[35, 50, 85] - wishful thinking?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

No jakby tak 20-tkę możliwą zrobili to byłbym w siódmym niebie, bo tu jest przerąbane znaleźć coś sensownego.
    Myślę że w 200-tkach jest ok. Jak tylko dadzą 1.8 z IS to wystarczy. W końcu ten 200/2.8 cenowo jest jeszcze do przełknięcia zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę co produkuje. Dla mnie to największe życzenia miałbym w zakresie od 24mm w dół. Przede wszystkim dobre 24L i 20L no jeszcze 16mm w możliwych pieniądzach.
    Jest tylko jeden problem czy oni nas czytają :-|.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez piast9
      Niestety prawa fizyki nie chcą się zmienić.
      Bez komentarza.

Zamieszczone przez akustyk
      dobre 24mm do pelnej klatki
      A temu co dolega?

a w 35mm poki co 35/1.4 jest cud miod orzeszki i w ogole wygrywa u mnie w konkurencji marzen nawet z kolacjo-sniadaniem ze Scarlet Johanson
      Obawiam się, że na f/1.4 aka wide open wygrywa Scarlet ;-)

Zamieszczone przez djtermoz
      Dlaczego zawsze musza je robic super jasne? Taki Nikon np. ma 85/1.4 tanszy 2x od EF 85/1.2L i znacznie lzejszy. Dlaczego?
      Bo tak chce gietrzy?
      Na poważnie: czytałem kiedyś na FM, że Canon nie ogląda się na nikogo ("konkurencję") tylko robi to co chce lub to co może zrobić. Priorytetowo traktuje te szkła, które sprzedają się słabo (nie eLki) lub te, których domagają się uczestnicy programu CPS (eLki)

Zamieszczone przez djtermoz
      Podobnie zwykla 50tka. Dlaczego 50L MUSI byc jasniejszy od wersji nie-L?
      W pewnym sensie (zawsze szkoda światła) cieszę się, że nie puścili 50L II. To dopiero zawęziłoby krąg odbiorców.

Zamieszczone przez MARANTZ
      Ja z niecierpliwością czekam na jakieś nowe szerokie stałki Canona o lepszej jakości optycznej od tych z podstawowej serii czyli 20,24,28,35 ze światłem 1.8 lub 2. Oczywiście z USM w cenie "przystępnej".
      Myślę, że przykład 17-85, 60/macro, 10-22 skutecznie dowodzi, że można tylko pomarzyć o czymś lepszym optycznie i jednocześnie tańszym.

Canon z ogromna checia zaspokoi gusta osobnikow plci meskiej, dla ktorych dlugosc lensa (lub dlugosc jego ceny) jest rekompensata dlugosci penisa... 8)
      No tak, nie wygląda z nogawki na świat to odrazu mierzysz go w mikronach.

Czasami ktoś potrzebuje 1/400 na 200mm w hali, na stadionach. Wykonalne tylko przy pomocy 200/1.8@3200, statyw/IS to nie wszystko.

Czasami ktoś potrzebuje zrobić z ręki zdjęcia o 4-5 nad ranem. Statyw odpada bo musi szybko cyknąć kilka miejsc. Wykonalne tylko przy pomocy 50/1.0L

Zamieszczone przez MMM
      Jestem ZA, tylko że to tylko pobożne życzenia.
      Zgodnie z tematem ;-)

Zamieszczone przez MMM
      50mm to standard dlatego ma aż 3 wersje pozycjonowane do różnej kategorii aparatu
      4, jest jeszcze makro. Jest jeszcze przynajmniej jeden segment rynku, w którym powinni dać jeszcze większy wybór. Chodzi mi o sport shooter'ów i tą 1/400 na 200mm. Dlatego ciekawe kiedy wyjdzie? 200/1.8L II

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      No jakby tak 20-tkę możliwą zrobili to byłbym w siódmym niebie, bo tu jest przerąbane znaleźć coś sensownego.
      Na dzień dzisiejszy IMHO tylko Sigma 20/1.8 jest bardzo sensowna.

Myślę że w 200-tkach jest ok. Jak tylko dadzą 1.8 z IS to wystarczy.
      Jak dadzą 1.8 i IS to wystarczy
      Jest tylko jeden problem czy oni nas czytają :-|.
      Wszelkie uwagi zgłaszaj do Chucka Westfall
      http://www.digitaljournalist.org/ część tech tips lub na dpreview.

Jeśli chciałbyś przekazać coś odnośnie przyszłego modelu to zrób to z 2-3 letnim wyprzedzeniem ;-)
      the silence is deafening

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

na dzis to wolal bym bardziej jakies 22/1.4 niz 35/1.2 ;-) i bede happy

ale pewnie wczesniej bede mial FF niz C wypusci 22/1.4
        Instagram

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez gietrzy
          Obawiam się, że na f/1.4 aka wide open wygrywa Scarlet ;-)
          "wide open" powiadasz? ;-)
          dobrze, ze w terminologii foto przeslony sie nie "spread" bo juz by w ogole bylo

z calym szacunkiem dla ww. panny ;-)

No tak, nie wygląda z nogawki na świat to odrazu mierzysz go w mikronach.

