Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Może się komuś przyda, akurat zmieniałem kartę graficzną i testowałem.
Czas odszumiania SI w Lightroom Classic:
- laptop bez karty graficznej (nie wiem jaki dokładnie procek) - 20 minut
- PC z GTX 1050 Ti - 90 sekund
- PC z RTX 4060 - 10 sekund
Może się komuś przyda, akurat zmieniałem kartę graficzną i testowałem.
Czas odszumiania SI w Lightroom Classic:
- laptop bez karty graficznej (nie wiem jaki dokładnie procek) - 20 minut
- PC z GTX 1050 Ti - 90 sekund
- PX z RTX 4060 - 10 sekund
Jeśli możecie podzielcie się swoimi wynikami.
U mnie na blaszaku z RTX 3060Ti plik z R odszumia się 12-15s.
PC, i7-12700KF + RTX 3060ti - 16s, łącznie z zapisem na dysku (a nie tylko "do końca" paska, to ok 10s)
ładowałem kilka plików różnie zaszumionych, czas mniej więcej ten sam
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Plik 32 MPx: i5 13600K + RTX 3060 - 15 s
Duże znaczenie ma wielkość piku źródłowego i fajnie, jakbyście to tez podali. 20MPx pójdzie znacznie szybciej niż 32
Plik 32 MPx: i5 13600K + RTX 3060 - 15 s
Duże znaczenie ma wielkość piku źródłowego i fajnie, jakbyście to tez podali. 20MPx pójdzie znacznie szybciej niż 32
Dobry pomysł - zrobię testy na różnych plikach (6d, 6d2, R, R6m2 i R5) ale już tylko na RTX 4060 zobaczmy co wyjdzie, ale dopiero wieczorkiem.
Wiadomo, że nie chodzi o jakieś aptekarskie pomiary, ale generalnie rząd wielkości, wszyscy w necie robią testy kart graficznych pod kątem wydajności w benchmarkach, grach, ale takich "pomiarów" nie widziałem.
Panowie i Panie, może ktoś ma wiedzę w następującej sprawie?
Mam komputer na Xenonie z różnymi mniej typowymi komponentami, między innym z kartą graficzną typu Nvidia Quadro. Przymierzam się do jej wymiany. Co lepiej zrobić: wyższy model Quadro czy karta typu GTX/RTX?
W różnych benczmarkach karty gamingowe sa lepsze i to znacznie, ale to są benczmarki oparte na grach, a podobno Quadro jest lepsze w zastosowaniach naukowych i projektowych. Do której kategorii zalicza się obróbka zdjęć?
Nie chodzi mi o wyciskanie maksa, ale o upgrade w rozsądnym budżecie.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Dużo zależy od tego, jaką przepustowość ma złącze pci express na twojej płycie. Gdzieś czytałem, że aplikacje Adobe są teraz optymalizowane pod RTX'y 3 i 4 serii. Ale jeśli płyta nie wspiera pci express x16, to nie rozwiną one pełni skrzydeł. I na dzisiaj zakup GTX'a to już bym sobie darował. Ja, składając kompa, w ogóle nie myślałem o grach (jeśli nawet coś odpalę, to z kategorii tych, że jakiegokolwiek RTX'a bym nie miał, to i tak wystarczy), a o obróbce foto głównie. Wziąłem specjalnie RTX'a 3060 pomimo, że teoretycznie 4060 mogłem mieć za podobne pieniądze, ale w przeciwieństwie do 4060 ma 12 GB vram (4060 ma 8 GB), co wg info z sieci ma mieć coraz większe znaczenie dla aplikacji Adobe. Zależało mi też na ciszy, stąd dłuższa wersja, z 3 wentylatorami i większym radiatorem, która przez większość czasu pracuje w trybie pasywnym. W niektórych zastosowaniach pewnie coś tracę względem 4060.
Co do xenona i quadro, to znajomy informatyk sugerował mi poszukać używanej stacji roboczej Lenovo, z niewielkim przebiegiem, na takich podzespołach, ale jednak wybrałem złożenie nowego kompa na i5 i RTX'ie i na dzień dzisiejszy absolutnie nie żałuję.
Mam stację roboczą Dell Precision, Jest PCI 16.
Że RTX jest lepszy od GTXa to wiem i w tym zakresie jest mnóstwo benczmarków, więc nie ma kłopotu z wyborem pod kątem cena-wydajność. Ale co z Quadro kontra GTX/RTX?
Wszystko fajnie, dziękuję za zaangażowanie, znam to - nawet napisałem w pierwszym pytaniu.
Moje pytanie jest inne. Gdzie mieści się obróbka plików graficznych: w zastosowaniach profesjonalnych, czy w grach? Wszyscy "recenzenci" dokładnie unikają odpowiedzi na to proste pytanie i stąd moje wątpliwości.
Która karta z każdej grupy jest najlepsza do obróbki zdjęć (grafiki rastrowej)?
--- Kolejny post ---
Przepraszam Koleżeństwo za flodowanie, ale ten temat mnie dręczy, bo zbliża się moment decyzji.
Tu są cztery najdroższe karty w tym sklepie, najdroższy RTX to zaledwie połowa ceny Quadro, mimo że ma więcej cudów - tym się chwalił łysy z filmu Bangiego. O co chodzi, czego nie wiemy o Quadro? https://www.x-kom.pl/porownanie/7442...070736,1083466
Spoko, dla mnie temat też ciekawy,
może [MENTION=50675]pawel.guraj[/MENTION] byś coś podpowiedział, bo wydaje mi się, że Ty dobrze ogarniasz różne technikalia
To ja Wam podpowiem, że od jakiegoś czasu na moim starym lapie maski LR wieszają mi totalnie kompa (mniej więcej 8 na 10 prób tak się kończy), a odszumianie oparte na AI nie działa mi w ogóle! Ja tego nie używam często, pogodziłbym się i z czasem odszumiania 15 minut na foto, no ale nie zwiecha czy brak działania w ogóle. Tu Adobe robi sobie ewidentnie jaja. Sterowniki mam zaktualizowane. Ten komp to Intel Core i5 7200U, grafika NVIDIA GF 940MX, 16GB RAM, dysk 1TB SSD. Wszystko mi śmiga na tym kompie, poza LR.
Także dzięki za wątek, bo siłą rzeczy rozglądam się za kompem stacjonarnym lub lapem pod kątem LR. Za blaszakiem przemawia fakt, że w razie czego wymienię sobie w nim grafikę na wyższy model, a w laptopie nie zrobię już nic. Ale gamingowe stwory po 10 czy nawet 18 tysi to jakaś paranoja. Dziś do cen sprzętu foto niestety trzeba też doliczyć kompa. Sądzicie, że coś takiego byłoby ok? Jeden na Intelu i NVIDII, drugi na AMD i Radeonie. https://www.euro.com.pl/komputery-st...660t-w11.bhtmlhttps://www.euro.com.pl/komputery-st...66xt-1nw.bhtml
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Komentarz