Tanie Paliwo !

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Janusz Body
    Ja to zrozumiałem dokładnie tak jak stoi napisane
    Aaaaa...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      Vitez, Ty to juz artykuly spozywcze przez neta zamawiasz? Ossstro
      Nie rozumiem co w tym dziwnego. Prosta kalkulacja co mi sie bardziej oplaca/co jest wygodniejsze. A wiesz ze zarcie dla kotow i artykuly AGD (ostatnio kuchenke mikrofalowa) tez przez neta kupuje?
      Nazwij to lenistwem, wygodnictwem, a ja to nazywam korzystaniem z udogodnien cywilizacji 8) pozwalajacym zaoszczedzic na paliwie (to tak nawiazujac do tematu ), albo ogolnie na kosztach/fatydze osobom niesamochodowym.

Komentarz

• jazzY
        Bywalec
        • 2005
        • 116

Jesli chodzi o niskie ceny paliw, hm.. to polecam coś na ten temat. Powiem tylko, ze znajomy zaszczepił juz paru kierowców pomysłem. Posiada diesla (VW 1.9, 2002r).. jest dośc ostrożny i najpierw naczytał sie na ten temat sporo przed podjęciem decyzji i napytał się praktyków w tym temacie. W końcu podjął decyzję i leje do baku 50% na 50% olej napedowy i olej rzepakowy (litr za 2.40,-zł ).
        Jeżdzi już tak ponad rok.. nie ma żadnych dodatkowych urządzen w silniku, a auto hula lepiej niż na samym oleju napedowym W zimie tylko podobno dolewa cos do paliwa, zeby się rzepakowy nie ścinał.
        A sa i tacy, co leją 80%/20%.

Polecam temat do poczytania. Moze warto....zostanie wiecej kasy na nowe obiektywy
        Tylko nie wiem jak jest z legalnością takich dolewek...

Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Ostatnio edytowany przez jazzY; 3080.

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

No bo na tym oleju mozna całkiem normalnie ale nielegalnie (cóż z tego) jeździć. Panowie Zientarscy dosyć szeroko omawiali temat w Antyradiu. Ja niestety mam benzyniaka
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Hmm... a to jest to samo, co popularne swego czasu "biopaliwa"? ;-)
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Nie do końca biopaliwa to miszeszanka benzyny z tzw biokomponentami. Tu mamy tylko biokomponenty i tylko do diesla. I dodatku w jakiej cenie
              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• jazzY
                Bywalec
                • 2005
                • 116

@muflon, @kami74 ...biopaliwo benzynowe polega na dodatku alkoholu do etyliny.. No i nie wiem czy by sie opłacał taki numer, zeby jezdzić tylko na samym dodatku, tak jak w dieslu..heh.
                No chyba, żeby denaturowaną jagodziankę na kosciach lać do baku Ale i to chyba zbyt drogo wychodzi.
                Diesle rulezz..! ;-)

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Panowie, zawsze mozna zalozyc instalacje LPG. Problemow z tym w cholere, ale jednak jakby taniej

Komentarz

• jazzY
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 116

Panowie, zawsze mozna zalozyc instalacje LPG. Problemow z tym w cholere, ale jednak jakby taniej

Nie powiedziałbym. Czytałem niedawno dokładne porównanie kosztów eksploatacji diesla(na samym oleju napędowym) i benzyniaka na gazie LPG.. Wynik kosztów był per saldo porównywalny(wliczając wszystkie koszty obsługi tych silników).
                    W wersji diesla na oleju rzepakowym masz jeszcze tańsze paliwo, a w benzyniaku dochodzi koszt samej instalacji gazowej, koszt przeglądów i napraw tej instalacji, wzrost żuzycia paliwa na gazie o jakieś 20-30% (benzynowe silniki zużywają jakieś 40% więcej paliwa od diesli, a jeszcze dodaj owe 30%, ze na gazie)
                    Wg mnie kosztów diesla na dwoch olejach 50/50, albo jeszcze lepiej, nic nie pobije

Komentarz

• Richie
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 625

U nas okradają chyba najbardziej w Polsce. Pb95 za 4,04 ,Pb98 za 4,19 ,ON za 4,06. Paranoja w tym Nowym Tomyślu
                      Richie
                      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• liquidsound
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1956

