Dowcipy o/na fotografii
Zwiń
X
-
5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
Pozdrawiam Szymon -
Niektóre minolty też tak miały. To był bardzo precyzyjny i powtarzalny pomiar dla lampy z aparatu (lub obok - minolty umieją (umiały?)) sterować lampą poprzez wbudowaną.
I finał naświetlania polegał nie na zamknięciu migawki (nie zdążył by) tylko na przerwaniu błysku. Jak by Ci ktoś z zewnątrz błysnął to nic nie poradzisz.Komentarz
-
niezleciekawostka ale tylko jesli macie mozliwosc posluchania
http://www.tvn24.pl/-1,1527879,wiadomosc.html
Prosze skupic sie na aspekcie fotograficznym
w momencie gdy panowie sciskaja sobie dlonie. Prawdziwa Canonada 
PS nie lepiej jakby ktos halogenik postawil ?
fajnie też było podczas wyborów - Tusk z rodziną w okręgu wyborczym
Komentarz
-
Racja. A zanim nas stąd wyrzucą za "poważny OT", to się upewnię: żeby było OTF, to światło musi przejść przez obiektyw - stąd, tak czy owak, TTL? Wtedy na błonę, a teraz - przez lustro na matrycę pomiarową (w Canonie 40D "TTL 35 zone SPC")?Niektóre minolty też tak miały. To był bardzo precyzyjny i powtarzalny pomiar dla lampy z aparatu (lub obok - minolty umieją (umiały?)) sterować lampą poprzez wbudowaną.
I finał naświetlania polegał nie na zamknięciu migawki (nie zdążył by) tylko na przerwaniu błysku. Jak by Ci ktoś z zewnątrz błysnął to nic nie poradzisz.EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
W 40D pomiar jest brany z matówki, czyli generalnie przed zrobieniem zdjęcia.
"Off The Film" mierzy w czasie ekspozycji za pomocą czujników w komorze lustra skierowanych na film. Tak czy owak TTL

Komentarz
-
Tak, musi przejść przez obiektyw, ale w inną stronę. Canonowe TTLe (nie wiem czy wszystkie, ale E- na pewno) działają tak, że najpierw wali przedbłysk, odbywa się pomiar i stąd aparat wnioskuje o sile jaką powinien mieć błysk właściwy.
Przy OTF był jeden błysk.
Dzięki temu ETTL ma dwie wady: po pierwsze - czas między przedbłyskiem a błyskiem jest tak dobrany, by większość ludzi zamknęła oczy na błysku właściwym,
dwa: jak Ci ktoś strzeli z fotoceli w czasie przedbłysku, to zdjęcie będzie niedoświetlone - aparat pomyśli: ale walnąłem... Trzeba mooocno zmniejszyć moc lampy!
Z kolei w drugim przypadku, gdyby ktoś życzliwy ,,doświetlił'' lampą z fotceli, aparat prześwietli i pomyśli tylko: wyłącz już, wyłącz.. cholera, jak się to wyłącza!?!Komentarz
-
Mam podobne odczucia - choć bardziej pobieżne z konieczności, bo jakoś tylko w F-801 udawało mi się z lampą zrobić sensowne zdjęciaDzięki temu ETTL ma dwie wady: po pierwsze - czas między przedbłyskiem a błyskiem jest tak dobrany, by większość ludzi zamknęła oczy na błysku właściwym,
dwa: jak Ci ktoś strzeli z fotoceli w czasie przedbłysku, to zdjęcie będzie niedoświetlone - aparat pomyśli: ale walnąłem... Trzeba mooocno zmniejszyć moc lampy!
Z kolei w drugim przypadku, gdyby ktoś życzliwy ,,doświetlił'' lampą z fotceli, aparat prześwietli i pomyśli tylko: wyłącz już, wyłącz.. cholera, jak się to wyłącza!?!
Trzeba by Kuchatka spytać jeszcze raz, "jakim cudem ten E-TTLx" działa?!EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Z FN (watek dot wyboru pomiedzy d40 a Pentaxem k100d)
A myslalem ze tak sie nie daZamieszczone przez nikkorek(...) Widziałem ostatnio człowieka w kościele z CANONEM 5d i obiektywem canon kit 18-55 (obiektyw kosztuje 100zł) później pytanie dlaczego zdjęcia są tak kiepskie. (...)
