AI i fotografia zawodowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: AI i fotografia zawodowa

To gdzie one sa teraz? Masz foto?

Atsf, cybulski, łykacie nowego usera jak młode pelikany, podobnie jak Jana i jego wywody. Wy serio jesteście od wczoraj w necie? Nie wiecie jak się traktuje takie posty? To wam powiem - się ignoruje.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2875

Zamieszczone przez cauchy
      To gdzie one sa teraz? Masz foto?
      Kilka zdjęć
      https://www.canon-board.info/threads...=1#post1447438
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2939

Nie widze tam tego powerbanka.
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

No nie zrobiłem mu zdjęcia - poważny błąd. Leży w szafie na półce, ale nie chce mi się iść po niego - taki leń ze mnie.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• NicoD700
            • 2023
            • 3

Zamieszczone przez atsf
            Ano właśnie aby pojąć cokolwiek całościowo i zobaczyć, jak to naprawdę wygląda, to trzeba odwrócić kota ogonem: TO JEST FILOZOFIA I ZAMIAR, aby wyeliminować człowieka z wszelkich procesów twórczych i wytwórczych, a następnie fizycznie pod pozorem jego zbędności w tych procesach, roszczeniowości i szkodnictwu przeciwko Planecie. Tylko niewielka część populacji się odnajdzie w takim świecie, a reszta zostanie wyeliminowana fizycznie, bo nikt nie będzie miał żadnej motywacji, aby zaspokajać jej potrzeby i roszczenia w zamian za permanentne obijanie gruchy.
            I co z tego, nie zastanawiałeś się, że może tak jest lepiej? Zresztą wyobraź sobie taką sytuacje, że wszyscy są mądrzy, jak myślisz jak będzie wyglądał świat, jak nie na siedzeniu i obijaniu gruchy zastanawiając się nad tym "dlaczego nie potrafię zatrzymać myśli, które mną kierują?"

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez NicoD700
              A do czego potrzebna jest twórczość?
              A choćby do tego żeby tworzyć AI ...
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• NicoD700
                • 2023
                • 3

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                A choćby do tego żeby tworzyć AI ...
                Nie o takiej tu twórczości mowa.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Nie o takiej tu twórczości mowa.
                  Pisałeś ogólnie to odniosłem się do tematu . Zresztą to bez znaczenia, twórczość to twórczość definiuje naszą cywilizację.
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• becekpl
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 4318

w sumie to straszne
                    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Zamieszczone przez becekpl
                      To zależy jaką kto ma psychikę

Są ludzie którzy mają psychikę twórcy (np. wsród malarzy, fotografów, architekt, albo kompozytor, ....) których dzieła powstają w ich głowie/psychice/emocjach, jest ich wizją.
                      W przykładzie w linku AI jest tylko narzędziem tak jak (czasami), aparat, fortepian czy orkiestra.

Jest mnóstwo zdjęć które nie są zapisem rzeczywistości/świata.
                      Najprostszy przykład to gra GO na zdjęciach, to wizja autora zdjęcia róznego wykorzystania wady obiektywu by osiągąć oczekiwany/zaplanowany efekt.

jp
                      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• NicoD700
                        • 2023
                        • 3

Zamieszczone przez becekpl
                        Ja tam się z tego cieszę, bo pstrykanie właśnie się kończy i rozpoczyna się na nowo fotografia, wybrałeś już swój analog?

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Nie karmić trolla!
                          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• NicoD700
                            • 2023
                            • 3

Zamieszczone przez atsf
                            Nie karmić trolla!
                            Nie troluje. Naprawdę uważasz, że to jakaś strata?

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

Nie troluje. Naprawdę uważasz, że to jakaś strata?
                              Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?

Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.

Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.

Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
                              Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
                              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• NicoD700
                                • 2023
                                • 3

Zamieszczone przez atsf
                                Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?

Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.

Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.

Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
                                Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
                                Woleć sobie możesz, jeszcze nikt tego nie zabrania. Pytania dlaczego walczysz z czymś co jest nieuniknione? To co nazywamy fotografią zostanie marginesem jak scena commodore64 gdzie ludzie bawią się w rzecz mało istotną, bo świat już dawno ten etap przeskoczył.

Co do tej: "immanentnej cechy fotografii", z tego co widać to aparaty zdjęcia pstrykają właściwie już same, a z każdym rokiem "osiągniecie pożądanego efektu" jest robione coraz to mniejszym nakładem, aż wreszcie i do samego aparatu zajrzy Si, tym samym wypierając to co jest teraz standardem, tak jak manualne ostrzenie zostało wyparte przez auto. Też będziesz wtedy protestował? Nie, bo rynek cię zje i tyle z biadolenia.

Osobiście zacząłem się bawić w generowanie obrazków na samym początku jakieś ponad półtora roku temu albo dwa i już wtedy załapałem, że to koniec pstrykania, wypada tylko czekać, aż fotografia rozsypie się ze starości odradzając się jednocześnie w analogowej postaci. I możesz mi nie wierzyć, robię teraz zdjęcia tylko aparatami na kliszę, bo nie widzę sensu inaczej. Traktuje to jak prawdziwe NFT.

Komentarz

Pracuję...