Czasami ktoś potrzebuje 1/400 na 200mm w hali, na stadionach. Wykonalne tylko przy pomocy 200/1.8@3200, statyw/IS to nie wszystko.
          akurat ten argument dzisiaj stopniowo traci na znaczeniu przy poprawiajacych sie matrycach i coraz lepszej pracy na wysokich czulosciach.
          ale zgadzam sie, ze nie jest to bez kozery robione w dlugich lensach. bardziej mialem na mysli krotsze gdzie, powiedzmy sobie szczerze, mocno otwarta dziura jest znacznie bardziej dla przyjemnosci ladnego rysowania niz dla autentycznej potrzeby (a moze ja po prostu jestem niemodny i starej daty, ze jak foce ludzi to delikatne poruszenie, czy uchwycony ruch reki mnie nie bola ;-) ).

Czasami ktoś potrzebuje zrobić z ręki zdjęcia o 4-5 nad ranem. Statyw odpada bo musi szybko cyknąć kilka miejsc. Wykonalne tylko przy pomocy 50/1.0L
          ale przekonaj mnie, ze ten argument nie jest dorabianiem ideologii

uwaga grzmie! do zdjec o tej porze uzywa sie ___statywu___. i nie robi sie ich na ___szybko___. pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel, tudziez w rajdach samochodowych kontra policja po dokonaniu czynow wysoko punktowanych
          statyw to w fotografii krajobrazowej nie tylko narzedzie do ustabilniania sprzetu, ale tez do blogoslawienstwo ___wymuszajace___ wieksza starannosc i dyscypliny komponowania ujec. to nawet w dzien sie uzywa, przy sloncu pozwalajacym na walenie z lapy

w pozostalych przypadkach (typu: 4-5 rano i wylazles focic scigajace sie motocykle na czasach 1/1000s) wracam do argumentu o ISO.

ultra-jasne szkla to zabawki dla tych co maja forse i/lub je potrzebuja. z priorytetem dla pierwszego kryterium ;-)
          przecietnemu fotografowi (mam na mysli rowniez pro, ale nie specjalizowanego w danej dziedzinie) spokojnie wystarczaja te "sredniaki" wiec 50/1.4 nie 50/1.2 L, ktore w 999/1000 przypadkow tez sie sprawdza

troche ironizujac ale:
          jesli ktos robi zdjecia motocyklom o 4-5 rano _bo_ ma 50/1.0 to to jest po mojemu kapke nie teges.
          ale jesli kupuje ten lens bo robi te foty komercyjnie i z jakiegos powodu musi - jak najbardziej.

if potrzeba then zakupy. nie odwrotnie
          www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

"wide open" powiadasz? ;-)
            dobrze, ze w terminologii foto przeslony sie nie "spread" bo juz by w ogole bylo
            Czacha kiedyś pisał/upominał kogoś, że CB czytają również osoby poniżej 18 lat więc nie chciałem tłumaczyć na polski.
            akurat ten argument dzisiaj stopniowo traci na znaczeniu przy poprawiajacych sie matrycach i coraz lepszej pracy na wysokich czulosciach.
            I tak i nie. Mi nie przeszkadza ISO6400 z 350/20D bo odbitki robie głównie 13x18cm. Jakość dla komercyjnych twardzieli jest w zakresie 100-400...
            Sytuacja ma się inaczej gdy np. Nill Toulme (ta 1/400 z 200/1.8 na DMarku2to jego minimum w baskecie) potrzebuje druknąć coś większego niż moje 13x18
            ale zgadzam sie, ze nie jest to bez kozery robione w dlugich lensach. bardziej mialem na mysli krotsze gdzie, powiedzmy sobie szczerze, mocno otwarta dziura jest znacznie bardziej dla przyjemnosci ladnego rysowania niz dla autentycznej potrzeby
            Oczywiście, że dla przyjemności ale również dla potrzeby - wieczorem puszcze ci cos na @ z 20mm/1.8, 3200

ale przekonaj mnie, ze ten argument nie jest dorabianiem ideologii
            1.
            Nill, powyżej żyje z foto. Sam kiedyś napisał, że jak ma robić basket poniżej 1/400 to woli zostać w domu.

