Cała prawda o Canon Polska (...)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • capo-di_tutti-capi
    Uzależniony
    • 2017
    • 514

Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)

To tak w temacie dystrybucji dóbr
    to jak kolonializm,
    albo jak Rzeczpospolita Obojga Narodów była spichlerzem Europy i zaliczyliśmy swój Złoty Wiek
    -wtedy też ktoś inny tłukł kasę na handlu polskim zbożem.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
      A na jakiej to podstawie twierdzisz, że

Fakt jest taki, że Canon Polska chciał wyrwać kasę.

Wada fabryczna nie ma nic wspólnego z Niemcami czy Polską.
      Jak już to z miejscem produkcji.
      A jest gdzieś potwierdzenie że to wada fabryczna?

Jakim cudem firma nie wystawiająca faktur Vat może być oficjalnym dystrybutorem w cywiizowanym kraju
      Myślę że na europejski Nip wystawią. Raczej nie mogliby odmówić.

Zamieszczone przez Jacek_Z
      Mam obiektyw podobnej klasy. Ma ogromną osłonę przeciwsłoneczną (tele mogą mieć długie osłony bo mają wąskie kąty widzenia). Obiektyw mam z 5 lat, nigdy nie miałem potrzeby by czyścić soczewkę. Zresztą firma (Nikon) w tym obiektywie z przodu nie ma soczewki o skomplikowanej krzywiźnie, tylko "szybę". Której wymianę wyceniano kiedyś na ...2.000 zł. W sumie to jestem ciekawy co by było gdyby w razie czego po prostu usunąć te "szybę".
      Ja kiedyś rozwaliłem tę szybę i nie zauważyłem jakiejś różnicy po jej usunięciu.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez Leon007
        A dopuszczasz taką możliwość, że Canon wyprodukował dziadowską powłokę, która ulega zniszczeniu przy normalnej eksploatacji? Bo czyszczenie obiektywu jest normalną eksploatacją. I że jedna firma wykorzystuje każdy pretekst do wyciągnięcia kasy, a inna uczciwie uznaje swoją (bo jest delegatem producenta) winę?
        Jest oczywiste, że może wystąpić wada fabryczna. Inaczej gwarancja nie miałaby sensu.
        Wydaje mi się, że firma Canon płaci serwisowi takie same pieniądze za naprawę gwarancyjną jak klient bez gwarancji. Za decyzją serwisu PL stoi chyba tylko przekonanie o winie klienta.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Mam obiektyw podobnej klasy. Ma ogromną osłonę przeciwsłoneczną (tele mogą mieć długie osłony bo mają wąskie kąty widzenia). Obiektyw mam z 5 lat, nigdy nie miałem potrzeby by czyścić soczewkę. Zresztą firma (Nikon) w tym obiektywie z przodu nie ma soczewki o skomplikowanej krzywiźnie, tylko "szybę". Której wymianę wyceniano kiedyś na ...2.000 zł. W sumie to jestem ciekawy co by było gdyby w razie czego po prostu usunąć te "szybę".
          Inne teleobiektywy też mają z przodu szyby. Czasem ten płaski kawałek szkła jest częścią toru optycznego, a czasem nie. Często - gdy obiektyw używa filtrów z tyłu - należy włożyć tzw. filtr neutralny, czyli "szybkę", żeby prawidłowo działał.
          To, że nie czyściłeś soczewki, to nie znaczy, że nie wolno jej czyścić za pomocą normalnych dla zaawansowanej optyki metod. Ja też nie często to robię. Zresztą w instrukcji obsługi (to taka nieduża kartka w przypadku obiektywów i gruba książka w przypadku korpusów) jest coś o czyszczeniu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
          Jest oczywiste, że może wystąpić wada fabryczna. Inaczej gwarancja nie miałaby sensu.
          Wydaje mi się, że firma Canon płaci serwisowi takie same pieniądze za naprawę gwarancyjną jak klient bez gwarancji. Za decyzją serwisu PL stoi chyba tylko przekonanie o winie klienta.
          Tu już chyba wchodzimy w obszary "miękkie" o ogólnej sumie szczęścia w narodzie i nastawieniu ludzi do siebie. . Nie chcę tego rozwijać, bo zaczniemy liczyć diabły na szpilce.
          Jednak gdyby Ci się coś stało w sprzęt, czego oczywiście Ci nie życzę, to zalecam przejść przez most i wysłać fanty do Krefeld.
          Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez Leon007
            Jednak gdyby Ci się coś stało w sprzęt, czego oczywiście Ci nie życzę, to zalecam przejść przez most i wysłać fanty do Krefeld.
            Dyskusja o poczynaniach serwisu na Żytniej wraca co jakiś czas. W takiej samej tonacji.
            Równocześnie serwis w DE jest przedstawiany jako ostatnia deska ratunku (skuteczna).
            Mam 2km do poczty w DE i nawet nie pomyślałem o serwisowaniu w PL. Teraz pierwszy raz usłyszałem, że to jakiś problem terytorialny
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2875

