Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.
Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.
Ja od dawna wychodzę z założenia, że od gier to ja mam konsole
Ale rzeczywiście prawda jest taka że jabłko to nie sprzęt dla amatora. Ja jednak dużej części mojego ekosystemu używam do pracy - gdzie choćby bezpieczeństwo ma znacznie większe znaczenie.
Tak na marginesie to z tą ceną też bym nie demonizował. Kiedyś (jak mnie Apple na maksa wkurzył mega nieudanymi ostatnimi modelami MBP na Intelu) postanowiłem sobie zobaczyć za ile bym kupił PC-towego laptopa o wydajności i możliwościach (przede wszystkim display) MBP to mi wyszło, że to wcale nie jest przepaść. Oczywiście nie ma co porównywać z komputerem stacjonarnym, ale to dla mnie nie jest żadna opcja.
Każdy ma prawo np. uprawiać hobby tak jak chce, jak uważa że potrzebuje, jak sprawia mu frajdę, jak ...
Ludzie "składają się" z emocji i rozumu.
Twój problem w warstwie rozumu to odpowiedź na pytania : 1.
Jak będziesz prezentował swoje prace, co będzie widać (zakres kolorów) na wydrukach lub w necie na monitorach u oglądających Twoje zdjęcia 2.
Jak Ty lub ludzie starsi niż około 20 lat widzą kolory, ich zakres i relacje
Ktoś tu nieźle demonizuje problemy ze sterownikami Windowsów. Ostatni raz mialem takie chyba w początkach Windowsa 7. Obecnie nie widzę żadnych problemów kompatybilności, czy stabilności Windowsa. Ale faktem jest, że nawet jak buduję składaka, to nie używam żadnych dziwnych komponentów.
Co do zarządzania kolorem, top po kupnie nowego kompa ustawiam je raz i system później działa bezbłędnie. Fakt, że za Windowsa XP, czy 7 były z tym problemy, ale chyba nie mówimy o historii. A monitora HDR nie mam, więc o tym się nie wypowiem.
[MENTION=50675]pawel.guraj[/MENTION] Miałem PS5 ale sprzedałem. 2 lata po premierze musiałem w starsze produkcje grać bo żadnych exclusivów nie wydawali to podziękowałem. A teraz jak coś wyjdzie to się okazuje że albo od razu albo za kilka miesięcy już jest wersja na PC to co to za ekskluzywność.
Ktoś tu nieźle demonizuje problemy ze sterownikami Windowsów. Ostatni raz mialem takie chyba w początkach Windowsa 7. Obecnie nie widzę żadnych problemów kompatybilności, czy stabilności Windowsa. Ale faktem jest, że nawet jak buduję składaka, to nie używam żadnych dziwnych komponentów.
Co do zarządzania kolorem, top po kupnie nowego kompa ustawiam je raz i system później działa bezbłędnie. Fakt, że za Windowsa XP, czy 7 były z tym problemy, ale chyba nie mówimy o historii. A monitora HDR nie mam, więc o tym się nie wypowiem.
Mam takie same zdanie w tym temacie. Złożyłem kilka kompów w swoim życiu - jako amator dla siebie, rodziny, kilku znajomym - i zero jakichkolwiek problemów z czymkolwiek.
Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display. Teraz tylko czekam aż wyjdzie Studio M4 Max. Juz nie chce żadnego Windowsa do obróbki zdjęć. Do pracy na biurku mam zwykłego all in one lenovo na i7. Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie. O wiele lepiej niż na moim poprzednim kompie z grafiką, który jednak po 5 latach przestał być ok a teraz najtańszy mini bije go na głowę albo na kilka głów. Więc w pecety z win już nie pójdę. Do zdjęć będzie tylko Mac.
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Mam takie same zdanie w tym temacie. Złożyłem kilka kompów w swoim życiu - jako amator dla siebie, rodziny, kilku znajomym - i zero jakichkolwiek problemów z czymkolwiek.
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?
p,paw
Nigdy?
A tak poważnie, jeśli użytkownik jest świadomy tego, co robi, i nie instaluje i odinstalowuje bez przerwy jakichś śmieci, to nie przypominam sobie, kiedy ostatnio miałem potrzebę reinstalki. Od czasów Windowsa 7 chyba nigdy. Na pewno nigdy od czasów Windowsa 10. Kompy działają po 6-8, czasem więcej lat i z systemem nic się nie dzieje.
Ale faktem jest, że przy wcześniejszych wersjach reinstalki to był standard!
p,paw
Ostatnio to robiłem z XP.
A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?
Mam 3-letniego MBP M1 i nie jak na razie nie zrobiłbym tego ani razu.
Ostatnio nawet sobie pomyślałem że może czas na jakąś M3 lub coś - i nawet mój fanbojski umysł nie był w stanie wymyślić powodu, dla którego miałbym to zrobić.
Jeżeli chodzi o rozbudowywalność Apple to też mit. Oczywiście laptopów rozbudować się nie da - ale przecież każdego Mini, Studio czy tam MBP Pro da się spokojnie rozbudować przy pomocy komponentów "rynkowych".
Jeżeli chodzi o system to na tym Macu to już 3-ci (Apple wydaje nowe systemy co rok) - oczywiście upgrade a nie reinstall. Od czasu kiedy MacOS przeszedł na APFS gdzie upgrade systemu odbywa się na zasadzie snapshotów partycji read-only (cały system jest read-only) nowa wersja systemu instaluje się jakieś 20min i w zasadzie jest procesem takim samym jak upgrade IOSa - czyli po prostu po reboocie masz nowy system. macOS jak każdy Unix (bo to w końcu w dalszym ciągu jest klon unix'a) - wszystkie dane użytkownika i zainstalowanych programów są odsperaowane od Corowego systemu. Odinstalowanie aplikacji odbywa się po prostu przez skasowanie katalogu, w którym są itp (żadnych bibliotek w jakiś tam system32 itp...)
System to rzeczywiście kwestia aktualizacji. Ale próg kupienia nowego kompa to, jak czytam, 16 tysięcy. A próg zrobienia 32 GB z 16 GB to jakiś tysiąc.
Sam się zastanawiałem nad przejściem na maka kilka lat temu, nawet poważnie studiowałem plusy dodatnie i ujemne, ale ze względu na to wszystko, co zostało wyżej powiedziane windzie - zrezygnowałem.
Winda stała się całkiem dobra od wersji Win2000.
--- Kolejny post ---
Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
Tak jak pisałem, dopiero w całym ekosystemie pokazuje "pazury". Poczynając od takich rzecz jak zaczynanie pisania maila na kompie i kończenie pisania na iPadzie (dzieje się to tak po prostu - nic nie trzeba robić), poprzez wspólny system haseł, udostępniania zawartości, wyświetlania ekranów (ja swojego iPada często używam jako fajnego podręcznego monitora do jakiś tam narzędzi) i wiele.
Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli.
A bo Mac z linuxem rzeczywiście nie na żadnego związku ;-)
Mam podobne zdanie w tym temacie
Jądro MacOS'a (ale także IOS'a, IpadOS, TVOs' itp) zbudowane jest na bazie MACH'a - systemu, który o wiele lat wyprzedził swoją innowacyjnością cały rynek.
Przejście MAC'a na ARM spowodowało, że obecnie cała platforma Apple, wszystkie urządzenia oparte są na takiej samej architekturze sprzętowej i programowej.
p,paw
Komentarz