Jak wysłać paczkę kurierem?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olek.tbg
    Początki nałogu
    • 2011
    • 309

Jak wysłać paczkę kurierem?

Witam !
    Przymierzam się do wystawienia kilku obiektywów na allegro. Nigdy nie wysyłałem jednak paczki kurierem.
    Wchodząc na strony przewoźników, cena wszędzie wynosi powyżej 50zł.
    Patrząc jednak po aukcjach allegro/sklepach, średnia cena wysyłki kurierskiej to 20zł.
    Jak wysyłacie wasze paczki? Znacie jakiś sposób aby obniżyć koszty przesyłki?
    Domyślam się,że ceny kuriera na sklepach internetowych wynikają z podpisanej umowy z firmą kurierską.
    Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
    Poradzicie?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
  • nowart
    Uzależniony
    • 2007
    • 809

Odp: Jak wysłać paczkę kurierem?

Masz w sieci mnóstwo serwisów oferujących usługi przewozów kurierskich czołowych firm w cenach, które osiągnąłbyś dopiero po podpisaniu umowy z nimi. Jest ich cała masa , poszukaj w googlach np. wysylajnajtaniej.pl i wiele innych. Masz tam przesyłkę kurierską za ok 22-25zł w zależności od opcji. Co do komentarzy negatywnych - jak to w sieci, każdego można anonimowo opluć a jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził Możesz korzystać bez obaw.
    Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Unikaj UPS, ostatnio cyrki wyprawiaja po wprowadzeniu laserowych pomiarow paczek..
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• gavin
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1339

GLS Poland | Parcel Shop prices

do 1000zł
        Ostatnio edytowany przez gavin; 32045.

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Zamieszczone przez olek.tbg
          Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
          Poradzicie?
          Nie wiem jakie portale konkretnie masz na myśli, ja korzystałem chyba z jednego oraz allegro i oni nie mają własnych kurierów to tylko pośrednik do innych firm kurierskich (GLS, UPS, Siódemka ...) więc jeśli chodzi o ryzyko zaginięcia paczki to jest chyba takie samo jak gdy z korzystasz z tej samej firmy bezpośrednio.
          Zapraszam

Komentarz

• olek.tbg
            Początki nałogu
            • 2011
            • 309

Opinie w stylu : Po 4 miesiącach nagle serwis żąda dopłaty, kurier przyjechał dopiero po kilku dniach, paczka zgubiona,itp...

--- Kolejny post ---

GLS takżę mocno obrywa...spora ilość negatywnych opinii jest niepokojąco aktualnych

Komentarz

• tomdz
              Uzależniony
              • 2007
              • 637

Ja używałem kilkukrotnie sendit.pl, kurier DPD. Jak do tej pory bez żadnych problemów, kurierzy terminowi, ceny bardzo dobre.
              Body, stałki, zoomik

Komentarz

• tlustyx
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1304

A dlaczego nie paczka Pocztą Polską?
                6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• dapp
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 57

Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
                  7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez dapp
                    Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
                    Chyba jako standard, przy NST (ostrożnie szkło, góra) koszty w DHL są sporo wyższe, nawet przy podpisanej umowie.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• olek.tbg
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 309

Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
                      Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?

Komentarz

• haze
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 203

Ja korzystam regularnie z platformy pośredniczącej (kurier-broker.eu) i nie miałem nigdy powodów do narzekań. Zwykle zlecam odbiór na następny dzień gdyż zlecenie idzie po godzinie 16, ale jak byś wystawił zlecenie z rana to tego samego dnia powinni odebrać. Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-)). Poczta to dla mnie przegrana sprawa. Dziękuję za godzinne stanie w kolejce i paliwo zmarnowane na dojazd do oddziału
                        Ostatnio edytowany przez haze; 44802.
                        Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
                        6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Zamieszczone przez olek.tbg
                          Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
                          Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?
                          Myślę że masz jakieś wyolbrzymione lęki - totalnie zbędne Nie korzystałeś nigdy z przesyłek kurierskich, ale już wiesz że Ci coś ukradną lub zgubią? Daj spokój, bo jak masz się tak zamartwiać to może nie warto niczego sprzedawać ..

Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
                          Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
                          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Adam71
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 316

Jak prywatnie wysyłam przez stronę kurjerzy.pl . Przewoźnika masz do wyboru .

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez haze
                              Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-))
                              K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
                              Największe problemy miałem właśnie z nimi.

Zamieszczone przez Czacha
                              Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
                              Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
                              Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
                              Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
                              Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.

Kalkulacja przykładowa dla przesyłki 40x30x30, 20 kg, ubezpieczenie 2000 zł, NST:

1. DHL, umowa standardowa: 75,52 netto (82,89 zł z VAT)
                              2. Broker (nie będę reklamował publicznie) korzystający w 90% z DHL (tam, gdzie mają własne bazy - wożą sami): 19,26 netto (23,69 zł z VAT).

Wyceny rzeczywiste. Nie wyssane z brudnego palca, tylko z systemów zleceń obu firm.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...