Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
OK. Dzieki panowie i panie (jak sie zdazyly :]) Mysle, ze informacje ktore dostalem od was sa wyczerpujace, wiec juz nie zawracam wam glowy...
ps. w planach mialem wziac sobie litrowego tymbarka na podroz ale chyba zrezygnuje ]
Jeszcze raz dzieki... Pozdr*
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
Jedna rzecz - warto miec zdjecie na karcie w aparacie.
Mialem komiczna sytuacje raz w Balicach - kazali wlaczyc aparat i pokazac ze dziala.
Akurat nie milalem pusta karte - wiec cyknlaem fote ( w podloge) - na to podlatuje drugi celnik i ze tu nie wolno robic zdjec. Skasowalem na jego oczach.
W obiektywy tez mi zagladali. Latam po calej europie,a le takich cyrkow jak w Polsce to nigdzie nie robia
ok. to w dzien wyjazdu bede robil zdjecia na lotnisku :] zeby im pokazac ze dziala :-)ale nie wewnatrz tylko np. ze statywu jal laduje samolot
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
Odświeże temat bo w niedzielę wybieram się na 2 miechy do Irlandii, tym razem biore ze sobą Computrekkera wypchanego troche sprzętem i laptopem... W tym problem że chciałem go tak jakby ukryć, w sensie nie pokazywać babce przy ważeniu walizek (bo będe miał normalny do luku 15kg i podręczny 10kg)... Lece Ryanairem... Miał już ktoś styczność z czymś takim i jak to zostało potraktowane.
Scooter w innym wątki pisał: "przejdzie bez problemu....
niedawno leciałem do Anglii i miałem ze sobą max bagażu, a aprat w plecaku foto wogóle nie był liczony jako bagaż ..."
Może mi ktoś pomóc bo niechciałbym dopłacać ani tym bardziej zostawiać foto w Polsce... Z góry dzięki za pomoc
A ja kurcze nie mogę się przemóc, żeby Nature Trekkera wziąć... jednak zawsze jest to uczucie "a co będzie jak się przyczepią"... a ja za mocny w gębie nie jestem ;-)
Spokojnie bierz, nie czepiaja sie! pasuje do wymiarow kabinowki
Ostatnio polatalem z nim troche tu i tam.
BTW. Jak do tej pory doczepili mi sie jedynie do 500 f4 we Frankfurcie - kiedy upakowalem ja w 40l plecaku North Face-a
W tym problem że chciałem go tak jakby ukryć, w sensie nie pokazywać babce przy ważeniu walizek (bo będe miał normalny do luku 15kg i podręczny 10kg)... Lece Ryanairem... Miał już ktoś styczność z czymś takim i jak to zostało potraktowane.
Scooter w innym wątki pisał: "przejdzie bez problemu....
niedawno leciałem do Anglii i miałem ze sobą max bagażu, a aprat w plecaku foto wogóle nie był liczony jako bagaż ..."
Może mi ktoś pomóc bo niechciałbym dopłacać ani tym bardziej zostawiać foto w Polsce... Z góry dzięki za pomoc
Do UK generalnie można mieć tylko jedną sztukę podręcznego (nie 1 sztukę + aparat) i przynajmniej na kilku lotniskach na których byłem (LHR, BRS) było to ściśle przestrzegane - nie wiem jak do tego ma się Irlandia, niemniej jednak Ryanair dobrze nie wróży...
No to mam problem... Nich ktoś się jeszcze wypowie, zapewne nie jeden leciał tu i tam...
A z tym plecakiem jako dodatek pomyślałem, bo w zeszłym roku to kobitki oprócz tych 2 sztuk bagażu miały torebki wypchane więcej niż w tej walizce podręcznej i nikt uwagi nie zwracał...
Gdzieś kiedyś czytałem, że laptopa można przenieść osobno w torbie i załóżmy że Computrekker taką torbą jest i co wtedy?? Ważyłem ten plecaczek i już pod 10kg podchodzi, a tyle niby ma ważyć podręczny...
Edit. Jak narazie było tak, że ważenie było przy "bileterce" i tam też oddawałeś bagaż do luku (naklejała info lotu na walizce), a na podręcznym nic nie naklejała tylko ewentualnie ważyła. Po tym fakcie w zasadzie nikt nie sprawdzał co,kto,ile,ma bagażu...
No to mam problem... Nich ktoś się jeszcze wypowie, zapewne nie jeden leciał tu i tam...
Ryanair jest bardzo znany z restrykcyjnego podejścia do bagazu, jego wymiarów i wagi.
Wróżę problemu.
Zapomnij w ogóle o niepokazywaniu bagażu podręcznego.
W normalnej linii jeszcze by to przeszło, ale nie w R.
Zamieszczone przez czajna
Gdzieś kiedyś czytałem, że laptopa można przenieść osobno w torbie i załóżmy że Computrekker taką torbą jest i co wtedy?? Ważyłem ten plecaczek i już pod 10kg podchodzi, a tyle niby ma ważyć podręczny...
A wymiary? Jeśli mieście się w wadze i wymiarach, to nie ma problemu.
