Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mamrot
    Bywalec
    • 2012
    • 224

Odp: Komputer dla fotografa 2024

G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
    Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2875

Zamieszczone przez Mamrot
      G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
      W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.

--- Kolejny post ---

Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
      Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• MstrG
        Początki nałogu
        • 2013
        • 297

Zamieszczone przez Leon007
        W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.

--- Kolejny post ---

Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
        MX Master może obsługiwać dwa komputery. Ba, może nawet trzy Tak samo klawiatura MX Keys.
        Polecam ze swojej strony oba produkty. Sam mam spore dłonie, dla mnie jest wygodna.

Komentarz

• Mamrot
          Bywalec
          • 2012
          • 224

Zamieszczone przez Leon007
          Normalnie. Stawiam obok siebie laptop Windows obok Mac i mysz płynnie przechodzi z jednego ekranu na drugi, tak jak przy podpiętym dodatkowym monitorze.
          Dla mnie najważniejsze, mogę zrobić kopiuj na jednym a wklej na drugim.
          Trzeba tylko wgrać programik do personalizacji myszy na obu.

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1535

Zamieszczone przez Mamrot
            no dla mnie też G502 jest trochę za mała znaczy wolałbym wiekszą, razerów mam dwie sztuki w domu (ale nie moje) fajne myszy wielkością porównywalne z g502 - ten RAT był regulowny zarówno na długość jak i na szerokość i oczywiście dodatkowo ciężarki - mamy za duże łapy po prostu
            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1283

Zamieszczone przez kmeg
              Nie musisz niczego importować. Ja trzymam wszystkie zdjęcia na dyskach pokatalogowane wg lat oraz folderów mówiących czym są i z jakiej konkretnej daty (i przegrywam je tam samodzielnie z kart). LR jedynie skanuje pliki i wrzuca info o nich do bazy danych (catalogu + mini podgląd) a same pliki raw są tam gdzie ja chce. Dodatkowo trzeba włączyć trzymanie zmian w plikach xmp.
              Przepraszam, że z opóźnieniem (Amsterdam wciągnął mnie na tydzień).

U mnie LR służy poza obróbką właśnie do katalogowania zdjęć znajdujących się kilku różnych nośnikach.
              Zdjęcia bieżące na dysku Maca, zdjęcia historyczne wystawione przez NAS'a, zdjęcia zupełnie archiwalne przechowywane w chmurze a wystawiana jako proxy na NAS.
              Wszystko w miarę możliwości otagowane.

Urocze jest to, że jeżeli użyjemy LR do przeniesienia tych zdjęć to automatycznie uaktualnia bibliotekę itp. Jak przeniesiemy ręcznie to wystarczy zsynchronizować.
              Dodatkowo działa to off-line, czyli wiem jakie zdjęcia mam na NAS nawet jeżeli obecnie nie jestem do niego podłączony.

Żeby nie przewalać rozmiaru biblioteki LR - mam oddzielną na każdy rok, co oczywiście nieco utrudnia szukanie zdjęć, jeżeli nie wiem nawet w jakim roku zostały zrobione.

p,paw
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2462

Też miałem oddzielny katalog na każdy rok ale niedawno scaliłem zdjęcia z 11 lat w jeden katalog i nie widzę żeby coś wolniej działało (około 50 tys. zdjęć)

Komentarz

• robertskc7
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1513

Zamieszczone przez cybulski
                  Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/ w ramach testu

[ATTACH=CONFIG]18921[/ATTACH]

Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.

Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
                  górny 233,51,35
                  dolny 255,0,26

--- Kolejny post ---

Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
                  Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora
                  Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki
                  www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1248

Zamieszczone przez robertskc7
                    Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki
                    Czyli jest sRGB.
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cybulski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2022
                      • 1248

A moze więcej ?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: image-red-P3?.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 19,0 KB
ID: 2110733
                      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Levon
                        Dopiero zaczyna
                        • 2023
                        • 25

Abstrahując od tematu kwadracików, które chyba bardziej pasują do jakiegoś wątku o monitorach lub zarządzania barwą...

Czy ktoś z Was zdążył nabyć drogą kupna Mac Mini lub MacBook z tym nowym procesorem M4 i mógłby się podzielić wrażeniami jak to działa, czy jest wydajne i jednocześnie bezgłośne?
                        Oraz czy w 2025 roku w świecie PC warto czekać na jakieś premiery nowych CPU lub kart od NVIDIA?

Komentarz

• cybulski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2022
                          • 1248

Zamieszczone przez Levon
                          Abstrahując od tematu kwadracików, które chyba bardziej pasują do jakiegoś wątku o monitorach lub zarządzania barwą...

Czy ktoś z Was zdążył nabyć drogą kupna Mac Mini lub MacBook z tym nowym procesorem M4 i mógłby się podzielić wrażeniami jak to działa, czy jest wydajne i jednocześnie bezgłośne?
                          Oraz czy w 2025 roku w świecie PC warto czekać na jakieś premiery nowych CPU lub kart od NVIDIA?
                          W świecie PC, co warto na pewno, to kupić monitor najdroższy na jaki nas stać albo nawet droższy. Reszta to tylko parametry na papierze których nie odczuwamy w normalnej pracy przy zdjęciach. Mówimy o setupie dla fotografa oczywiście. Bo kolory zobaczymy niestety albo stety.

Budżet lepiej przeznaczyć na zmianę monitora bo bdb monitor nam posłuży kilka generacji sprzętu. A kiepski to tylko nada się do poczty czy excela

--- Kolejny post ---

Nawet na forach foto, nikoniarzy czy tutaj, można zauważyć przykładanie zbyt dużej wagi na parametry wydajności a z małą na to co i jak jest wyświetlane.
                          Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1535

A moze więcej ?

[ATTACH=CONFIG]19008[/ATTACH]
                            widać panie widać
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1248

Zamieszczone przez mirror
                              widać panie widać
                              Czyli masz monitor lepszy niż sRGB wnioskuję

Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna...
                              Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1283

Czyli masz monitor lepszy niż sRGB wnioskuję

Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna...
                                Trzeba uważać na specyfikacje, bo ostatnio pojawiają się takie kwiatki jak na przykład "pokrycie 90% P3" - co przekłada się na 99% pokrycia sRGB

p,paw
                                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

Pracuję...