[35, 50, 85] - wishful thinking?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

[35, 50, 85] - wishful thinking?

Tak od dłuższego czasu nie mogę oprzeć się marzeniu/wrażeniu, że skoro mamy 85/1.2L II, mamy 50/1.2L to może czas na 35/1.2L?
    Argumentem mogłoby być dodanie powłok, poprawienie (jeszcze bardziej) listków przysłony i uszczelki.
    Może 1.2 na 35mm nie zwiększyłoby i tak już dużego "dyszla" ;-)
    Cenowo $1850

Co wy na to?
    the silence is deafening
  • frikmen
    Bywalec
    • 2006
    • 158

...nie u Canona zwiekszyłoby to obiektyw o połowę.
    Jest takie niezłe szkło do M-ki.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez frikmen
      ...nie u Canona zwiekszyłoby to obiektyw o połowę.
      Jest takie niezłe szkło do M-ki.
      http://www.cameraquest.com/voigt3512.htm
      Dlaczego? Technika nie stoi w miejscu. Poza tym do czasu pełnej klatki (czytaj normalnego wizjera) jestem zmuszony być niewolnikiem AF.
      the silence is deafening

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Zawsze możesz kupić FF jest już dostępne i to dość długo...
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez gietrzy
          Tak od dłuższego czasu nie mogę oprzeć się marzeniu/wrażeniu, że skoro mamy 85/1.2L II, mamy 50/1.2L to może czas na 35/1.2L?
          ....
          Co wy na to?
          Czy ja wiem...?
          Z tego co wiadomo 35/1,4L jest niemalże doskonałe. O wiele bardziej do poprawy nadawałoby się 24/1,4L które ponoć nie za dobre w swojej klasie. O czymś szerszym nawet nie wspominając (np. 18 czy 20/2.0L)
          A jesli już 35mm, to chyba nawet bardziej przydaloby się dobre 35/1.8 USM
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Mac
            Zawsze możesz kupić FF jest już dostępne i to dość długo...
            Pewnie kupie, ale dopiero to, o którym pisze Jarek w horyzoncie (ISO 6400, zwiększona dynamika, sprzątaczka - przy stałkach to mus)
            Chociaż czytając cytat snowboardera - dostępny również w horyzoncie - to niewiadomo czy Jarkowy aparat to consumer FF czy premium FF.

5D - jak kiedyś pisałem, dla mnie jest warte 6000 PLN max
            the silence is deafening

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez gwozdzt
              A jesli już 35mm, to chyba nawet bardziej przydaloby się dobre 35/1.8 USM
              Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Brakuje mi czegoś stałego szerszego, nie będącego L-ką i nie kosztującego wiele $$$. 35/2 to jednak technologiczny staroć i prosi się o upgrade. I w podobnym duchu, również <35...
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez gietrzy
                Dlaczego? Technika nie stoi w miejscu.
                Niestety prawa fizyki nie chcą się zmienić.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

dobre 24mm do pelnej klatki

a w 35mm poki co 35/1.4 jest cud miod orzeszki i w ogole wygrywa u mnie w konkurencji marzen nawet z kolacjo-sniadaniem ze Scarlet Johanson
                  www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Brakuje mi czegoś stałego szerszego, nie będącego L-ką i nie kosztującego wiele $$$. 35/2 to jednak technologiczny staroć i prosi się o upgrade. I w podobnym duchu, również <35...
                    Idąc tym tropem, Canon powinien linię pozostałych popularnych stałek upodobnić do 50mm czyli
                    1) plastic-fantastic dający jednak jakość optyczną lepszą od średnich zoomów (50/1,8 II)
                    2) model średni (IF, USM)
                    3) full profi L

Co więc by trzeba zrobić?
                    1) uplastikowić 24/2,8; 28/2,8 oraz 35/2,0 i sprzedawać w cenie około 50/1,8 II
                    2) zrobić porządne 35/1,8 USM oraz 24/2,0 USM. 28/1,8 USM jest.
                    3) zrobić 28L (opcjonalnie)

Jeśli chodzi o 20mm wydaje mi się, że wystarczyłyby 2 modele: 20/2,8 USM II (poprawiony optycznie!) i wreszcie jakieś 18 czy 20/2,0L

Natomiast krótko-średnie tele widziałbym tak:
                    85mm bez zmian, f/1,2L i f/1,8 są ok,
                    100mm bez zmian, f/2,0 i f/2,8 macro wystarczą
                    135mm f/2 jest OK, natomiast z f/2,8 wywalić ten softfocus, a wyposażyć w USM
                    200mm ??? jest tylko f/2,8L i tu mam dylemat? Jedni chcieliby f/1,8 ;-) ale może jakieś amatorskie 200/4.0 USM też by się przydało?
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Zamieszczone przez piast9
                      Niestety prawa fizyki nie chcą się zmienić.
                      Zmieniają się, jak odpowiednio je poprosić. Choćby DO
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• djtermoz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 995

Zamieszczone przez akustyk
                        a w 35mm poki co 35/1.4 jest cud miod orzeszki i w ogole wygrywa u mnie w konkurencji marzen nawet z kolacjo-sniadaniem ze Scarlet Johansson
                        E tam, akustyk - az tak dobry ten 35/1.4 nie jest!

