Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam !
Przymierzam się do wystawienia kilku obiektywów na allegro. Nigdy nie wysyłałem jednak paczki kurierem.
Wchodząc na strony przewoźników, cena wszędzie wynosi powyżej 50zł.
Patrząc jednak po aukcjach allegro/sklepach, średnia cena wysyłki kurierskiej to 20zł.
Jak wysyłacie wasze paczki? Znacie jakiś sposób aby obniżyć koszty przesyłki?
Domyślam się,że ceny kuriera na sklepach internetowych wynikają z podpisanej umowy z firmą kurierską.
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Masz w sieci mnóstwo serwisów oferujących usługi przewozów kurierskich czołowych firm w cenach, które osiągnąłbyś dopiero po podpisaniu umowy z nimi. Jest ich cała masa , poszukaj w googlach np. wysylajnajtaniej.pl i wiele innych. Masz tam przesyłkę kurierską za ok 22-25zł w zależności od opcji. Co do komentarzy negatywnych - jak to w sieci, każdego można anonimowo opluć a jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził Możesz korzystać bez obaw.
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?
Nie wiem jakie portale konkretnie masz na myśli, ja korzystałem chyba z jednego oraz allegro i oni nie mają własnych kurierów to tylko pośrednik do innych firm kurierskich (GLS, UPS, Siódemka ...) więc jeśli chodzi o ryzyko zaginięcia paczki to jest chyba takie samo jak gdy z korzystasz z tej samej firmy bezpośrednio.
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.
Chyba jako standard, przy NST (ostrożnie szkło, góra) koszty w DHL są sporo wyższe, nawet przy podpisanej umowie.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Ja korzystam regularnie z platformy pośredniczącej (kurier-broker.eu) i nie miałem nigdy powodów do narzekań. Zwykle zlecam odbiór na następny dzień gdyż zlecenie idzie po godzinie 16, ale jak byś wystawił zlecenie z rana to tego samego dnia powinni odebrać. Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-)). Poczta to dla mnie przegrana sprawa. Dziękuję za godzinne stanie w kolejce i paliwo zmarnowane na dojazd do oddziału
Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?
Myślę że masz jakieś wyolbrzymione lęki - totalnie zbędne Nie korzystałeś nigdy z przesyłek kurierskich, ale już wiesz że Ci coś ukradną lub zgubią? Daj spokój, bo jak masz się tak zamartwiać to może nie warto niczego sprzedawać ..
Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-))
K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
Największe problemy miałem właśnie z nimi.
Zamieszczone przez Czacha
Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.
1. DHL, umowa standardowa: 75,52 netto (82,89 zł z VAT)
2. Broker (nie będę reklamował publicznie) korzystający w 90% z DHL (tam, gdzie mają własne bazy - wożą sami): 19,26 netto (23,69 zł z VAT).
Wyceny rzeczywiste. Nie wyssane z brudnego palca, tylko z systemów zleceń obu firm.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Komentarz