AI i fotografia zawodowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Odp: AI i fotografia zawodowa

Zamieszczone przez Heldbaum
    Gdy czasami zdarza mi się podróżować pociągami, właśnie w tym kraju, nigdy nie mam problemów z odnalezieniem właściwego pociągu. Są tablice z rozkładem, a ostatecznie można zapytać w biurze przewoźnika. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy osoba w takim biurze, bezgranicznie ufajaca postępowi, otwiera "apkę" i tam próbuje znaleźć odpowiedź. Wtedy można od razu podziękować i odejść. Ostatnio jechałem z Edynburga do Reading i z powrotem, w jedną stronę trzema pociągami, w drugą czterema. ŻADEN nie dał się odnaleźć w "apce". Żaden nie odjechał w czasie podanym przez "apkę". Takie to dziadostwo "inteligentne".
    Żebym ja czasem nie zaczął tu pisać o moich perypetiach z PKP, bo mam już pół nowego rozdziału...
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• totamten
      Początki nałogu
      • 2013
      • 338

Zamieszczone przez atsf
      Żebym ja czasem nie zaczął tu pisać o moich perypetiach z PKP, bo mam już pół nowego rozdziału...
      Nie, nie, stanowczo nie! Po dziurki w nosie mam opisów twoich perypetii z AF w R7! Na razie zrekompensuj to sobie dręczeniem serwisu Canon Polska - tak żartem! Współczuję, bo przerabiałem tę udrękę z AF Canona 7D, tyle, że nie chciało mi się pisać forumowej powieści.

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Tak więc tak właśnie. Sami zakładamy sobie sznur na szyję czyimiś rękami.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: ai portret.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 89,6 KB
ID: 2108936
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mystek
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1015

Plusik taki, że i tak z gościem nikt się nie skontaktuje przez "Messanger".
          https://www.facebook.com/mystekfoto
          https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5499

Tak bardzo niektórzy bali się AI a tu proszę
            Funkcja AI Overview, czyli wyświetlanie treści wygenerowanych przez sztuczną inteligencję bezpośrednio w wynikach wyszukiwarki Google'a, na razie jest stopniowo wygaszana. Pojawiły się konsekwencje...

choć z drugiej strony
            Nowojorski startup Runaway, wspierany m.in. przez Google, opublikował filmy stworzone z pomocą ich nowego generatywnego AI, czyli Gen-3 Alpha. Pokazan
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• tomfoot
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2362

Zamieszczone przez Bangi
              Tak bardzo niektórzy bali się AI a tu proszę
              Funkcja AI Overview, czyli wyświetlanie treści wygenerowanych przez sztuczną inteligencję bezpośrednio w wynikach wyszukiwarki Google'a, na razie jest stopniowo wygaszana. Pojawiły się konsekwencje...

choć z drugiej strony
              https://joemonster.org/filmy/129633
              Ten pierwszy artykuł z businessinsider (wydawca w PL to Axel Springer, co już samo w sobie pokazuje ile tam merytorycznej wartości), pojawił się całkowicie przypadkowo w dniu, gdy "polskie" media głosiły swój protest przeciwko google, meta itp. i wykorzystywaniu przez nich jakże doniosłych i wartościowych treści tworzonych przez "dziennikarzy", na których to treściach przecież niemalże zbudowano internet i wiedzę dzisiejszego świata. Osobiście widzę dużo zagrożeń ze strony AI, ale jej rozwój jest oczywiście nieunikniony i wręcz błyskawiczny, a błędy kolejnych wersji są eliminowane z miesiąca na miesiąc. Niemniej w obliczu zagrożenia polegającego na eliminacji zawodów takich jak dziennikarz, w kolejnych miesiącach bardzo czesto będziemy czytać podobne artykuły, próbujące dyskredytować AI i wielbiąc pracę "twórców" medialnych. Będziemy słyszeć, że wszystko poza całą prawdą całą dobę jest złe i nierzetelne, a każdy kto nie czyta "wolnych mediów" z Axel Springer czy innej Agory, to cymbał i nieuk. W sumie będzie więc jak od dawna, z tym że wrogiem będzie AI, które w końcu tych "dziennikarzy" wykluczy raz na zawsze.
              Problemem oczywiście pozostanie ocena rzetelności treści, ale do tego nie potrzeba ani AI, ani TV, tylko własnego mózgu.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Znana marka odzieżowa wystartowała z pierwszą kampanią modową stworzoną w całości przy użyciu generatorów grafiki AI. I takich sytuacji ...
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Możnie nie związane bezpośrednio z foto ale IMHO dość ciekawe

UEFA podczas mistrzostw Europy w Niemczech po raz pierwszy wykorzystuje sztuczną inteligencję w oficjalnych rozgrywkach. Znane są szczegóły.

"Euro 2024 w Niemczech przejdzie do historii jako pierwszy turniej mistrzowski, w którym została zastosowana sztuczna inteligencja - informuje portal sofoot.com.

Sztuczna inteligencja (z ang. "artificial intelligence", skrót: AI) jest obecna na wszystkich stadionach podczas tegorocznych mistrzostw Europy, chociaż większość kibiców prawdopodobnie nie ma wiedzy na ten temat i po prostu to przeoczyła.

