Jak wysłać paczkę kurierem?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Jak wysłać paczkę kurierem?

Zamieszczone przez olek.tbg
    Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
    Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?
    A może wystaw z zastrzeżeniem, że to kupujący organizuje odbiór...
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Zamieszczone przez Merde
      K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
      Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
      Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
      Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
      Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.
      Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez Czacha
        Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony
        Sprzęt foto ma to do siebie, że wystarczy że nie będzie uszkodzeń mechanicznych/udarowych i będzie ok.
        Ja wysyłam towar, który dodatkowo musi jechać zgodnie z oznaczeniami "Góra" (rzadko na palecie, bo to rozwiązałoby problem).
        Taki wymóg przerasta możliwości 99,9% kurierów...

PS: Rozpatrywanie reklamacji to jest dopiero dramat i kpina
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

No na pewno przy czymś szklanym i delikatnym to o czym piszesz ma kolosalne znaczenie. Jednak przy sprzecie foto DHL czy GLS nie robi roznicy. Chociaz za czasow pracy w Fotojokerze zdarzylo sie pare razy ze paczki dostarczane przez GLS byly rozerwane i brakowalo kilku kart pamieci, rzadziej aparatu.

Komentarz

• olek.tbg
            Początki nałogu
            • 2011
            • 309

Boję się, ponieważ będzie to moja pierwsza wysyłka kurierem. Pozatym "debiut" na allegro, oraz zwyczajnie martwię się, żeby nie było żadnych problemów.
            Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych. Ja sam nigdy nie miałem powodów do narzekań, jednak czytam coraz więcej i najczęstsze problemy są takie:
            - słaby kontakt z brookerami
            - w razie problemów - brooker zrzuca winę na kuriera
            - zero konsekwencji w razie zgubienia paczki,nawet gdy jest ubezpieczona
            5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

Ja zawsze korzystam z wysylajtaniej.pl (K-EX i UPS). I nigdy nie miałem problemów. Jedynie co to długo czekałem na pieniądze za anulowaną transakcję, ale wszystko jest opisane w regulaminie.
              Koszt paczki do 30kg ubezpieczonej chyba do 10000 (na więcej jeszcze nie ubezpieczałem) ~22 zł.
              Wysyłałem przez nich już drukarki, komputer, monitory, sprzęt foto i zawsze było ok.

Komentarz

• shutter
                Bywalec
                • 2007
                • 123

Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów. Zamawiasz usługę via www, płacisz, drukujesz list i czekasz na kuriera. Średni koszt oscylował w granicach 20PLN, a ubezpieczona paczka na kwotę ponad 10k PLN jakieś 42PLN. Oczywiście nigdy się nie wie, na jakiego kuriera-kombinatora trafi twoja paczka przy dostarczaniu do odbiorcy. I oczywiście nie ma co liczyć, że sortownie i kurierzy będą respektować naklejone ostrzeżenia o delikatnej zawartości. W tym temacie lepiej liczyć na siebie i pancernie zapakować towar, nawet kosztem kliku PLN więcej za dodatkowy gabaryt czy wagę.
                Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych.
                  Ty tak na powaznie? A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu
                  Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez shutter
                    Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów.
                    Ja mam właśnie przed sobą protokół szkody wystawiony 8 listopada. Do tej pory zero informacji, a spróbuj się dodzwonić (drugi dzień próbuję)
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• olek.tbg
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 309

Zamieszczone przez Czacha
                      Ty tak na powaznie? A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu
                      Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka
                      Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest
                      5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka
                        Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest
                        Mi się jednak wydaje ze powinienes przestac zglebiac az tak bardzo temat, bo skonczy sie na tym ze paczki dowieziesz osobiscie
                        Skup sie na cenie, reszta we wszystkich firmach kurierskich jest porownywalna.

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Www.tani-kurier.pl albo inne podobne.

Kupuję bardzo dużo przez net. Kurier jest tańszy niż 15 km własnym autem do supermarketu tylko po to, żeby się dowiedzieć ...nie ma, nie było i nie będzie.... Do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z żadną z firm kurierskich. Tak, są lepsze i gorsze ale bardziej zależy to od ludzi tam pracujących a nie od firmy. Wysyłając najczęściej korzystam z GLS bo mam najbliżej.

Jak chcesz pisać pracę naukową to, zdaje się, TNT ma najniższy odsetek zgubionych paczek. Niestety są też nieco drodzy...

Podpisuję się pod tym co napisał Czacha.

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• zoomi
                            Uzależniony
                            • 2012
                            • 551

po wpłacie na konto - o ile lokalizacja odbiorcy na to pozwala - polecam przesyłkę konduktorską PKP
                            dostajesz pokwitowanie a odebrać może tylko osoba posiadająca dokument tożsamości
                            dodatkowo możesz napomknąć panu konduktorowi żeby sprawdził dowód osobisty odbiorcy
                            kupujący odbiera, kwituje odbiór i już
                            nie raz wysyłałem w taki sposób różne wartościowe rzeczy, plus jest taki że nikt tym nie rzuca
                            i w krótkim czasie kupujący ma zakupiony przedmiot do odebrania

wada - trzeba podjechać na dworzec kolejowy

w przypadku paczki takiej wielkości jak obiektyw - bez problemu dogadasz się też z kierowcą PKS,
                            dostaniesz od niego numer telefonu pod który może sobie zadzwonić odbiorca paczki np na godzinę
                            przed planowanym przyjazdem żeby zapytać się o ewentualne opóźnienia na drodze
                            w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

Zamieszczone przez zoomi
                              w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru
                              .. a kierowca mowi, ze pierwszy raz slyszy o jakiejs paczce

Komentarz

• zoomi
                                Uzależniony
                                • 2012
                                • 551

możesz nadać oficjalnie z kwitkiem...

Komentarz

Pracuję...