AI i fotografia zawodowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2875

Odp: AI i fotografia zawodowa

Ale aparat to tylko narzędzie. Możesz używać aparatów cyfrowych "nie pstrykając". Ja tak robię - mam nadzieję. A zaleta fotografii cyfrowej jest taka, że ma cyfrową ciemnię, która jest przyjemnością, podczas gdy nie lubiłem paprać się w kuwetach w warunkach domowych - oczywiście cały czas mówię o swoich odczuciach.
    Ciemnię cyfrową też można różnie używać - presety i inne automaty kontra rozumienie fizyki i fizjologii barw i obróbka na poziomie bardziej podstawowym.

Jest taka tendencja - chyba nawet dość popularna - do traktowania techniki cyfrowej jak boga. A lepiej i przyjemniej się wysilić i zrozumieć. Taki wątek o rolling shutter to fajny przykład.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4335

Jesteśmy rózni i dla róznych powodów uprawiamy to hobby, i te różne podejścia trzeba akceptować.

AI to dodatkowa szansa, nikt nikogo nie zmusza by z niej korzystał.
      Prawdą jest chyba że odbierze zarobek wielu ludziom żyjącym z fotografii, zostaną w tym zawodzie tylko bardzo dobrzy i bardzo kreatywni

Ja jestem fotoamatorem w (około) 70% by na monitorze lub ścianie widzieć taki obraz/zdjęcie dla którego go zrobiłem.
      I w tym zakresie jest mi obojętnie czy aparatem, smartfonem, zegarkiem, okularami czy też "wynegocjowałem" z AI.
      Ma być najbliższe temu co chcę by na monitorze/ścianie było.

Pozostałe 30% to "walka" ze sprzętem i "walka" z postprocesem by mi umożliwił uzyskanie tego co chcę.
      I w tym zakresie AI też można "poprosić" by pomagała

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 5119

Zamieszczone przez NicoD700
        Woleć sobie możesz, jeszcze nikt tego nie zabrania. Pytania dlaczego walczysz z czymś co jest nieuniknione? To co nazywamy fotografią zostanie marginesem jak scena commodore64 gdzie ludzie bawią się w rzecz mało istotną, bo świat już dawno ten etap przeskoczył.

Co do tej: "immanentnej cechy fotografii", z tego co widać to aparaty zdjęcia pstrykają właściwie już same, a z każdym rokiem "osiągniecie pożądanego efektu" jest robione coraz to mniejszym nakładem, aż wreszcie i do samego aparatu zajrzy Si, tym samym wypierając to co jest teraz standardem, tak jak manualne ostrzenie zostało wyparte przez auto. Też będziesz wtedy protestował? Nie, bo rynek cię zje i tyle z biadolenia.

Osobiście zacząłem się bawić w generowanie obrazków na samym początku jakieś ponad półtora roku temu albo dwa i już wtedy załapałem, że to koniec pstrykania, wypada tylko czekać, aż fotografia rozsypie się ze starości odradzając się jednocześnie w analogowej postaci. I możesz mi nie wierzyć, robię teraz zdjęcia tylko aparatami na kliszę, bo nie widzę sensu inaczej. Traktuje to jak prawdziwe NFT.
        To, co będzie nieuniknione w skali masowej, jest i będzie do uniknięcia w wymiarze jednostkowym, a my tu jesteśmy takimi jednostkami, które będą starały się tego uniknąć zwłaszcza wtedy, gdy ktoś fotografią na życie nie zarabia.

Przez wiele lat projektowałem etykiety na produkty spożywcze oraz różne foldery i zawsze stawałem przed problemem dostępności odpowiednich zdjęć, jeśli one były wymagane, a nie sama grafika. Nawet różne stocki nie dysponowały ilustracjami pasującymi dokładnie do wymagań, albo trzeba było je przetrząsać tygodniami, aby wyłowić jakieś pasujące zdjęcie, a często się okazywało, że najlepiej, jak sam zrobię zdjęcie, i je wstawię do projektu, nie chandrycząc się z nikim o prawa autorskie. W takiej robocie AI może zdecydowanie pomóc, tym bardziej, że stocki są zawalone miliardami pięknych zdjęć, które się do niczego prawie nie dają zastosować bez jakiegoś naginania tego, co obrazy przedstawiają, do tego, co mają przedstawiać.