Komentarz
-
350d a potrafi krecic filmiki http://allegro.pl/item266885627_cano...bry_stan_.html i po co ja sie tak spieszyłem zakupem, mój tego niestety nie potrafiKomentarz
-
w moim 400D też nie ma... zoom cyfrowy też nie działa... może następny firmware to naprawi.350d a potrafi krecic filmiki http://allegro.pl/item266885627_cano...bry_stan_.html i po co ja sie tak spieszyłem zakupem, mój tego niestety nie potrafi
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...Komentarz
-
No nie wiecie?
Filmy poklatkowe ze zdjęć sekwencyjnych.
Nigdy nie robiliście zdjęć seryjnych, szto prawie jak film. Prawie robi różnicę.Ostatnio edytowany przez drsemen; 12819.5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
Pozdrawiam SzymonKomentarz
-
Może to wina obiektywu? Założę kit`a i sprawdzę350d a potrafi krecic filmiki http://allegro.pl/item266885627_cano...bry_stan_.html i po co ja sie tak spieszyłem zakupem, mój tego niestety nie potrafi
Canon 50D + dodatki
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Do fotografa aktów właśnie przyszła modelka. Ponieważ była mroźna zima uprzejmy fotograf zaprosił najpierw uroczą niewiastę na filiżankę gorącej herbaty. W czasie miłej pogawędki fotograf zauważył przez okno, że właśnie wraca jego żona. Trochę zmieszany mówi do modelki:
- Proszę, niech się pani szybko rozbierze, bo właśnie moja żona wraca i jeszcze sobie coś niepotrzebnie pomyśli.
-----------------
To jest prawdziwa historia. I pisała o niej lokalna gazeta a nawet Jay Leno (znany Talk Show) wspomniał tym! To było olbrzymie wesele na około 300 osób. Po uroczystościach kościelnych, podczas przyjęcia, pan młody wszedł na podium i podszedł do mikrofonu, żeby przemówić do zgromadzonych gości. Powiedział, ze chciałby podziękować wszystkim za przybycie i za wsparcie podczas wesela, szczególnie, ze niektórzy przybyli z daleka. Szczególnie chciał podziękować rodzinom państwa młodych za przybycie i nowemu teściowi za zorganizowanie tak wspaniałego wesela. Chciał podziękować wszystkim za przybycie i prezenty i wszystko, powiedział, ze chciał dać każdemu specjalny prezent tylko od niego. Dlatego przykleił pod siedzeniem każdego krzesła kopertę. Powiedział, ze to prezent dla każdego i poprosił, żeby wszyscy otworzyli koperty. W każdej kopercie znajdowało się zdjęcie o rozmiarach 8x10 przedstawiające drużbę kochającego się z panna młodą. Miał on podejrzenia co do tych dwojga i wynajął prywatnego detektywa, żeby zbadał sprawę kilka tygodni przed ślubem. Potem stal na podium jeszcze przez parę minut obserwując reakcje tłumu, po czym odwrócił się do drużby i powiedział "F... you" (nie wymaga tłumaczenia) potem odwrócił się do panny młodej i tak samo powiedział "F... you" a potem skierował do oszołomionych gości "Spadam stąd". Zaraz w poniedziałek załatwił anulowanie ślubu. Podczas gdy większość z nas zerwałaby zaręczyny zaraz po odkryciu prawdy o romansie, ten facet przeszedł przez cale przygotowania i uroczystość jak gdyby nigdy nic. Jego zemsta: rodzice panny młodej zapłacili 32.000$ za przyjęcie dla 300 gości. Poinformował wszystkich o tym co się stało. Ale najlepsze ze wszystkiego, sponiewierał reputacje panny młodej i drużby na oczach ich wszystkich przyjaciół i całej rodziny: rodziców, braci, sióstr, dziadków, siostrzenic i siostrzeńców etc. Ten facet ma jaja.Komentarz
Komentarz