Zamieszczone przez czajna
Edit. Jak narazie było tak, że ważenie było przy "bileterce" i tam też oddawałeś bagaż do luku (naklejała info lotu na walizce), a na podręcznym nic nie naklejała tylko ewentualnie ważyła. Po tym fakcie w zasadzie nikt nie sprawdzał co,kto,ile,ma bagażu...
Piszesz to na podstawie lotów Ryanairem? Z opowieści znajomych wyłania mi się zupełnie inny obraz :-)
Ja mam problem inny, bo w Avro RJ-100 którym głównie latam, można zapomnieć o upchaniu któregoś z interesujących mnie pleacków, w schowku nad głową :-(
Witam to może ja się wypowiem, jako że też latałem tu i ówdzie.
Zawsze mój główny bagaż jest na styka albo troszkę ponad normę, ale 1 kilo to nawet w tanich liniach przymykają oko, a bagaż podręczny w tanich liniach jest do 8kg, a w tych sensowniejszych 10kg, i tak zawsze go łamie, ale nie mam z tym problemu wszystko pakuje do sporego plecaka, który nie wygląda na taki spory na moich plecach, bo mam prawie 2 m wzrostu i gdy podchodzę do nadania bagażu to łapie plecak pewnym ruchem, co by myśleli, że jest leciutki jak piórko i kładę na stopach opierając jednocześnie o ich biurko i tyle nigdy go nie sprawdzają dopiero na rentgenie a tam to już olewają ile to waży tylko trzepią obiektywy, raz miałem rosyjski MTO i w Monachium to go oglądali z każdej strony a rosyjskie oznaczenia tylko wzbudziły więcej podejrzeń ale obyło się bez problemów. Ale zawsze mogłem mieć tylko jeden podręczny żadnych dodatków, a jak miałem dodatki to musiałem tak zrobić aby wszystko w jedną torbę lub plecak zmieścić.
W zeszla sobote lecialem ale tylko z wypelnionym Slingshotem 200 i pokrowcem na garnitur. Poproszono mnie o otwarcie plecaka ale obeszlo sie bez wyjmowanie. Wiecej emocji wzbudzily sluchawki od DAPa, ktore mialem w przeswietlanej wiatrowce. Garnitur mimo, ze wymiary niekabinowe, przeszedl bez problemu.
Uwaga na tanie linie i generalnie na obsluge na lotniskach.
Nawet linie takie jak LOT, British A. sa obslugiwane przez wynajeta obsluge na lokalnych lotniskach (np. francuskie CDG). Obsluga wykonuje instrukcje-tzn. moze bezwzglednie wlepic kwit za nadbagaz (powyzej 8E/kg).
Co do wnoszenia ciezkich bagazy podrecznych (kilka obiektywow i pucha). Jezeli wydawane sa nalepki CABINE L. wystarczy wypakowac troche rzeczy i dac komus do potrzymania.
Kiedy wczesniej z G5 i lampa bralem mala torbe nigdy nie doklejano mi nalepki. Nie byl traktowany jako dodatkowa sztuka.
Laptop-zawsze proszony jestem o wyjecie laptopa z plecaka.
Uwaga na straz rewidujaca. W Budapeszcie kontroler cofnal tasmociag zeby przejrzec jeszcze raz torbe poprzednika i zwalil mojego laptopa na posadzke. Oczywiscie mundurowy dalej byl cool i nic go to nie obchodzilo.
Pasek-kaza wyjac hi hi nie tylko w Rzeszowie. W moim przypadku zawsze.
Napoje. Tylko opakowanie do 100ml i tylko w foliowej torebce. Zamiast negocjowac ze sluzbistami dajcie sobie spokoj i kupujcie do podrecznego tylko w wolnoclowym. Np. na liniach krajowych we Francji stosuja swoje wewn. przepisy i zakazuja wnoszenia plynow wogole. Trzeba sie sprzeczac. Szkoda czasu.
Napisze coś bo sam tutaj pytałem... Brałem normalną walizkę 15 kg do luku i plecak Lowepro Computrekker AW jako podręczny... Jeśli chodzi o plecak, bo to jest najważniejsze, miałem go na plecach i ani w jedną ani w drugą stronę nie musiałem go ani pokazywać, ani ważyć a przecież jest głębszy niż te ich 20 cm... Więc z plecakami raczej luz w Ryanairze, zależy też na kogo się trafi przy odprawie...
W tamtym roku leciałam do USA ze znajomymi. Linie lotnicze AlItalia (koszmar -nigdy więcej) Praktycznie nigdzie się nie przyczepiali. Jedynie zszokowana zostałam przy prześwietleniu w Chicago. Poproszono nas o wyjęcie sprzętu (aparat i dwie kamery plus parę drobiazgów do tego,) O mało się nie przewróciłam jak zobaczyłam, że miła Pani w mundurze obsypuje kamery jakimś białym pyłem. Na szczęście aparat sobie odpuściła. Jak mi później wyjaśniono, proszek wchodził w reakcję z ewentualnymi materiałami wybuchowymi. Następnie pod specjalnym światłem oglądano to na monitorze. Zastanawiam się jakbym się poczuła gdyby mój aparat nie ominęła ta niespodzianka. Proszku nie żałowano, dość suto posypano nim kamery. Chyba, że tak jej się ręka zatrzęsła :-) Mieliście taki przypadek?
Komentarz