Dyskusja o poczynaniach serwisu na Żytniej wraca co jakiś czas. W takiej samej tonacji.
              Równocześnie serwis w DE jest przedstawiany jako ostatnia deska ratunku (skuteczna).
              Mam 2km do poczty w DE i nawet nie pomyślałem o serwisowaniu w PL. Teraz pierwszy raz usłyszałem, że to jakiś problem terytorialny
              Pisałem już o moim problemie: okazało się, że wysyłka z Polski z odpowiednim ubezpieczeniem kosztuje wielokrotnie więcej niż 12 € na terenie Niemiec. Może i mnie stać, ale nie lubię być przerabiany. O problemach z rejestracją, punktami i innych takich, opisanych w oryginalnym poście nic nie wiem. Nawet okazało się, że w niemieckim Canonie jest pani, która pisała do mnie po polsku.
              Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Co do CPS to tu są szczegóły
                https://www.canon.pl/pro/canon-professional-services/

Oni (Canon) prawdopodobnie to ubezpieczają, stąd wprowadzili opłaty, żeby zrekompensować sobie po części koszty programu.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

To ja bym kupował w UE z fakturą.
                  też tak chciałem zrobić z R6 ponad dwa lata temu, ale zderzyłem się z biurokracją (a właściwie przypomniałem sobie jak to wygląda w SAPie):
                  1. musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT w EU, a to co innego niż nasz NIP
                  2. w związku z kupowaniem/sprzedażą towarów, rozliczaniem kosztów itd musisz deklarować potem dokumenty WNT, co jest dodatkowym zbędnym procederem z pktu widzenia 1-os działalności, zwłaszcza jeśli kupujesz coś raz od wielkiego dzwona
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

Żadna powłoka na soczewkach nie ma prawa zejść przy normalnym czyszczeniu normalnymi płynami do czyszczenia soczewek. Jeżeli Canon nie zaznaczył w instrukcji obsługi jaki środek jest jedynie dopuszczalny, bo inne mogą zmyć powłokę, to jest to jego wina, i jest to ten sam casus, co z suszeniem kotów w mikrofalówce, czyli brak szczegółowych wytycznych użytkowania obciąża producenta, a nie klienta.

A do serwisu na Żytniej sam mam zastrzeżenia i wcale mnie nie zdziwiło, że olali gościa, a fakt, że telefony odbiera jakaś panienka, która o niczym nie ma pojęcia, a z technikiem się nie można połączyć, jest mi znany aż za dobrze, i woła o pomstę do nieba (a właściwie o rozniesienie tego pseudo serwisu na flekach).
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• MstrG
                      Początki nałogu
                      • 2013
                      • 297

Zamieszczone przez atsf
                      Żadna powłoka na soczewkach nie ma prawa zejść przy normalnym czyszczeniu normalnymi płynami do czyszczenia soczewek.
                      Najczęstszy płyn to skroplona para z jamy ustnej
                      I tutaj trzeba się zastanowić co wcześniej jedliśmy lub piliśmy. Mikstura kebaba z browcem może być bardziej szkodliwa od śledzika z wódeczką.

Tak serio to chyba jest coś na rzeczy. Już kilka razy obił mi się o uszy ten temat. Pierw traktowałem sprawę tej powłoki jako pojedynczy błąd użytkownika (może koleś miał czymś dziwnym nasączoną szmatkę), który stara się załatwić sobie darmową naprawę, ale tych głosów jest jednak już sporo i zaczynają to być osoby mniej anonimowe.

Komentarz

• Hubert Multana
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 665

To wkurzające. Nie wiem czy kogokolwiek (mnie nie) pocieszy, ze tak samo jest w Nikon Polska. Na stronie przedstawiciela jest sklep. Też z Holandii. By być dokładniejszym to mozna dostać VAT, ale trzeba mieć europejski.
                        Nasi dystrybutorzy nie sprzedają sprzętu klientom indywidualnym. Jedynie hurtowniom.
                        Jesli masz europejski NIP to robisz import wewnątrzwspólnotowy i towar nabywasz w kwocie netto po uprzedniej korekcie faktury przez księgowość sklepu po weryfikacji numeru EU NIP.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez cauchy
                        też tak chciałem zrobić z R6 ponad dwa lata temu, ale zderzyłem się z biurokracją (a właściwie przypomniałem sobie jak to wygląda w SAPie):
                        1. musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT w EU, a to co innego niż nasz NIP
                        2. w związku z kupowaniem/sprzedażą towarów, rozliczaniem kosztów itd musisz deklarować potem dokumenty WNT, co jest dodatkowym zbędnym procederem z pktu widzenia 1-os działalności, zwłaszcza jeśli kupujesz coś raz od wielkiego dzwona
                        Z tego co pamietam to jest kwestia jednego pisma w urzędzie skarbowym (czyli można zdalnie) oraz zgłoszenia do księgowości faktury wewnątrzwspólnotowej. Roboty tyle co nic...
                        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

tyle co nic, tylko jak się ma 2 dni na black fridayową promkę to czasu brak a ja właśnie taką miałem wtedy sytuację, będąc jednocześnie na Kanarach, bez planowanego szybkiego powrotu do PL
                          Flickr | YT

Komentarz

• Hubert Multana
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 665

Robiac import wewnatrzspolnotowy wysyłka i tak musi iść na adres firmowy pod którym zarejestrowany jest NIP wiec będąc na kanarach i tak możesz mieć problem :P
                            Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• adawro
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1109

Gwarantem może być: producent, importer, dystrybutor, sprzedawca.
                              Nie jestem pewien, czy serwisowi w Polsce płaci producent czy polski importer/dystrybutor - i to może być klucz do wyjaśnienia problemu.
                              R3 + RF85LDS

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Jakkolwiek by było, ścieżka wyjasnienia i naprawy powinna być jednoznaczna, niezależnie czy szkło kupione w PL czy gdziekolwiek indziej w EU.
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...