Przetestuj swój komputer!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Zamieszczone przez jatzzek
    Jak to wiec mozliwe, ze mamy tak duze roznice?
    Kluczem do takiej wydajności jest zupełnie inne (lepsze) zarządzanie pamięcią, jakie oferuje Vista. A poza tym można się domyślać, że CS3 został zoptymalizowany pod kątem tego systemu i pracy z większą ilością pamięci niż 2GB oraz wielordzeniowymi CPU. U mnie na konfigu jaki podałem parę postów wcześniej jest 3-4 s., ale to i tak nie jest jakiś super wynik, bo Janusz Body na lapku ze słabszym prockiem miał 2,5 sekundy (no, ale ja mam nieco zapaskudzony system różnymi dodatkami ;-) )
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez bundy
      ... A poza tym można się domyślać, że CS3 został zoptymalizowany pod kątem tego systemu i pracy z większą ilością pamięci niż 2GB oraz wielordzeniowymi CPU....
      Nie trzeba się domyślać. Adobe podał, że CS3 był kompilowany pod Vistę na Intela i osobno kompilowany na Mac'a.

Sprawa jest też zapewne w filtrach. Sporo filtrów zostało "przekonstruowanych" albo napisanych od nowa. To co jest podstawą testu (Radial Blur) to też filtr więc... Nie wiem czy ten akurat filtr był zmieniany ale jest to możliwe.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Skylines
        Bywalec
        • 2007
        • 204

Demonem prędkości nie nazwę mojego PC bo wyszło 92 sekundy :/

AMD Sempron 2600+
        1 GB RAM
        Geforce 4 64 MB
        dysk 20 GB

testowałem na szopie CS3
        EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Komentarz

• 2marekm
          Początki nałogu
          • 2007
          • 419

Oprócz procesora, płyta główna też ma wpływ na szybkość, ale nie tak znaczący.

Komentarz

• jatzzek
            Początki nałogu
            • 2006
            • 355

Zamieszczone przez bundy
            Kluczem do takiej wydajności jest zupełnie inne (lepsze) zarządzanie pamięcią, jakie oferuje Vista.
            No ale ja porownuje moje wyniki na WinXP z wynikami Janusza Body na WinXP.

2marekm: plyte mam dobra - ASUS P5B-E Plus. Pamieci tez niegorsze, bo Patriot DDR2 800MHz LLK. Wiec dalej nie wiem skad tak duze roznice.
            Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
            why waste your time looking for proof?
            what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Arek Piekarz
              Początki nałogu
              • 2006
              • 334

Zamieszczone przez popmart
              no i co wychodzi na to że nie tylko dx10 będzie powodem do przesiadki na Vistę .... o niedowiarkowie wszelacy
              Nie przesiądę się na nią, dopóki nie wydadzą Service Packa 2 :-P Tak dobre wyniki osiągnęli na Viście 64-bitowej, która obsługuje już 4 GB ramu, ale istnieje również Windows XP 64-bit, więc nie trzeba się od razu przesiadać na jak na razie wkurzający system ;-) Czy ktoś miał z WinXP 64 doświadczenie i może napisać o jego wydajności przy 4 GB ramu?
              40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
              Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
              Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
              Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• orbital
                Coś już napisał
                • 2005
                • 87

Mój wynik 26.0 sekund

Konfiguracja:
                Motherboard: DG965RY || Processor: Core2Duo [email protected] || RAM: 4 x Kingston (1 GB DDR2-667) Dual Mode || HDD: WDC WD3200AAKS-00SBA0 (298 GB) || DVD+/-RW: Samsung SH-S183L LightScribe || Gfx: GeForce GALAXY 8600 GT 256MB DDR3 1.2 ns PCI-E || Music: Creative Audigy 2 SE || Speakers: Logitech X-230 2.1 || Monitor: Samsung 19" 940mw TV/LCD || PowerSupply: Chieftec GPS-450AA-101A || Case: ModeCom *D*O*M*

Software:
                XP PL PRO + SP2 + CS2

PS. W trakcie testu nagrywałem okładkę w trybie LS, nie wiem czy to może mieć znaczenie
                N

Komentarz

• Sproqet
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 167

Zamieszczone przez Duty
                  Witam!

Proponuję mały teścik wzorem naszych kolegów z forum na: www.fredmiranda.com
                  A dokładniej z tego wątku (wymagana darmowa rejestracja): http://www.fredmiranda.com/forum/topic/312365

Test dotyczy określenia względnej prędkości komputera w przypadku konkretnego zadania w photoshopie.

Chyba nie złamię praw autorskich do zdjęcia wklejając je z tamtego forum?:

1. Proszę zapisać zdjęcie na swoim dysku (kliknąć lewym klawiszem na zdjęciu>symbol dyskietki, albo prawym klawiszem>zapisz obraz jako...), a następnie otworzyć je w photoshopie.

2. Proszę zmienić rozmiar zdjęcia: "Obrazek/Wielkość obrazka/Szerokość: 2000 pikseli" (wysokość zostanie przypisana automatycznie na 1330 pikseli) - nacisnąć OK.