UEFA wdrożyła AI do prezentacji banerów reklamowych na obiektach piłkarskich, żeby sprostać wymaganiom różnych rynków, zwłaszcza w Niemczech, Chinach i Stanach Zjednoczonych.

Podczas meczów Euro 2024 na panelach LED wokół boiska pojawiają się reklamy i to właśnie w tych reklamach zaimplementowana jest AI.

"Kibic na stadionie może zobaczyć na billboardach reklamę Coca-Coli w języku angielskim, kiedy widz w niemieckiej telewizji widzi taką samą reklamę, ale... w języku niemieckim. Z kolei, kiedy niemieccy widzowie widzą podczas transmisji reklamę np. rzeźni w Dolnej Saksonii, w tym czasie Amerykanom czy Chińczykom na banerach wokół boiska prezentowane są inne reklamy" - czytamy.

Jak przekazała UEFA, billboardy sterowane na żywo przez AI dotyczą tylko głównej kamery, inne kamery ustawione na stadionach jeszcze na to nie pozwalają."
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2875

Czyli taki Księżyc, ale w formie reklamy.

"Ignorance is bliss"
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• MstrG
                      Początki nałogu
                      • 2013
                      • 297

Zamieszczone przez Bangi
                      Możnie nie związane bezpośrednio z foto ale IMHO dość ciekawe

UEFA podczas mistrzostw Europy w Niemczech po raz pierwszy wykorzystuje sztuczną inteligencję w oficjalnych rozgrywkach. Znane są szczegóły.

"Euro 2024 w Niemczech przejdzie do historii jako pierwszy turniej mistrzowski, w którym została zastosowana sztuczna inteligencja - informuje portal sofoot.com.

Sztuczna inteligencja (z ang. "artificial intelligence", skrót: AI) jest obecna na wszystkich stadionach podczas tegorocznych mistrzostw Europy, chociaż większość kibiców prawdopodobnie nie ma wiedzy na ten temat i po prostu to przeoczyła.

UEFA wdrożyła AI do prezentacji banerów reklamowych na obiektach piłkarskich, żeby sprostać wymaganiom różnych rynków, zwłaszcza w Niemczech, Chinach i Stanach Zjednoczonych.

Podczas meczów Euro 2024 na panelach LED wokół boiska pojawiają się reklamy i to właśnie w tych reklamach zaimplementowana jest AI.

"Kibic na stadionie może zobaczyć na billboardach reklamę Coca-Coli w języku angielskim, kiedy widz w niemieckiej telewizji widzi taką samą reklamę, ale... w języku niemieckim. Z kolei, kiedy niemieccy widzowie widzą podczas transmisji reklamę np. rzeźni w Dolnej Saksonii, w tym czasie Amerykanom czy Chińczykom na banerach wokół boiska prezentowane są inne reklamy" - czytamy.

Jak przekazała UEFA, billboardy sterowane na żywo przez AI dotyczą tylko głównej kamery, inne kamery ustawione na stadionach jeszcze na to nie pozwalają."
                      To nie jest czasem Parallel Ads?

--- Kolejny post ---

Half Price już wcześniej korzystał z kampanii reklamowej zrobionej przy użyciu AI:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-07-22 131126.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,18 MB
ID: 2109678

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5499

Zamieszczone przez MstrG
                        To nie jest czasem Parallel Ads?

Half Price już wcześniej korzystał z kampanii reklamowej zrobionej przy użyciu AI:
                        Nie mam pojęcia.

BTW wczoraj w TV widziałem reklamę jakieś środka na konary dla mężczyzn i też "obrazy" były ewidentnie stworzone przez AI.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez Bangi
                          Nie mam pojęcia.

BTW wczoraj w TV widziałem reklamę jakieś środka na konary dla mężczyzn i też "obrazy" były ewidentnie stworzone przez AI.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1535

https://petapixel.com/2024/07/30/i-g...ry-photopacks/

kadrowanie takich zdjęć zwykle nie pokazuje generowanych przez AI piętnastu palców (albo tylko trzech) - czy to konkurencja dla człowieka - myślę że tak - następnym krokiem będzie np. headshot w stylu Platona (albo Leibowitz jak ktoś nie lubi stylu Platona) i każdy będzie się mógł cieszyć artystycznym portretem za 10 dolców
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Jeśli do stworzenia takiego zdjęcia potrzeba kilku wysokiej jakości zdjęć portretowych to pytanie po co to robić?

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1535

Zamieszczone przez Shadow
                                Jeśli do stworzenia takiego zdjęcia potrzeba kilku wysokiej jakości zdjęć portretowych to pytanie po co to robić?
                                skopiowane ze strony

What you give
                                Just 10 simple pics of you. No fancy stuff, just a few different angles and expressions!

kilka zdjęć z telefonu o wysokiej jakości ani o zdjęciach portretowych nic nie piszą

What you'll get
                                Over 100 professional headshots of you in wide variety of styles and backgrounds meticulously crafted by our team of AI artistry experts.

proste - klient chce się wydawać innym niż jest - znaczy chce żyć słynnym już życiem z fejsa - różne tła, różne miejsca, różne stroje, różne style fotografii - tego się nie da zrobić bez AI za 40 złotych
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...