Topaz Phota AI

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Topaz Phota AI

Wydano nową generację/wersję Topaz Photo AI 2.0
    Ja podaje Topaz ma znacznie większe możliwości w obróbce zdjęćm niż poprzednie wersje, na "pierwszy rzut oka" tak to wygląda, ale dopiero zacząłem używać, zobaczymy.

Jest inne podajeście niż w LR for Samsung, nie ma problemów czasowych w obróbce zdjęć o rozdzielczośic 200 Mpix

Every shot has potential. Make good photos great. Sharpen, denoise, and upscale your images with tomorrow’s technology. Used by millions of professionals, creatives, & enthusiasts.

Howdy! We’re proud to release Topaz Photo AI 2.0! This is a massive release with many new models, including some entirely new enhancements, and many improvements to nearly every single part of the app! Read the following article for the highlights of the release, or check out the full changelog at the bottom of this post. Please give us any feedback or report issues with this release. We’ll be updating TPAI regularly to address those pieces of feedback and issue reports. If there’s a specif...

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Topaz Phota AI

Potestowałem trochę tą nową wersję i rzeczywiście jest spory progres w stosunku do poprzednika, który co tu dużo mówić, był nieużywalny.
    Teraz w jednym miejscu jest Denoise, sensownie działający Sharpen i Upscale. Jak dopadnę jaką zniżkę to chyba kupię.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Zamieszczone przez cauchy
      Potestowałem trochę tą nową wersję i rzeczywiście jest spory progres w stosunku do poprzednika, który co tu dużo mówić, był nieużywalny.
      Teraz w jednym miejscu jest Denoise, sensownie działający Sharpen i Upscale. Jak dopadnę jaką zniżkę to chyba kupię.
      Zamiast robić przeceny i promocje na R7 powinni to dawać z nim w pakiecie i by była gitara
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Zamieszczone przez cauchy
        Dokładniej testowałem upscale aż do 6x, porównywałem z działaniem PS i LR .
        Dla "klasycznego" Sony, nie widziałem różnicy, dla smartfona Samsunga Topaz Photo AI robi to lepiej

jp

PS
        - oryginalny plik z aparatu zmniejszałem rozdzielczość X razy
        - następnie taki "zmniejszony" plik upscale X razy w PS, Topaz (for Samsung) i Topaz Photo AI
        - porónanie pliku z aparatu z plikiem po upscale
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

Kupilem, a jako klient Denoise mialem jeszcze znizke, ale teraz ten produkt jest juz redundant, Adobe tez dobrze radzi sobie z szumem.
          Flickr | YT

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1572

Zamieszczone przez jan pawlak
            Wydano nową generację/wersję Topaz Photo AI 2.0
            Ja podaje Topaz ma znacznie większe możliwości w obróbce zdjęćm niż poprzednie wersje, na "pierwszy rzut oka" tak to wygląda, ale dopiero zacząłem używać, zobaczymy.

Jest inne podajeście niż w LR for Samsung, nie ma problemów czasowych w obróbce zdjęć o rozdzielczośic 200 Mpix

Every shot has potential. Make good photos great. Sharpen, denoise, and upscale your images with tomorrow’s technology. Used by millions of professionals, creatives, & enthusiasts.

Howdy! We’re proud to release Topaz Photo AI 2.0! This is a massive release with many new models, including some entirely new enhancements, and many improvements to nearly every single part of the app! Read the following article for the highlights of the release, or check out the full changelog at the bottom of this post. Please give us any feedback or report issues with this release. We’ll be updating TPAI regularly to address those pieces of feedback and issue reports. If there’s a specif...

jp
            Tia i mam uwierzyć że tak odszumia i wyostrza jak na stronie?

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

Dokładniej testowałem upscale aż do 6x, porównywałem z działaniem PS i LR .
              Dla "klasycznego" Sony, nie widziałem różnicy, dla smartfona Samsunga Topaz Photo AI robi to lepiej

jp

PS
              - oryginalny plik z aparatu zmniejszałem rozdzielczość X razy
              - następnie taki "zmniejszony" plik upscale X razy w PS, Topaz (for Samsung) i Topaz Photo AI
              - porónanie pliku z aparatu z plikiem po upscale
              Pokaż...
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4335

