Rowery - jeździcie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Rowery - jeździcie?

kolor dokładnie taki, żeby odstraszał potencjalnych kradziejów, na rower commuterowy nie chciałem nic oczojebnego
    baranek akceptuję tylko w szosie
    poza tym baranek wymusiłby zmianę hamulców i całego napędu, i zmiana ta przerosłaby wartość całego bajka
    pedały mam oryginalne platformy, do których nie mogę się wpiąć spd, a w samych spd niewygodnie jeździć po bułki do sklepu czy na siłkę, tak że tego..
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Sugerowałem kiedyś taki chiński wynalazek- dodatkowe dźwigienki do korb, który pozwala obniżyć wydatek energetyczny o 20%.

Używam go ponad rok i jestem zadowolony, bo to rzeczywiście działa, na takiej zasadzie, że kąt zgięcia kolana nogi atakującej (tego w górze) nigdy nie jest prosty, więc łatwiej jest przyłożyć od razu większą siłę ze względu na brak martwego położenia kolana, a druga noga też wtedy ciągnie, albowiem dolny pedał jest w momencie depnięcia przesunięty do tyłu, a górny do przodu, czyli nie ma efektu zwisającej bezczynnie giry, co częściowo zastępuje SPD.

Musiałem co prawda wymienić łożyska w tych dźwigienkach, bo Chińczyk dokonał ich montażu na sucho, i były skoszone, co poskutkowało zwiększonymi oporami, i szybszym ich zużyciem, dlatego też, gdybym kupował następny zestaw, to najpierw go bym rozebrał, aby sprawdzić poprawność montażu, i w razie czego od razu zareklamował, gdyż niepoprawny montaż uszkadza gniazda łożyskowe. Łożyska poprawnie założone i ich oś demontuje się bezboleśnie, a źle założone trzeba wybijać młotem.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Nozanu
        Uzależniony
        • 2010
        • 653

Fajnie że to jednorzędówka. Reszta bez sensu na tą porę roku.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez atsf

Musiałem co prawda wymienić łożyska w tych dźwigienkach, bo Chińczyk dokonał ich montażu na sucho, i były skoszone, co poskutkowało zwiększonymi oporami, i szybszym ich zużyciem, dlatego też, gdybym kupował następny zestaw, to najpierw go bym rozebrał, aby sprawdzić poprawność montażu, i w razie czego od razu zareklamował, gdyż niepoprawny montaż uszkadza gniazda łożyskowe. Łożyska poprawnie założone i ich oś demontuje się bezboleśnie, a źle założone trzeba wybijać młotem.
        Wszystko nowe z Chin trzeba najpierw rozebrać wyczyścić, smarować i regulować. W swoim zdejmowałem nawet pokrywki z łożysk i wymieniałem smar bo były zanieczyszczone opiłkami i skrzypiały.

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

Nad morzem od początku grudnia pogoda jest średnia na jazdę... może dwa razy udało mi się wyjśc na rower. Foto z sezonu 2023
          28 likes, 0 comments - bikeandshutter on July 23, 2023: "Blue on blue . . . #konasutra #ghettopatent #gravelbike #meadowbike #gravelonmeadow #rowergrawelowy #iridegravel #ilovegravelbikes #summervibes #summergravel #konabikes #restrap #assaver #sramrival #gravelgrinder #gravelride #dropbar #steelisreal #steelbike #wolnagrupagravelowa #bikeandshutter #sralpe #sralpepolska".
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• djtermoz
            Uzależniony
            • 2004
            • 995

Jeździmy mimo zimy. W sumie kiepska ta zima. Temperatura poniżej -10C była do tej pory tylko raz - czyli słabo jak na tutejsze standardy. Śniegu niewiele, resztki się właściwie stopiły. Nie ma lodu, jest za to błoto. Chyba jednak wolę już mróz i lód.
            Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: R0002895.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 657,1 KB
ID: 2107851
            Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: R0002976.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 616,3 KB
ID: 2107852
            djtermoz@pbase

Komentarz

• K_f
              Coś już napisał
              • 2018
              • 62

Cześć wszystkim, mam pytanie.
              Do czego pakujecie aparaty na rower?
              Zawsze mam z tym problem, jak to dobrze zabezpieczyć sprzęt. Zazwyczaj biorę body i jeden obiektyw do plecaka.
              Plecak to Deuter Race Air, ale nie mam czym zabezpieczyć aparatu . Przydał by się jakiś pokrowiec lub wkład,
              K.F. Pozdrawiam

Instagram
              InstagramII

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

ja pakuję do torby na bagażniku, wyłożonej folią bąbelkową
                https://www.canon-board.info/threads...=1#post1440634
                Flickr | YT

Komentarz

• zanussi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1696

Bym polecił to: https://8a.pl/nerka-rowerowa-evoc-hi...0aAlaiEALw_wcB
                  z tym., że ja kupiłem z drigiej ręki za prawie połowę ceny nowego ....
                  Ale opcja superwygodna!
                  Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• mystek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1015

