nie pozwola Ci wniesc na poklad! wtedy jest to mozliwe ze wpakuja w worek i do luku
        Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• viTo
          Bywalec
          • 2006
          • 130

plecak jest maly bo minitreekera mi gwizdneli w szkole...wiec kupilem na allegro jakis taki zwykly do aparatow... wchodzi body z obiektywem (bez gripa)+ jakies 2 dodatkowe szkla i jakies *******y typu karty pamieci czytnik, ladowarka itp...
          tak wiec mysle, ze dam rade :]

Komentarz

• ErnestPierwszy
            Uzależniony
            • 2006
            • 734

Wszystko zależy od linii lotniczej i kierunku. Jak leciałem na Teneryfę to mogłem wziąć co chciałem jako podręczny. Miałem plecak a w nim 350D z tamronem w kaburze, 1.5 litra wody, snickersy, paluszki, gazety, perfumy Ludzie mieli laptopy, i inne cuda.
            Zapytaj dokładnie u przewoźnika, wszystko Ci wytłumaczą i uspokoja. Panika jest chyba tylko na trasie za ocean i do Wielkiej Brytanii.

Komentarz

• FOTOGRAF
              Uzależniony
              • 2005
              • 762

skoro jest tak jak mowisz to nie powinienies miec zadnych problemow
              Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• viTo
                Bywalec
                • 2006
                • 130

zobaczymy i pewnie jak bedzie jakies fajne ujecie to wrzuce do watka... pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

PS. Jeszcze pytanie odnoscie przewozu alkoholu i papierosow. Ile mozna??
                Ostatnio edytowany przez viTo; 7689.

Komentarz

• zOOn
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 220

Latam dosc czesto - srednio 2 razy miesiecznie (roznymi liniami na rozne lotniska w Europie) - i nikt mi nigdy nie robil problemow. Aparat (a nawet 2 - 30D + A510) w torbie AW65 - i ta torba albo na ramieniu albo w plecaku albo w torbie podrecznej (na kolkach). Do tego zazwyczaj ze 2 dodatkowe szkla. I no problem.

A zonie sie zazwyczaj przyczepia o cos - ostatnio o solniczke metalowa...

Komentarz

• viTo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 130

OK. A jak jest z przewozem alkoholu i papierosow??

Komentarz

• Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2063

Spokojnie możesz wziąść ze sobą ale statyw napewno do bagażu głównego czyli luk bagażowy. Natomiast pewnie będą kazali pokazywać sobie obiektywy czy nie masz czego w środku, ostatnio w Monachium musiałem siedem obiektywów odbezpieczać z dekielków a przy Zenitarze pan stwierdził, że musi być to bardzo drogie szkło )))
                      Sprzęt wożę w CompuTrekkerze AW+ i nie było problemu.
                      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez zOOn
                        A zonie sie zazwyczaj przyczepia o cos - ostatnio o solniczke metalowa...
                        Normalka Mi się zdarzało dla sportu wkładać scyzoryk między obiektywy albo gdzieś w kieszeń plecaka - nigdy złego słowa nie powiedzieli, choć był prześwietlany, a jakże A pilniczek do paznokci... zawsze znajdą

Zamieszczone przez Mac
                        Sprzęt wożę w CompuTrekkerze AW+ i nie było problemu.
                        A ja kurcze nie mogę się przemóc, żeby Nature Trekkera wziąć... jednak zawsze jest to uczucie "a co będzie jak się przyczepią"... a ja za mocny w gębie nie jestem ;-)
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• zOOn
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 220

Zamieszczone przez muflon
                          Normalka [...] A pilniczek do paznokci... zawsze znajdą
                          O pilniczkach to by mozna osobny temat zrobic

Lecielismy w zeszlym roku zaraz po tych rzekomych atakach na Heathrow - wiadomo - kontrole wzmozone, dokladniejsze. Pytalem 5 razy czy wszystkie dziwne rzeczy wpakowala do bagazu rejestrowanego - oczywiscie tak.

Troche sie potem zdziwilem, jak gosc z security wyjal z jej plecaka 'pilniczek', niemal, 30 cm dlugosci. Nawet nie wiedzialem, ze taki ma... :-D

----------------------------------------------------------

Co do alkoholu to nie wiem - nie woze - zawsze 'uzywam' lokalnych .

A papierosow sie nie czepiaja. (No - nie wozilem ilosci hurtowych, ale 2-3 kartony sie zdarzalo).

Komentarz

• kazper
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 76

Ja w lecie wiozlem aparat i szkla w CompuTrrekerze na pokladzie (Central Wings) do Shannon.
                            Co do papierosów to mieliśmy z moja dziewczyną po 4 kartony bo tyle ponoć można i nie bylo problemów.
                            Alkoholu mieliśmy na zamówienie rodaków - ile sie zmieści. Dodam że mój bagaż ważyl 19,8kg a mojej dziewczyny ( ale i tak ja go dzwigalem) 19,6kg.
                            Fajki poszly na handel i auto z wypożyczalni sie zwrócilo.
                            Powodzenia.
                            kazper

Komentarz

• miszaqq
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 678

grudzien 2006:

lotnisko edinburgh - po rentgenie nic nie mowili przeszlo gladko (pakuje do toploadera lowepro a to z kolei do plecaka), czepili sie tylko 330ml wody mineralnej, wiec big lyk i wypilem na ich oczach

lotnisko rzeszow (kierunek stansted) - po rtg pan z przerazeniem w oczach pyta sie co to za metalowe przedmioty (moze jakis na szkoleniu byl) wiec mowie ze lustrzanka i obiektywy, no to trzeba bylo wyjac i pokazac, jak zobaczyl to puscil dalej, do tego zdejmowanie takich ******* jak zegarek, pasek i obuwie to wkur****** standard na polskich lotniskach

lotnisko stansted (lot krajowy do edi) - przeszlo gladko, nikt sie o aparat nie pytal, tylko znowu zabawa ze zdejmowaniem butow

najwiecej problemow zawsze robia na polskich lotniskach (wrecz sraja w gacie jak zobacza cos podejrzanego), najlepiej zadzwon do lini lotniczej ktora bedziesz lecial i na lotniska z ktorych bedziesz lecial tam ci udziela najrzetelniejszej informacji

fly high
                              EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

Pracuję...