Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1535

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Zamieszczone przez pawel.guraj
    A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw
    nigdy - system po prostu działa
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw
      Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
      U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1283

Zamieszczone przez Bangi
        Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
        U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.
        Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1535

Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.

p,paw
          te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet śmieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• pawel.guraj
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1283

Zamieszczone przez mirror
            te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet smieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
            Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce

p,paw
            https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1535

Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce

p,paw
              ja zasadniczo popieram działania UE mające na celu wymuszenie standardów zarówno hardwarowych jak i softwarowych - moim zdaniem UE mogłaby robić znacznie więcej a jeśli chodzi o płatności i optymalizację podatkową to jeszcze więcej niż znacznie - ktoś musi wymuszać stosowanie standardów (nie ma czegoś takiego jak samokontrolujący lub samoograniczający się kapitalizm) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

Zamieszczone przez mirror
                (...) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
                Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
                Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
                Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw
                  Nie łap mnie za słówka...
                  Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1283

Zamieszczone przez Bangi
                    Nie łap mnie za słówka...
                    Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.
                    Absolutnie nie miałem zamiaru "łapać za słówka". Raczej byłem ciekawy czy to jest case non-stop modernizacji od 15 lat czy jednak była po drodze wymiana.

Ja na początku kariery z MBP też miałem zwyczaj instalowania od zera każdej nowej wersji MacOS'a - przyzwyczajenie z Windowsa. Potem mi skutecznie przeszło, szczególnie po tym - jak pisałem - Apple wprowadziło mechanizm w którym "rdzeń" systemu jest read-only, a więc nienaruszalny a w trakcie upgrade po prostu jest wymieniany na nowy.

p,paw

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

U mnie modernizacja to raczej była z przyczyn związanych z grami niż innymi potrzebami. Natomiast obecnie myślę o upgrade ze względu na to, że procek mam już jednak dość wiekowy - choć pewnie spokojnie by jeszcze pociągnął parę lat, to jednak mam ochotę przeskoczyć o 6 generacji do przodu.

Dodam, że ja jeszcze czasami lubię odpalić jakieś gierki.
                      Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cohontes
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 345

W sumie jakbym miał polecić komukolwiek cokolwiek szczególnie dla content creator to bez zastanowienia cokolwiek co wypuściło teraz Apple z ARM. Sam śmigam na M2 Air. No i w sumie najlepsze z czegokolwiek kiedykolwiek mi się korzystało. Stacjonarnie mam RTX Super 4070ti i 5700x3D, w pracy dosyć mocnego Della. Ale i tak jak mam obrobić zdjęcia czy edytować film to kończę na Macu.

Komputer to chyba tylko do dwóch gier lol i MSFS bo jak mam grać w cokolwiek innego to wolę odpalić po prostu PS5.
                        5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                        X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1535

Zamieszczone przez Leon007
                          Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
                          Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
                          Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
                          też się zastanawiam co jest powodem blokady (tak długiej) zakończenia zmiany czasu, jak na zmianie czasu się zarabia? ma ktoś jakies pomysły bo jak niewiadomo o co chodzi to ...
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• dan_jo
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 72

Zamieszczone przez cybulski
                            Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display.
                            Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
                            | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1248

Zamieszczone przez dan_jo
                              Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
                              Zwykły. Wg mnie jest super do Maca.
                              Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                              linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• NorthPole
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 104

Zamieszczone przez cybulski
                                Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie.
                                A jak ciągniesz rawy -- po kablu czy wifi? I jeszcze zapytam, jaki masz rozmiar dysku?

Komentarz

Pracuję...