Update w moim rowerowaniu. Przez jakieś 13-14 lat jeździłem Trekiem 3900. Świetny rower, dobrze mi się nim jeździło, ale miałem ochotę na coś nowszego i wybór padł na Radon Scart Light 9.0 https://www.radon-bikes.de/en/trekki...light-90-2023/ . Trochę czasu mi zeszło, żeby go sobie doposażyć, poustawiać, siodło dobrać, ale już jest ok. W sumie zasadnicza różnica między tymi rowerami,to to, że w Radonie fajnie mięsiście i precyzyjnie wchodzą biegi i wydaje się, jakby były nieco mniejsze opory toczenia, ale niewiele w sumie. Tyle Pewnie posłuży mi kolejne 10 lat albo lepiej.
                    https://www.facebook.com/mystekfoto
                    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• WinSho
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 945

Zamieszczone przez mystek
                      Update w moim rowerowaniu. Przez jakieś 13-14 lat jeździłem Trekiem 3900. Świetny rower, dobrze mi się nim jeździło, ale miałem ochotę na coś nowszego i wybór padł na Radon Scart Light 9.0 https://www.radon-bikes.de/en/trekki...light-90-2023/ . Trochę czasu mi zeszło, żeby go sobie doposażyć, poustawiać, siodło dobrać, ale już jest ok. W sumie zasadnicza różnica między tymi rowerami,to to, że w Radonie fajnie mięsiście i precyzyjnie wchodzą biegi i wydaje się, jakby były nieco mniejsze opory toczenia, ale niewiele w sumie. Tyle Pewnie posłuży mi kolejne 10 lat albo lepiej.
                      Nie znam tej marki rowerów ale nie wygląda najgorzej. Mnie się tego typu rowery nie podobają ale niech służy długo i komfortowo.
                      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

Rowery - jeździcie?

też juz na crossy nie patrzę, choć w domu rodzinnym mam jeszcze Evado 4.0 z 2012r po solidnych przeróbkach
                        zamiast tych ciężkich kiepskich amortyzatorów wolałbym sztywny widelec i lżejsze koła
                        i ta korba 3rzędowa, nie wiem kto ich jeszcze potrzebuje, dwa blaty na sakwy po górach spokojnie wystarczą, a po płaskim czy w lekki teren wystarczy nawet 1x, tylko trzeba dać większą kasetę

ale spoko, fajny, i korba na łożyska zewnętrzne jak widzę, a nie na kwadrat, i XT więc jeśli rama będzie spoko i koła mocne to rower długo pożyje.
                        Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                        Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5499

Czy przerabiał ktoś amortyzowaną sztycę siodełka? Z uwagi na pewne problemy z kręgosłupem rozważam kupienie czegoś takiego, bo nie chcę zupełnie odpuszczać roweru, tym bardziej, że mój najmłodszy właśnie rower pokochał.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 5119

Zamieszczone przez Bangi
                            Czy przerabiał ktoś amortyzowaną sztycę siodełka? Z uwagi na pewne problemy z kręgosłupem rozważam kupienie czegoś takiego, bo nie chcę zupełnie odpuszczać roweru, tym bardziej, że mój najmłodszy właśnie rower pokochał.
                            Owszem. Od lat używam sztycy SR Suntour NCX z pantografem i polecam.
                            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5499

Zamieszczone przez atsf
                              Owszem. Od lat używam sztycy SR Suntour NCX z pantografem i polecam.
                              To jest ta co kosztuje ok. 350 PLN? Właśnie ona wpadła mi w oko i widzę, że opinie są bardzo dobre.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 5119

Zamieszczone przez cauchy
                                też juz na crossy nie patrzę, choć w domu rodzinnym mam jeszcze Evado 4.0 z 2012r po solidnych przeróbkach
                                zamiast tych ciężkich kiepskich amortyzatorów wolałbym sztywny widelec i lżejsze koła
                                i ta korba 3rzędowa, nie wiem kto ich jeszcze potrzebuje, dwa blaty na sakwy po górach spokojnie wystarczą, a po płaskim czy w lekki teren wystarczy nawet 1x, tylko trzeba dać większą kasetę

ale spoko, fajny, i korba na łożyska zewnętrzne jak widzę, a nie na kwadrat, i XT więc jeśli rama będzie spoko i koła mocne to rower długo pożyje.
                                No i co z tego, że na łożyskach zewnętrznych, a nie na kwadracie? Sam się dałem nabrać na tę propagandę i założyłem sobie takie korby Shimano Alivio, a żonie oddałem swoje SR Suntour XCT X9 na kwadracie, i żałuję, bo jej korby lżej chodzą, a z ich tzw. sztywnością też nigdy nie miałem problemów ważąc ok 100 kg.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Bangi
                                To jest ta co kosztuje ok. 350 PLN? Właśnie ona wpadła mi w oko i widzę, że opinie są bardzo dobre.
                                Za ok. 290 PLN można ją aktualnie nabyć na Aliexpress wraz z osłoną neoprenową wahacza (konieczna rzecz) i z ewentualną redukcją do rury podsiodłowej https://pl.aliexpress.com/item/10050...%21&aecmd=true

Komentarz

Pracuję...