3. Następnie: "Filtr/Rozmycie/Rozmycie promieniste>wartość 100 i jakość: najlepsza"
                  Koniecznie trzeba ustawić jakość na najlepszą, żeby test był miarodajny.
                  W momencie kliknięcia OK uruchamiamy stoper i liczymy czas do zakończenia operacji

Przed testem najlepiej pozamykać wszystkie aplikacje działające w tle.

Proszę o podanie czasu wraz z opisem konfiguracji sprzętu.

Ten wątek jest odgrzewany na Fredmiranda - autor powtórki osiągnął wynik 12,5 sekundy!

Mój wynik to 45 sekund.
                  Sprzęt: Athlon64 3200+, 2GB RAM, HD:2x250GB, 200GB, 160GB, Photoshop CS2 PL.

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy!
                  14 s
                  Sempron 2600+
                  512 RAM
                  ---------------------------
                  stopka

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

Zamieszczone przez Sproqet
                    14 s
                    Sempron 2600+
                    512 RAM
                    niemożliwe. Cos zle zrobiles.
                    Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Sproqet
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 167

Zamieszczone przez tpop
                      No jak nie możliwe
                      Robiłem wszystko jak kazali
                      Poważnie. Spróbuje jeszcze raz.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez tpop
                      Faktycznie. Nie zmieniłem jakości na najlepszą. Po zmianie 105 s
                      Ostatnio edytowany przez Sproqet; 6186. Powód: Automerged Doublepost
                      ---------------------------
                      stopka

Komentarz

• grzbiet
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 180

Abit P35-E
                        Intel Core 2 Duo 6750
                        Evga e-GeForce 8800GTS KO ACS3 Edition 320 MB
                        Goodram 2x1 GB
                        CS2
                        19 sekund

Komentarz

• MaciekP
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 53

ASUS P5B DELUXE
                          Intel Core Q6600 2.4GHz, 4 rdzenie
                          GF 7600GT
                          4GB RAM (4x1GB) @400MHz
                          CS2, WIN XP SP2
                          średnio 11 sekund
                          EOS 5D i elki

Komentarz

• Arek Piekarz
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 334

Zamieszczone przez MaciekP
                            ASUS P5B DELUXE
                            Intel Core Q6600 2.4GHz, 4 rdzenie
                            GF 7600GT
                            4GB RAM (4x1GB) @400MHz
                            CS2, WIN XP SP2
                            średnio 11 sekund
                            Masz podobnąkonfigurację do mojej i mimo większej ilości ramu, masz gorszy wynik. Lepiej wziąć szybszą pamięć, a mniej, bo WinXP i tak nie obsługuje dobrze więcej jak 2 GB. Procka też mógłbyś podkręcić :-P
                            40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                            Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                            Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                            Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Vitez
                              OS juz letko zasmiecony ale bez dodatkowych aplikacji dzialajacych w czasie "testu" (no w ubijanie procesow sie nie bawilem):

16 sek

Core2Duo E6600 2.4GHz @ 3.2 GHz (FSB 400, rate 8x)

Waskie gardlo to pamieci - nicholery ponad 800 nie podskocza nawet na CL5.
                              CS3 jednak duzo daje. Przy tej samej konfiguracji 9.6 sek .

Kolejny sprawdzian gdy przeczyszcze kompa (i fizycznie-przedmuchanie i logicznie-rejestr, defragmentacja itp) oraz gdy odbiore Goodramy PRO 1066 CL5 8)

Komentarz

• MaciekP
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 53

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                                Masz podobnąkonfigurację do mojej i mimo większej ilości ramu, masz gorszy wynik. Lepiej wziąć szybszą pamięć, a mniej, bo WinXP i tak nie obsługuje dobrze więcej jak 2 GB. Procka też mógłbyś podkręcić :-P
                                RAM jest szybki, te 400MHz to realne taktowanie )sprawdz swoje w CPU-Z.
                                Dla jednego procesu wystarczy 2GB RAM, ale jeżeli odpalisz kilka programów, bawisz się obróbką VIDEO itp, to na 4GB działa duzo lepiej, choć realnie XP 32bit rozpoznaje ok 3GB tylko.

Podkręciłem go bez wysiłku do 3GHz przy 330MHz FSB. Oczywiście działa szybciej, ale, że musze wyjechac na tydzień chciałem żonie zostawić komputer stabilny, wieć wróciłem do standardu.

Przy normalnej prędkosci ma temperatury na scythe infnity ok 40-45st na rdzen! (stepping G0).Przy podkręceniu w spoczynku ok 50st na rdzen.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez Arek Piekarz
                                Sprawdziłęm twój wpis. Masz 8s przy podkręconym Q6600 na 3GHz, wiec ta różnica pomiędzy 11s moim (2.4GHz) a twoim 8s (3GHz) wynika z podkręcenia.

skrócenie czasu do 72% i przyspieszenie zegara o 25%
                                Ostatnio edytowany przez MaciekP; 12523. Powód: Automerged Doublepost
                                EOS 5D i elki

Komentarz

Pracuję...