Zamieszczone przez jazzY
                        Nie powiedziałbym. Czytałem niedawno dokładne porównanie kosztów eksploatacji diesla(na samym oleju napędowym) i benzyniaka na gazie LPG.. Wynik kosztów był per saldo porównywalny(wliczając wszystkie koszty obsługi tych silników).
                        W wersji diesla na oleju rzepakowym masz jeszcze tańsze paliwo, a w benzyniaku dochodzi koszt samej instalacji gazowej, koszt przeglądów i napraw tej instalacji, wzrost żuzycia paliwa na gazie o jakieś 20-30% (benzynowe silniki zużywają jakieś 40% więcej paliwa od diesli, a jeszcze dodaj owe 30%, ze na gazie)
                        Wg mnie kosztów diesla na dwoch olejach 50/50, albo jeszcze lepiej, nic nie pobije
                        Ciezko mi sie zgodzic bo z wlasnych obserwacji:
                        spalanie wzroslo mi z 7 litrow 95 na 8 litrow lpg na 100km poza miastem i proporcjonalnie tyle samo w miescie czyli to jest duzo mniej niz 20%, co do eskploatacji to tylko czesciej trzeba wymieniac filtry, i co 50 Mm wylewac mazut z instalacji, oraz dbac aby swiece byly sprawne i to w zasadzie wszystko. Przy cenie za litr lpg 2,10 za litr, przejechanie 100km laguna 1.8 (96 "konna") kosztuje mnie 16zl i 80 groszy, zaokraglam do 17zl bo trzeba doliczyc spalanie benzyny przy odpalaniu. Analogicznie porownujac do autka o podobnej mocy (mojej girlfriend) czyli citroen xsara 1,9 D doladowany (podobne moce), spalanie u Niej wynosi min 6 litrow na 100km. Przyjmujac cene za ON 4zl to mamy 24zl na 100km...rachunek lepszy dla lpg.
                        Posiada diesla (VW 1.9, 2002r).. jest dośc ostrożny i najpierw naczytał sie na ten temat sporo przed podjęciem decyzji i napytał się praktyków w tym temacie. W końcu podjął decyzję i leje do baku 50% na 50% olej napedowy i olej rzepakowy (litr za 2.40,-zł ).
                        Jeżdzi już tak ponad rok.. nie ma żadnych dodatkowych urządzen w silniku, a auto hula lepiej niż na samym oleju napedowym W zimie tylko podobno dolewa cos do paliwa, zeby się rzepakowy nie ścinał.
                        A sa i tacy, co leją 80%/20%.
                        Tak, wszystko pieknie tylko chcialbym zauwazyc ,ze olej rzepakowy nie jest paliwem w swietle ustawy, czyli jezdzenie na nim jest nielegalne, a gdy zatrzymaja Cie panowie w zielonym autku z niebieskimi kogutami na dachu i napisem "inspekcja transportu drogowego" to przyjemnosc Cie ta moze duzo kosztowac...oczywiscie prawdopodobienstwo tego jest niewielkie ale jednak jest realne. Rownie dobrze , mocno kombinujac mozna jezdzic na lpg z butli turystycznej, ktore to nie maja akcyzy i wtedy jezdzi sie za darmo:wink: na to tez sa sposoby.
                        1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                        Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Do tego co napisal liquidsound odnosnie kosztow eksploatacji dizel vs. lpg dodam, ze koszt instalacji lpg jest niczym w porownaniu do roznicy cenowej silnika dizla i benzyniaka.

Komentarz

• liquidsound
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1956

Do tego co napisal liquidsound odnosnie kosztow eksploatacji dizel vs. lpg dodam, ze koszt instalacji lpg jest niczym w porownaniu do roznicy cenowej silnika dizla z benzyniakiem.
                            Wlasnie dominik, o tym juz totalnie zapomnialem a i od siebie dodam jeszcze ,ze wiekszosc ludzi ktorzy kupuja auta, kupuja uzywane, bardzo czesto kilku letnie. W przypadku benzyniakow sprawa jest prosta, ale starsze diesle, a szczegolnie doladowanego to troszke mina, wystarczy kupic pasacika TDI z nie szczelna sprezarka(a syfow takich przywiezionych z zagranicy sa tysiace) ile kosztuje zabawa zeby naprawic sprezarke to nawet nei chce mowic
                            1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                            Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• jazzY
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 116

Panowie, zapominacie że kupując drożej diesla, drozej go też odsprzedajemy, wiec koszt nie jest taki, ze tą róznice w cenie tracimy....odzyskujemy ją przy odsprzedaży.
                              Poza tym przebieg silnika diesla w porownaniu do benzyniaka na LPG jest nieporownywalnie większy (koszt remontu głównego przy sporych przebiegach ma swoje znaczenie). A i świec np zapłonowych kupować nie trzeba :wink: a i instalacja elektryczna zapłonowa, (no i sama gazowa) się nie psuje, bo jej nie ma :wink:
                              No i w końcu przy dieslu nie dopłaca się na przeglądzie technicznym ponad 100zł za samo posiadanie instalacji LPG...
                              Dodam jeszcze, ze z samozapłon auta podczas wypadku w dieslu nie grozi.
                              W sumie jeśli chodzi o koszty.. porównywalnie. Bezpieczeństwo na duży + diesla

P.S. Koszt 1 litra Lpg..zgadza się: 2.10,-zł.., ale olej napędowy na dobrych stacjach w Katowicach jest dziś po 3.70,-zł (nie po 4.0) :razz:

Komentarz

• DoMiNiQuE
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3548

jazzY, ja tam sie tak szybko do diesla nie przekonam. ewentualnie do jakiegos wypasonego HDI, ale na takiego mnie nie stac

Dzis tankowalem LPG na Lotosie - 2.02
                                i PB95 n BP - 3.95
                                Nie zwrocilem tylko uwagi ile kosztuje ON ...jak zawsze

Komentarz

Pracuję...