Jednakże nie za bardzo sobie wyobrażam robienie przez AI zdjęć ślubnych lub z jakichkolwiek imprez, eventów czy wycieczek. Jadąc na wczasy robi się zdjęcia, a nie siada do laptoka, żeby on je wygenerował wg swojego uznania. Zawsze będą tacy, którzy w zdjęciach będą dopatrywać się przede wszystkim prawdy o temacie i okolicznościach wykonania fotografii, i dalej będą ich miliardy, choćby wszyscy ci, którzy robią zdjęcia smartfonami i nawet sobie nie będą czterech liter zawracać, aby generować obrazy dzięki AI od podstaw.

Fotografia zawsze będzie fotografią, a obrazy generowane przez AI będą co najwyżej fotorealistycznymi grafikami, i jako takie powinny być oznajmiane bez żadnych dwuznaczności.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Mówiąc krótko, żarty się skończyły.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 5119

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            https://wiadomosci.onet.pl/swiat/sly...1-fe092398988f
            Ociec? Prać?
            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• NicoD700
              • 2023
              • 3

O moje ulubione zwierzę z ludzką twarzą.

"powstrzymać nieodpowiedzialne wdrażanie narzędzi AI w sferze publicznej i uregulować AI" - Oczywiście dla starszych i mądrzejszych towarzyszy będzie Si dostępna w każdej chwili.

Komentarz

• kmeg
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1535

Żarty skończyły się już dużo wcześniej...
                Galeria na CB
                http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• kmeg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1535

Zamieszczone przez atsf
                  Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?

Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.

Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.

Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
                  Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
                  Zrobienie RAW przez ML to będzie bułka z masłem. Już pomine fakt, że jest wysyp modeli nauczonych na różnych rodzajach fotografia (włączając w to tylko analogowa). W miejscach gdzie potrzebna jest ogromna kreatywność jeszcze przez jakiś czas będzie miejsce dla ludzi, wszystko co popularne, masowe i niewymagające mega polotu będzie koszone przez ML. Jeśli ktoś myśli, że to powstrzyma albo jemu się uda (stojąc z boku) to może się lekko zdziwić...
                  Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                  Galeria na CB
                  http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez atsf
                    Jednakże nie za bardzo sobie wyobrażam robienie przez AI zdjęć ślubnych lub z jakichkolwiek imprez, eventów czy wycieczek. Jadąc na wczasy robi się zdjęcia, a nie siada do laptoka, żeby on je wygenerował wg swojego uznania. Zawsze będą tacy, którzy w zdjęciach będą dopatrywać się przede wszystkim prawdy o temacie i okolicznościach wykonania fotografii, i dalej będą ich miliardy, choćby wszyscy ci, którzy robią zdjęcia smartfonami i nawet sobie nie będą czterech liter zawracać, aby generować obrazy dzięki AI od podstaw.
                    Tu raczej chodzi o wspomaganie AI. A w przypadku zdjęć nazwijmy je ogólnie reportażowych oczywistym jest, że tu nadal tradycyjna fotografia będzie miała swoje miejsce.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Nozanu
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 653

Kiedyś w publicznych miejscach trzeba było uważać z kim się rozmawia, można było trafić na ormowca i problemy z sowiecką władzą gwarantowane. Dziś każdy ma w kieszeni "ormowca" z nieograniczonym niczym dostępem, a w domu jeszcze więcej "ormowców".
                      AI zapewni takim sowietom "dowody" albo odwrotnie -orginalne zdjęcia potraktuje jako fotomontaż. I to AI, do tego jest właśnie potrzebne a nie do sztuki fotograficznej, macie za duże mniemanie o sobie albo nie znacie historii.

Komentarz

• NicoD700
                        • 2023
                        • 3

Zamieszczone przez Nozanu
                        Kiedyś w publicznych miejscach trzeba było uważać z kim się rozmawia, można było trafić na ormowca i problemy z sowiecką władzą gwarantowane. Dziś każdy ma w kieszeni "ormowca" z nieograniczonym niczym dostępem, a w domu jeszcze więcej "ormowców".
                        AI zapewni takim sowietom "dowody" albo odwrotnie -orginalne zdjęcia potraktuje jako fotomontaż. I to AI, do tego jest właśnie potrzebne a nie do sztuki fotograficznej, macie za duże mniemanie o sobie albo nie znacie historii.
                        Zwierzę z ludzką twarzą Noach Harari głosi, że Ai ma zabawiać ludzi bezużytecznych, czytaj około 80% populacji. Oczywiście zabawa będzie polegać na utylizacji wrogów ludu, więc jest jakaś szansa, że fotografia całkowicie nie zniknie, bo jak to powiedział kolega wyżej, Ai ma pomagać przy reportażu.