2.
            http://photo.net/photodb/folder?folder_id=635539 Small Texas towns at 5 am. i inne fotki - projekt komercyjny ;-)

uwaga grzmie!
            Zgoda, ale są sytuacje, w których nie wolno ci użyć statywu, np. miasto Nowy Jork. Musisz mieć specjalne pozwolenia od Bloomberga: osobne na statyw do foto, osobne na statyw wideo, itp. itd.

w pozostalych przypadkach (typu: 4-5 rano i wylazles focic scigajace sie motocykle na czasach 1/1000s) wracam do argumentu o ISO.
            Też, z niecierpliwością oczekuje co da nam to 6400. Mam nadzieję, że nie zrobią tego co Panasonic i nie wypiorą szczegółów na 6400 tylko po to by dać nam 6400.

troche ironizujac ale:
            jesli ktos robi zdjecia motocyklom o 4-5 rano _bo_ ma 50/1.0 to to jest po mojemu kapke nie teges.
            ale jesli kupuje ten lens bo robi te foty komercyjnie i z jakiegos powodu musi - jak najbardziej.
            http://photo.net/photodb/folder?folder_id=635539
            if potrzeba then zakupy. nie odwrotnie
            Sytuacja jest bardzo skomplikowana w PL. Nie można prosto stwierdzić czy mam potrzebę by mieć np. 85L i tego typu szkła bo nikt nie ma tych szkieł do wypożyczenia/testów na miejscu/czy nawet do pomacania.
            Nawet mot fuc Canon Polska!
            Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
            the silence is deafening

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

Nie wiem jakie jest światło na baskecie w USA - ale pewnie lepsze niż w Arenie w Poznaniu. W Arenie spokojnie wyciągałem 1/400 przy iso 1600 f4.
              Zakładając, że gośc ma f2.8 - pozwoli mu to zmniejszyć iso do 800.
              No, chyba żę ma mniej światła niż przy niewłączonych wszystkich lampach w arenie.
              Bo to jest tak, że nie robiłem jeszcze nigdy sportu w miejscu, gdzie iso 1600 f4 nie starczałoby, aby dostać czas 1/400 - 1/500. A parę wydarzeń sportowych już zrobiłem.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Zwracam honor - znalazłem jego stronę.
                "
                Canon EOS-1D Mark II, 200mm
                ISO 3200, 1/400 at f/1.8"

no cóż. Zapomnieli mu włączyć świateł na sali gimnastycznej.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                tu tu

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

gietrzy - Nill Toulme miesci sie w mojej definicji faceta ktory ma kase i potrzebe ale dawaj foty - z checia zerkne

w temacie fotografow sportowych - szukam zdjec kolesia o nazwisku Andrew Bernstein. przy czym nie tyle z kosza, bo tego jest troche, ale z hokeja. facet jest fisza w Staples Center i od 25 lat robi na meczach LA Kings, co obejmuje m.in. takie nazwiska jak najwiekszy sportowiec grecki Wayne Gretzky, Luc Robitaille czy Rob Blake. i ni grzyba nie moge sie dogrzebac do tych fot. snowboarder - czytasz ten watek? ;-)
                  www albo tez flickr

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

tu jest jego strona:

ale tylko kosz. :/
                    może napisz mu maila ;] - jest na stronie.

Nill Toulme: http://www.toulme.net/
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    tu tu

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez adamek
                      hehe... no powinienem Ci w tym momencie napisac moje ulubione "brawo Sherlocku, jak na to wpadles"

moze faktycznie wysle mu maila, bo obejrzalbym jakies zdjecia a ni grzyba nie moge znalezc
                      www albo tez flickr

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Tak od dłuższego czasu nie mogę oprzeć się marzeniu/wrażeniu, że skoro mamy 85/1.2L II, mamy 50/1.2L to może czas na 35/1.2L?
                        Argumentem mogłoby być dodanie powłok, poprawienie (jeszcze bardziej) listków przysłony i uszczelki.
                        Może 1.2 na 35mm nie zwiększyłoby i tak już dużego "dyszla" ;-)
                        Cenowo $1850

Co wy na to?
                        Typowo onanistyczny wątek dla kolekcjonerów nowych zabawek Słowo "Argumentem" zamieniamy na "Pretekstem"
                        Digart

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez MMM
                          Typowo onanistyczny wątek dla kolekcjonerów nowych zabawek Słowo "Argumentem" zamieniamy na "Pretekstem"
                          Jak zwał tak zwał. Te powłoki i f/1.2 skłoniłyby mnie do drugiego podejścia do 35mm
                          the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1696

....nawet z kolacjo-sniadaniem ze Scarlet Johanson
                            no prosze.... mamy te same gusta
                            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

akustyk: nigdzie indziej go nie znalazłem. :/

miłego pisania maili.

sherlock.
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              tu tu

Komentarz

• Pikczer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2578

Jak zwał tak zwał. Te powłoki i f/1.2 skłoniłyby mnie do drugiego podejścia do 35mm
                                Drugiego podejscia? Tzn., ze tamto szkielko bylo do d...y i nie spelnialo Twoich oczekiwan? Hmmm... rozumiem - czekasz na cos lepszego

Komentarz

Pracuję...