Zamieszczone przez Bangi
                Pokaż...
                1.
                Tego było bardzo dużo, nie zarchiwizowałem
                2.
                Topaz Photo Ai (v.2.0.2) to "kobajn" do obróbki a funkcja upscale jest jedną z kilku.
                Funkcja ta ma 4 AI modele : Standard, Graphics, High Fidelity, Low Resolution w których są albo wybierane prza AI lub ustawiane ręcznie odszumianie, wyostrzanie, usuwanie błedów kompersji itd.
                3.
                Przyślij na [email protected] interesujący Cię plik (JPG, RAW) zdjęciowy i podaj jakie zwiększenie rozdzielczości Cie interesuje.
                Tyle razy rozdzielczość zmniejszę i nastepnie w Topaz ją zwiększę i postaram się tak dobrać sposób by
                a. wyglądał tak samo jak oryginalny
                b. dla mnie najlepiej
                odeśle Ci oba byś porównał i np. zamiescił w wątku

jp

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

Dodam, że wiele z tych opcji jest nieuzywalna, generuja zbyt duze artefakty. Ale umiejetne operowanie suwaczkami do ok 25% wartosci w opcjach standard/normal daje bdb efekty. W sensie w miare naturalne. Wszystkie opcje typu strong, high, itp wypluwaja obrazek jak z midjurney.

Jeszcze wieczorem posprawdzam jak tam redukcja motion blur.
                  Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

1.
                    Tego było bardzo dużo, nie zarchiwizowałem
                    2.
                    Topaz Photo Ai (v.2.0.2) to "kobajn" do obróbki a funkcja upscale jest jedną z kilku.
                    Funkcja ta ma 4 AI modele : Standard, Graphics, High Fidelity, Low Resolution w których są albo wybierane prza AI lub ustawiane ręcznie odszumianie, wyostrzanie, usuwanie błedów kompersji itd.
                    3.
                    Przyślij na [email protected] interesujący Cię plik (JPG, RAW) zdjęciowy i podaj jakie zwiększenie rozdzielczości Cie interesuje.
                    Tyle razy rozdzielczość zmniejszę i nastepnie w Topaz ją zwiększę i postaram się tak dobrać sposób by
                    a. wyglądał tak samo jak oryginalny
                    b. dla mnie najlepiej
                    odeśle Ci oba byś porównał i np. zamiescił w wątku

jp
                    Nie... jednak nie, ale wypadałoby, sokoro tak zachwalasz to narzędzie, pokazać przykłady.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

Z motion blurem sobie nie radzi
                      Flickr | YT

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4335

Upscaling 4x

Przykład typu standard, (to co AI "samo" wybrało), istnieje duży zakres "ręcznej" ingerencji/doboru sposobu (modele, sposoby wyostrzania, odszymiania, ...)

Zdjęcie pierwsze to plik z aparatu (5760 x 3840)
                        Zjęcie drugie to :
                        - pierwsze zmniejszono rozdzielczość 4x (1440 x 960)
                        - następnie w Topaz Photo AI zwiększono rozdzielczość 4x (5760 x 3840)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 5N5C4724.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 18,08 MB
ID: 2107323
                        Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 5N5C4724_025_4x.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 4,36 MB
ID: 2107324

jp

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5499

To drugie po zbliżeniu wygląda jak z komórki, dla mnie odpada.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4335

Zamieszczone przez Bangi
                            To drugie po zbliżeniu wygląda jak z komórki, dla mnie odpada.
                            1.
                            Każde powiększenie obrazu powoduje pogorszenie jakości, im większe tym więcej.
                            Przykład #12 to próba pokazania jak Topaz Photo AI minimalizuje to pogorszenie jakości.
                            2.
                            Celem sposobu przyjętego w #12 była możliwość oceny jakości przy 4 krotnym powiększeniu z 1440 x 960pix do 5760 x 3840pix przez porównanie z oryginalnym zdjęciem 5760 x 3840pix.
                            Powiększone w Topaz Photo AI w standardowym/automatycznym trybie zdjęcie w porównaniu na monitorze przy 100% ze zdjęciem oryginalnym pokazuje bardzo małe różnice. Te różnice można dalej niwelować przez "ręczny" dobór sposobu działania programu
                            3.
                            Założeniem technologii optyki obliczeniowej i AI jest wielopłaszczyzniowa optymalizacja jakości zdjęcia dla wybranej/ustalonej rozdzielczości.
                            W przykładzie #12 można było wybrać dla zdjęcia 1440 x 960pix powiększenie do dowolnej (w zakresie możliwości programu) rozdzielczości wynikowej, wybrano 5760 x 3840pix i dla tej rozdzielczości nastąpiła optymalizacja.
                            W technologii optyki obliczeniowej oraz AI dalsze powiększanie cyfrowe poza wybrany punkt optymalizacji jest po prostu nieporozumieniem

jp

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5499

Małe różnice??? Dla mnie różnice są dramatyczne.
                              IMHO używanie słowa optyka obliczeniowa w kontekście tego procesu to pomyłka, ponieważ z optyką, to nie ma nic wspólnego. Optyka obliczeniowa to co najwyżej pasuje do elektronicznych korekcji obiektywów
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...