Canon ma szczerze mowiac glupia polityke jesli chodzi o eLki. Przynajmniej niektore. Dlaczego zawsze musza je robic super jasne? Taki Nikon np. ma 85/1.4 tanszy 2x od EF 85/1.2L i znacznie lzejszy. Dlaczego? Bo Nikon na sile nie probowal zrobic z tego swiatla 1.2.
                        Podobnie zwykla 50tka. Dlaczego 50L MUSI byc jasniejszy od wersji nie-L? Nie mozna zrobic fajnej niewielkiej 50tki ze swiatlem 1.4? Bylby znacznie mniejszy, lzejszy, tanszy. Wiecej by ich sprzedali.

Nie mowiac oczywiscie o odnowieniu calej linii tanich szerokich stalek bo to mamy w tej chwili to jest zenada panowie.
                        djtermoz@pbase

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

Ja z niecierpliwością czekam na jakieś nowe szerokie stałki Canona o lepszej jakości optycznej od tych z podstawowej serii czyli 20,24,28,35 ze światłem 1.8 lub 2. Oczywiście z USM w cenie "przystępnej". Choć choruję oczywiście na obecną 35L...
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez djtermoz
                            E tam, akustyk - az tak dobry ten 35/1.4 nie jest!
                            nie no... wiadomo, ze onanizm ma swoje granice

Canon ma szczerze mowiac glupia polityke jesli chodzi o eLki. Przynajmniej niektore. Dlaczego zawsze musza je robic super jasne? Taki Nikon np. ma 85/1.4 tanszy 2x od EF 85/1.2L i znacznie lzejszy. Dlaczego? Bo Nikon na sile nie probowal zrobic z tego swiatla 1.2.
                            Podobnie zwykla 50tka. Dlaczego 50L MUSI byc jasniejszy od wersji nie-L? Nie mozna zrobic fajnej niewielkiej 50tki ze swiatlem 1.4? Bylby znacznie mniejszy, lzejszy, tanszy. Wiecej by ich sprzedali.
                            odpowiadam: bo sa chetni, zeby zaplacic 3x wiecej i kupic te 1/2 dzialki swiatla. a Canon z ogromna checia zaspokoi gusta nadzianych forsa osobnikow plci meskiej, dla ktorych dlugosc lensa (lub dlugosc jego ceny) jest rekompensata dlugosci penisa... 8)

Nie mowiac oczywiscie o odnowieniu calej linii tanich szerokich stalek bo to mamy w tej chwili to jest zenada panowie.
                            i wlasnie dlatego ludzie spogladaja pietro wyzej - w kierunku eLek. no bo jak ich stac na 5D to dlaczego Canon ma im umozliwic kupienie budzetowych stalek, jesli dadza sie skusic na te nie-budzetowe?

sori Winnetou, ale byznes yz byznes
                            www albo tez flickr

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez gwozdzt
                              Idąc tym tropem, Canon powinien linię pozostałych popularnych stałek upodobnić do 50mm czyli
                              1) plastic-fantastic dający jednak jakość optyczną lepszą od średnich zoomów (50/1,8 II)
                              2) model średni (IF, USM)
                              3) full profi L

Co więc by trzeba zrobić?
                              1) uplastikowić 24/2,8; 28/2,8 oraz 35/2,0 i sprzedawać w cenie około 50/1,8 II
                              2) zrobić porządne 35/1,8 USM oraz 24/2,0 USM. 28/1,8 USM jest.
                              3) zrobić 28L (opcjonalnie)

Jeśli chodzi o 20mm wydaje mi się, że wystarczyłyby 2 modele: 20/2,8 USM II (poprawiony optycznie!) i wreszcie jakieś 18 czy 20/2,0L

Natomiast krótko-średnie tele widziałbym tak:
                              85mm bez zmian, f/1,2L i f/1,8 są ok,
                              100mm bez zmian, f/2,0 i f/2,8 macro wystarczą
                              135mm f/2 jest OK, natomiast z f/2,8 wywalić ten softfocus, a wyposażyć w USM
                              200mm ??? jest tylko f/2,8L i tu mam dylemat? Jedni chcieliby f/1,8 ;-) ale może jakieś amatorskie 200/4.0 USM też by się przydało?
                              Jestem ZA, tylko że to tylko pobożne życzenia. 50mm to standard dlatego ma aż 3 wersje pozycjonowane do różnej kategorii aparatu, reszta to już jakieś widzimisię Canona.
                              Z powodu dużej popularności cropa spodziewałbym się raczej nowszej wersji 35mm/2.0 o jakości takiej jak 50/1.4 85/1.8 100/2.0...
                              Digart

Komentarz

Pracuję...