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Zamieszczone przez Nozanu
                          Dokładnie tak. Np. aparat w telefonie jest od uatrakcyjniania tego "ormowca", a nie od dawania ludziom frajdy. Każdy sobie powinien obejrzeć film pt. "Szczurołap", bo te elektroniczne gówna działają na tej samej zasadzie, co szczurołap- najpierw wzbudzają zaufanie i pożądanie, a potem człowieka wykańczają.

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4335

AI w postprocesie na przykładzie tematu studio, portret, oraz na przykładzie 2 programów.

Lightroom (for Samsung) to znany/normalny program do obróbki zdjęć (maski, światło, kolor, ...) ale ma też ustawienia wstępne gdzie
                            a. AI analizuje zdjęcie i daje mnóstwo propozycji wyglądu
                            b. jest zestaw premium gdzie np. dla portret jest 7 grup (adaptacyjne, jasna cera, grupa, wyrazisty, ...) a w każej grupie jest kilkanaście możliwosci (przyciemnij brodę, fakturowane włosy, ...) każda z suwakiem wyboru natężenia efektu. Wszystkie można dodawać/łączyć

Galaxy Enhance-X to w pełni/tylko AI gdzie zdjęcie jest analizowane i można :
                            a. samemu dobrać HDR, jasność, poprawić rozmycie, wyostrzyć
                            b. dadać magii czyli AI decyduje co z pkt. a (i ile) zastosuje
                            c. jest tryb portetowy z kilkunastu różnymi tematami (rozmycie, studio, tło, wirowanie, ...) gdzie w każdym temacie osobno AI po analizie proponuje wygląd i można suwakiem dobrać natężenie
                            d. jest tryb twarz gdzie są : wygładzanie, ton, linia szczęki oraz oczy i można suwakiem dobrać natężnie zmian.
                            Zapowiadana jest znaczna rozbudowa tego oprogramowania.

jp

PS
                            dziwne, w Galaxy Enhance-X gdy otwieram DNG (Samsung) to pojawia się komunikat że program nie otwiera plików RAW. A NEF otworzył i "obrabiałem", może dlatego że z Bangkoku
                            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

Zamieszczone przez jan pawlak
                              AI w postprocesie na przykładzie tematu studio, portret, oraz na przykładzie 2 programów.

Lightroom (for Samsung) to znany/normalny program do obróbki zdjęć (maski, światło, kolor, ...) ale ma też ustawienia wstępne gdzie
                              a. AI analizuje zdjęcie i daje mnóstwo propozycji wyglądu
                              b. jest zestaw premium gdzie np. dla portret jest 7 grup (adaptacyjne, jasna cera, grupa, wyrazisty, ...) a w każej grupie jest kilkanaście możliwosci (przyciemnij brodę, fakturowane włosy, ...) każda z suwakiem wyboru natężenia efektu. Wszystkie można dodawać/łączyć

Galaxy Enhance-X to w pełni/tylko AI gdzie zdjęcie jest analizowane i można :
                              a. samemu dobrać HDR, jasność, poprawić rozmycie, wyostrzyć
                              b. dadać magii czyli AI decyduje co z pkt. a (i ile) zastosuje
                              c. jest tryb portetowy z kilkunastu różnymi tematami (rozmycie, studio, tło, wirowanie, ...) gdzie w każdym temacie osobno AI po analizie proponuje wygląd i można suwakiem dobrać natężenie
                              d. jest tryb twarz gdzie są : wygładzanie, ton, linia szczęki oraz oczy i można suwakiem dobrać natężnie zmian.
                              Zapowiadana jest znaczna rozbudowa tego oprogramowania.

jp

PS
                              dziwne, w Galaxy Enhance-X gdy otwieram DNG (Samsung) to pojawia się komunikat że program nie otwiera plików RAW. A NEF otworzył i "obrabiałem", może dlatego że z Bangkoku
                              To faktycznie lepiej, niż w aparatach, gdzie jest tylko tryb "Totalny idiota", w którym jest kilka programów tematycznych, jakby on do końca nie wiedział, co właściwie fotografuje.

Komentarz

• Jacek_Z
                                Moderator
                                • 2005
                                • 2726

Z zupełnie innych powodów niż fotografia słucham sobie czasami prof. Dragana. Na profesora nie wygląda - młody i z tatuażami. Facet nie jest głupi, zapewniam. Lubię te rozmowy z nim.
                                Tak przy okazji - jego hobby to fotografia.
                                Ostatnio właśnie pojawił sie odcinek poświęcony AI.
                                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...